Autor Wątek: Kosz wędkarski Lorpio Rebel Seat Box D36  (Przeczytany 3044 razy)

Offline ArekArni

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Kosz wędkarski Lorpio Rebel Seat Box D36
« dnia: 25.03.2025, 12:43 »
Witam,
Szukam opinii na temat tego sprzętu, może ktoś się wypowie co ma lub miał?
Czy on rzeczywiście może ważyć 10kg jak w opisie?
Link do ogłoszenia:
https://allegro.pl/oferta/kosz-wedkarski-lorpio-rebel-seat-box-d36-majorfishing-17283609028

Wysłane z mojego 23113RKC6G przy użyciu Tapatalka

Offline Leitho

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
    • Wędkarstwo karpiowe
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Kosz wędkarski Lorpio Rebel Seat Box D36
« Odpowiedź #1 dnia: 25.03.2025, 14:29 »
Patrzę na zastrzaski kaset i moje pytanie, czy one nie są przypadkiem trudno dostępne? Mam kosz Trabucco z takimi i umęczyłem się by dodać 2 kasety (jestem wysoki i chciałem go podnieść).

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #2 dnia: 25.03.2025, 17:28 »
Wyglądają jak Preston On Box.
Szukam opinii na temat tego sprzętu, może ktoś się wypowie co ma lub miał?
Czy on rzeczywiście może ważyć 10kg jak w opisie?

Mniej więcej tyle waży kosz tej wielkości.

Zatrzaski wyglądają jak Preston On Box. Mam w garażu i mogę zmierzyć dla porównania.
Podobne ma Daiwa, Avanti i pewnie inni.

Offline ArekArni

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 25.03.2025, 17:46 »
Warto to kupić? Jest jeszcze coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/kosz-wedkarski-lorpio-master-500-z-platforma-lekki-11820918955

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 338
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #4 dnia: 25.03.2025, 17:52 »

No nie do końca się zgodzę. Większość koszy D36 to waga +16kg, Inception, którego kupowałem  na nogach D30 i ramie H ma 12,7kg co jest super wynikiem dla kosza. Rebel wg różnych źródeł ma 15.5-16kg a nie 10kg, różnica znaczna, ale to ta wyższa wartość będzie realna.

Offline ArekArni

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 25.03.2025, 19:34 »
Mam budżet 2k. Ani złotówki więcej, może doradzcie jaki kosz wybrać? Macie więcej doświadczenia.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #6 dnia: 25.03.2025, 19:52 »

No nie do końca się zgodzę. Większość koszy D36 to waga +16kg, Inception, którego kupowałem  na nogach D30 i ramie H ma 12,7kg co jest super wynikiem dla kosza. Rebel wg różnych źródeł ma 15.5-16kg a nie 10kg, różnica znaczna, ale to ta wyższa wartość będzie realna.
Ważyłeś ten kosz? Bo coś mi mówi że 12,7kg to waga bez podnóżka i kaset;)
Na icarpiu podaja +16kg
Minusem tego kosza jest malutki podnóżek, który w fotelu notorycznie wypinał się z zatrzasków. Miałem też problem z teleskopami, które trzeba było dokręcać na beton żeby się nie zsuwały. Miałem okazję też siedzieć na kosztu. Wolę te dwa kg wiecej w Matrixie.

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 25.03.2025, 20:17 »
Na icarpiu podaja +16kg
Minusem tego kosza jest malutki podnóżek, który w fotelu notorycznie wypinał się z zatrzasków. Miałem też problem z teleskopami, które trzeba było dokręcać na beton żeby się nie zsuwały. Miałem okazję też siedzieć na kosztu. Wolę te dwa kg wiecej w Matrixie.

Podrzuć linka o którym mówisz. Co do ważenia-nie ważyłem, z prostego powodu, zakupiłem od razu siedzisko obrotowe, czym zabiłem lekkość (świadomie) bo klamota i tak wożę samochodem i wózkiem na łowisko, a cenię sobie odrobinę komfortu i kilka godz na samym siedzisku raczej by mi było mocno źle, bo pracę od lat mam siedzącą i niestety kręgosłup ma już swoje zwyrodnienia, więc nie będę go jeszcze hobby dobijał. Podnóżek nie wypina się z zatrzasków, są bolcowe, co czasami przy rozkładaniu wkurza bo mija chwila zanim się zakliknie bolec w dziurkę podnóżka, teleskopy trzymają świetnie, przy mojej wadze 80-85kg nigdy nie zdarzyło się by coś się osunęło, a nie skręcam ich nigdy siłowo-dwoma palcami do lekkiego oporu i trzyma git. Co do tego nie mam żadnych zastrzeżeń, ogólnie jestem z niego zadowolony, użytkuję drugi sezon i jak jestem trochę gadżeciarz to zupełnie nawet nie myślę o zmianie. Skonfigurowałem go z krótkim short armem matrixa, uchwytami siatek, tylną fajką podwójną ze stealth reaperami z guru, także osprzętu nie zdejmuję do transportu, chwila moment i mam stanowisko gotowe do łowienia.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 25.03.2025, 20:48 »
12 kg :D albo bez podnóżka albo bez siedziska i kaset :)  jedyne kosze które mogą tyle ważyć to produkcji włoskiej MK Quattro i to te droższe modele.
Na tej ramie masz kilka modeli różnych firm, które praktycznie są identyczne lub róznia się drobiazgami ( poziomica, uchwyt do siatki )  przy wysokim wzroście bardzo ważne jest rozstawienie ( szerokość ) przednich nóg.
Wszystkie kosze maja swoje wady i zalety, kwestia czego oczekujesz oraz ile chcesz wydać.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 25.03.2025, 20:54 »
No więc właśnie, pod dyskusję poddaje się niespełna 13kg przy koszu, więc te tytułowe 10kg to zwyczajna utopia, a pisanie, że tyle waży większość koszy, to nieporozumienie. Swojego dla przykładu zważę wolną chwilą z ciekawości i dla potomnych, wagę towarową mam.

Offline Wojtek8583

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 21
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 25.03.2025, 20:58 »
https://www.karpiowy.pl/113-siedziskakosze-wyczynowe/30947-kosz-solitg-500-6x36-seatbox/ Posiadam taki kosz ,nowy,nieużywany jeszcze.Pirównująć go z Lorpio rebel na moje oko to z tej samej fabryki różnią się detalami.Do Cresty szukałem fotela z oparciem ale taniego i z Lorpio pasuję,zatrzaski też pasują.

Offline Wojtek8583

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 21
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 25.03.2025, 21:20 »
Cresta ma kasety z tworzywa sztucznego Rebel pewnie też ,jak ważylem 98 kg i jak stanolem na podnóźku to się uginał ,teraz waże 85 kg i jest ok.Kosz nie jest ciężki przynajmniej tak mi się wydaje.Wymienilem siedzisko na Lorpio jak pisałem wcześniej.Do transportu zakupiłem wózek Matrix,feeder arm flagman armadale krótki ,pod dolnik mam podwojną fajkę z Caperlana i jest sztos.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #12 dnia: 25.03.2025, 21:31 »
Na icarpiu podaja +16kg

Podrzuć linka o którym mówisz.
https://fatfish.pl/pl/p/Siedzisko-Preston-Inception-Station-Blue-Edition/24453

https://haczykowo.pl/siedziska/25498-preston-inception-station-white-edition-5055977499079.html?srsltid=AfmBOooPwRAuKJl5CjWjpbLBe73PbtJFSa0J3EgFDROIfm52LGZvpFwm

https://icarp.pl/product-pol-41684-Preston-Inception-Station-Graphite-Edition.html?curr=PLN&country=1143020003&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwqIm_BhDnARIsAKBYcmvYd7pvghBJU8ntcYjSKS7wQ8mc43b3_J-rXb5M74FYIjBwi63iHOoaAj0JEALw_wcB

W fotelu inception też były te bolce i podczas łowienia potrafił wyskoczyć z bolca(nigdy nie odłączył się od fotela).
Jednak największym utrapieniem był rozmiar, przy bucie 46 nie miałem dużego pola manewru i mogłem siedzieć praktycznie wnjednwj pozycji.
W koszu S36 matrixa jest platforma w porownaniu do tego w prestonie. Niby szczegól ale przy rzutach dystansowych na stojąco jest inne poczucie bwzpieczenstwa.

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 25.03.2025, 21:50 »
Grzesiek nie o tym mowa, bo te są cięższe, mowa o takim
https://sklepdrapieznik.pl/40487-siedzisko-preston-inception.html?_gl=1*oorq5z*_up*MQ..*_ga*MTMyNjQxMTA3OC4xNzQyOTM1NzA1*_ga_BVG5RTTDXF*MTc0MjkzNTcwNi4xLjAuMTc0MjkzNTcxMy4wLjAuMA..

Offline perkusista30

• Ekspert
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #14 dnia: 25.03.2025, 22:30 »
Co byście powiedzieli o koszu Mikado MX36 czy też CX36 ?