Autor Wątek: Najlepszy sposób na uśmiercenie robaków  (Przeczytany 1157 razy)

Offline Westar

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Najlepszy sposób na uśmiercenie robaków
« dnia: 30.03.2025, 22:14 »
Witam, czy macie jakieś fajne sposoby na to aby uśmiercić białe robaki oraz pinke w ten sposób aby się nie wyciągały.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1269
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Najlepszy sposób na uśmiercenie robaków
« Odpowiedź #1 dnia: 30.03.2025, 22:29 »
Topienie (dzień przed łowieniem, przechowywanie w lodówce, opcjonalne uatrakcyjnienie za pomocą płynnych dodatków smakowo-zapachowych):

Offline Westar

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 30.03.2025, 22:55 »
A jeśli uśmierciłem białe robaki w zły sposób czyli wlewając do nich wrzątek i zaczęły się unosic to są radę je jakoś uratować żeby się nie unosiły ?

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1269
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #3 dnia: 30.03.2025, 23:12 »
Nie wiem, czy się da. Dobra wiadomość: niekiedy specjalnie przygotowuje się "pływające" białe robaki (np. przez zalanie ich napojem gazowanym), by uzyskać powolniejszy opad po założeniu na haczyk.

Nie należy bezpośrednio zalewać robaków wrzątkiem - można dodawać wrzątku do wody (letniej lub gorącej z kranu), którą uprzednio zaleliśmy robaki:

Offline ŁYSY0312

• Ekspert
  • Reputacja: 81
« Odpowiedź #4 dnia: 31.03.2025, 09:42 »
Ja mrożę zalane wodą. Nie tracą koloru, nie wyciągają się. Można to zrobić w małych butelkach plastikowych - często zabieram takie butelki jako wkłady chłodzące do lodówki, mam jednocześnie zapas robactwa.
Kuba

Online Wiśnia

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
« Odpowiedź #5 dnia: 31.03.2025, 10:07 »
Mroziłem w woreczkach próżniowych w trybie Soft, odpowiednio kończąc odsysanie tak, żeby nie zgnieść robactwa. Efekt po nocy zamrażalniku całkiem ok, ale jak dostały trochę ciepła, wracały do życia, ledwo, ale jednak. Pomogło wrzucenie do wody takiego pakietu, ale będę jeszcze testował różne opcje, dłuższe mrożenie, dodanie wody do woreczka, będę kombinował.

Offline Westar

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 31.03.2025, 10:58 »
Też mam maszynę do pakowania próżniowego miałem taką z Lidla ale się nie nadawała więc kupiłem za 7stów i dobrze zgrzewa kukurydze.
Próbowałeś zgrzewać kukurydzę ?

Online Wiśnia

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
« Odpowiedź #7 dnia: 31.03.2025, 12:05 »
Też mam maszynę do pakowania próżniowego miałem taką z Lidla ale się nie nadawała więc kupiłem za 7stów i dobrze zgrzewa kukurydze.
Próbowałeś zgrzewać kukurydzę ?
Mam z Lidla, zgrzewa konopie, pęczak niestety się klei, ale mam już na to pomysł, dodatek wody powinien pomóc, z kuku nie próbowałem, nie gotuję. Z dotychczasowych doświadczeń wychodzi na to, że towar musi być mokry.