Autor Wątek: Feeder na zawody na rzece  (Przeczytany 3182 razy)

Offline pknr1

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 44
  • Ulubione metody: tyczka
Feeder na zawody na rzece
« dnia: 19.03.2025, 19:44 »
Cześć, szukam kija który służyłby mi podczas startów w zawodach feederowych na rzece. Najlepiej 4.2m z cw do 120g, nie może być za sztywny bo ryby którymi robi się wynik to leszczyk, krąp i płoć. Budżet +-800zł

Z góry dzięki za pomoc :beer:

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Feeder na zawody na rzece
« Odpowiedź #1 dnia: 19.03.2025, 20:16 »
W tych okolicach cenowych łatwiej o 14' z cw. 150 - 180 g (np. Guru N-Gauge Pro) niż 120 g. U wiodących producentów chyba niczego takiego nie ma - albo jest drożej (przynajmniej 300 - 400 zł), albo cw. jest większe. 

Offline pknr1

« Odpowiedź #2 dnia: 19.03.2025, 20:18 »
Przepraszam, zapomniałem dodać że cw może być większe byle by kij nie był pałą w której tylko szczytówka się ugina.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 19.03.2025, 20:21 »
Zanim dopadną temat wielbiciele " najlepszejszych" :P na świecie feederów produkcji ukraińskiej :) zaproponuje Tobie wędzisko które jest kopią poprzedniego modelu matrix, czyli Traper GST : masz do wyboru długość 4m /80 g oraz 4,3/150g.   
Traper ma dłuższą rękojeść we wszystkich modelach tej serii oraz minimalnie przesuniete przelotki w stosunku do Matrixa. 
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline pknr1

« Odpowiedź #4 dnia: 19.03.2025, 20:27 »
Zanim dopadną temat wielbiciele " najlepszejszych" :P na świecie feederów produkcji ukraińskiej :) zaproponuje Tobie wędzisko które jest kopią poprzedniego modelu matrix, czyli Traper GST : masz do wyboru długość 4m /80 g oraz 4,3/150g.   

Ooo, akurat jest na promocji w Plecionie a sporo dobrego nasłuchałem się o matchówkach i tyczkach Trapera :) Dzięki, obczaje sobię tę wędeczkę.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 19.03.2025, 23:14 »
Cześć, szukam kija który służyłby mi podczas startów w zawodach feederowych na rzece. Najlepiej 4.2m z cw do 120g, nie może być za sztywny bo ryby którymi robi się wynik to leszczyk, krąp i płoć. Budżet +-800zł

Poszukaj Zemexa river 4.2 200g. Uwierz mi,to finezyjny kijek ,a do tego niesamowicie mocny. Pieniądze troszke większe,ale zdecydowanie warto.

Offline pknr1

« Odpowiedź #6 dnia: 21.03.2025, 23:25 »

Poszukaj Zemexa river 4.2 200g. Uwierz mi,to finezyjny kijek ,a do tego niesamowicie mocny. Pieniądze troszke większe,ale zdecydowanie warto.

Kolega na forum ma 390 w odpowiadającej mi cenie. Póki co mój faworyt, dzięki :thumbup:

Zapytam jeszcze jak jest z wędkami Sportex Rapid? Pały na karpie 7kg czy kijki którymi da się bez spinek nałowić rzecznego drobiu?

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 22.03.2025, 09:54 »
Rapid rs2 ? W niższych cw ,może być fajny kij,ale nie miałem styczności.

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #8 dnia: 22.03.2025, 12:36 »
Na pewno nie bierz pod uwagę tego Trapera GST do 150g to typowa pałka na duże ryby jeszcze dobrze zapięte na grubym przyponie. Szybko sprzedałem ten kij. W długości 3,9m jest duży wybór, ale jak chcesz coś powyżej 4m to według mnie trzeba by dołożyć, ja polecam Italica aria distance feeder

Offline pknr1

« Odpowiedź #9 dnia: 22.03.2025, 21:09 »
A w długości 3.9 co będzie ciekawego? Na rzekę im dłuższa tym lepsza ale 3.9 też myślę że da rade, mi zależy na tym by jak najmniej żyłki było w wodzie by móc używać mniejszych koszyków:P Mam korumy 3.9 i foxa 3.6 i jest w miarę spoko.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 23.03.2025, 08:08 »
Łowienie zawodnicze na rzece to trochę inne łowienie niż za pomocą dwóch feederów na typowej sesji. Mając dużo cieńszą żyłkę i czuły zestaw, reagujesz inaczej niż przy odstawianiu feedera na rodpoda. Cieńsza żyłka pozwoli ci na zmniejszeniu naporu, a to znów na zmniejszenie wagi koszyka i lepszą sygnalizację brań. Przy użyciu robactwa trzeba reagować szybciej, często ruch szczytówki to ryba na haku, i zwlekanie może spowodować jej wypięcie się. Dlatego zawodnicze feedery mają zazwyczaj niższe cw, nie trzeba tu zarzucać 'kowadła'. Wiele kijów dystansowych więc się tu może sprawdzić.

Pytanie jak chcesz łowić. Ja np. unikam takiego łowienia, bo nastawiam się na większą rybę, i moje założenia są całkiem inne. Celując w silną rybą jak brzana czy kleń, muszę mieć grubsza żyłkę,a co za tym idzie i cięższe koszyki. Ale przy zawodniczej dłubance wszystko się odchudza. Oczywiście  najważniejsze jest z jaką rzeką ma się do czynienia, czyli jak jest duża, jak głęboka, jaki jest uciąg itd. Trudno więc się dopasować jednym typem kija do wszystkich warunków. Często też jest to sprawa odpowiednich szczytówek jakie ma taki kij. Można więc szukać opcji, gdzie jest możliwość dokupienia silnych szczytówek, jak 4 oz czy więcej.

Gdybym startował na zawodach u mnie na rzece, musiałbym liczyć się z tym, że potrzeba mi dwóch typów kijów, do typowego uciągu lub gdy jest podniesiona woda. W Europie, przy dość notorycznych suszach, raczej opcja delikatniejsza wchodzi w grę. Nie mam zamiaru polecać ci kija ale przemyśleć dane opcje, dotyczące warunków w jakich łowisz u siebie. Tym bardziej, że kij do łowienia drobniejszej ryby musi być odpowiednio pracujący, aby zapobiegać spięciom mniejszej ryby, musi odpowiednio amortyzować.

Napisz do Enzo, może ci udzieli dalszych wskazówek, bo on wie co się z czym je, w końcu to prowadzący naszej kadry feederowej. Jakbym miał się o coś pytać, to jego właśnie, to najlepsze źródło wiedzy :)

Lucjan

Offline pknr1

« Odpowiedź #11 dnia: 23.03.2025, 10:33 »
Miałem na myśli ten kij https://www.skleprekinek.pl/wedki-sportex-feeder-rapid/5267-rapid-feeder-medium-390cm80-150g-sportex-wedka.html

Offline pknr1

« Odpowiedź #12 dnia: 23.03.2025, 10:36 »
Łowienie zawodnicze na rzece to trochę inne łowienie niż za pomocą dwóch feederów na typowej sesji. Mając dużo cieńszą żyłkę i czuły zestaw, reagujesz inaczej niż przy odstawianiu feedera na rodpoda. Cieńsza żyłka pozwoli ci na zmniejszeniu naporu, a to znów na zmniejszenie wagi koszyka i lepszą sygnalizację brań. Przy użyciu robactwa trzeba reagować szybciej, często ruch szczytówki to ryba na haku, i zwlekanie może spowodować jej wypięcie się. Dlatego zawodnicze feedery mają zazwyczaj niższe cw, nie trzeba tu zarzucać 'kowadła'. Wiele kijów dystansowych więc się tu może sprawdzić.

Pytanie jak chcesz łowić. Ja np. unikam takiego łowienia, bo nastawiam się na większą rybę, i moje założenia są całkiem inne. Celując w silną rybą jak brzana czy kleń, muszę mieć grubsza żyłkę,a co za tym idzie i cięższe koszyki. Ale przy zawodniczej dłubance wszystko się odchudza. Oczywiście  najważniejsze jest z jaką rzeką ma się do czynienia, czyli jak jest duża, jak głęboka, jaki jest uciąg itd. Trudno więc się dopasować jednym typem kija do wszystkich warunków. Często też jest to sprawa odpowiednich szczytówek jakie ma taki kij. Można więc szukać opcji, gdzie jest możliwość dokupienia silnych szczytówek, jak 4 oz czy więcej.

Gdybym startował na zawodach u mnie na rzece, musiałbym liczyć się z tym, że potrzeba mi dwóch typów kijów, do typowego uciągu lub gdy jest podniesiona woda. W Europie, przy dość notorycznych suszach, raczej opcja delikatniejsza wchodzi w grę. Nie mam zamiaru polecać ci kija ale przemyśleć dane opcje, dotyczące warunków w jakich łowisz u siebie. Tym bardziej, że kij do łowienia drobniejszej ryby musi być odpowiednio pracujący, aby zapobiegać spięciom mniejszej ryby, musi odpowiednio amortyzować.

Napisz do Enzo, może ci udzieli dalszych wskazówek, bo on wie co się z czym je, w końcu to prowadzący naszej kadry feederowej. Jakbym miał się o coś pytać, to jego właśnie, to najlepsze źródło wiedzy :)

Rzeka jest duża i kręta, płynie swoim naturalnym biegiem i na moim odcinku nie jest w żaden sposób uregulowana przez co uciąg jest zmienny, ogólnie to łowiąc tyczką w lato nie zakładałem jeszcze spławika większego jak 20g. Dużo zależy od miejsca i pory roku, choć ta wiosna zapowiada się dosyć sucho. Woda zamiast się podnosić ciągle opada a to nie wróży nic dobrego :( Rybostan też średni więc na zawodach należy dłubać to co jest żeby wygrać.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #13 dnia: 23.03.2025, 11:10 »
Skoro można sięgnąć ryb tyczką, a uciąg jest umiarkowany (na miarę koszyków z kolcami do 50 - 60 g), zapewne wystarczy feeder 12'. Jest to długość preferowana przez wielu wyczynowców nastawionych na szybkościowe odławianie rzecznego białorybu.  Łatwiej przy tym wtedy o uniknięcie mocarnych sztywniaków, które dominują wśród feederów 13' - 14' (są oczywiście chlubne wyjątki).

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 23.03.2025, 15:28 »
Miałem na myśli ten kij https://www.skleprekinek.pl/wedki-sportex-feeder-rapid/5267-rapid-feeder-medium-390cm80-150g-sportex-wedka.html

Miałem ten kij. Jeżeli chcesz łowić koszykami 100g plus towar,to jest to za słaba wędka,do tego pałowata. Dziwna praca,sekcja szczytowa miękka,zaś dalej jest sztywno.Pomyśl o Zemexie super river.