Autor Wątek: Wymiana łącznika w bacie  (Przeczytany 4181 razy)

Offline Adammolo

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: method feeder
Wymiana łącznika w bacie
« dnia: 20.04.2025, 12:39 »
Cześć wszystkim.  Potrzebuję wymienić łącznik w swoim bacie, a kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać. W jaki sposób mogę zdjąć stary łącznik przyklejony na kropelkę, jednocześnie nie uszkadzając przy tym wędki?  Niektórzy sugerują obcięcie kawałka szczytówki, lecz moim zdaniem ten sposób uszkodzi szczytówkę.  Czy podgrzanie miejsca w którym jest klej w celu jego ściągnięcia będzie "mniej inwazyjne?" Może macie jakiś inny sposób?

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 162
Odp: Wymiana łącznika w bacie
« Odpowiedź #1 dnia: 20.04.2025, 12:47 »
Próbuj. Szczytówkę zawsze możesz wymienić, to po pierwsze. Po drugie po co wymieniać jak się trzyma?

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #2 dnia: 20.04.2025, 13:22 »
Chcesz wymienić bo jest uszkodzony czy zgubiłeś tulejkę która blokuje żyłkę?
Nie wudaje mi się żeby podgrzewanie "kropelki" pomogło. Sklej coś co możesz podgrzać i spróbuj rozdzielić.

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 46
« Odpowiedź #3 dnia: 20.04.2025, 19:06 »
Podgrzej lekko zapalniczką sam łacznik i spróbuj ściągnąć w rękawiczce roboczej typu "wampirek" jak nie zejdzie to po prostu obetnij zaraz przy łączniku. Niby dlaczego cięcie ma uszkodzić szczytówkę, no chyba że zrobisz to młotkiem, a tak na serio to obcina się szczytówki delikatnym płaskim(bokiem) lub trójkątnym pilniczkiem -minuta i po sprawie. Ile odejdzie ci długości ze szczytówki po takim zabiegu -około 1cm. Wtedy dopasować nowy łącznik i najlepiej wkleic go na klej " na gorąco" taki wyciskany z pistoletu, wtedy nie ma żadnego problemu z łatwym usunięciem łacznika po lekkim podgrzaniu.

Offline ŁYSY0312

• Ekspert
  • Reputacja: 84
« Odpowiedź #4 dnia: 21.04.2025, 08:17 »
Kropelkę, czy Superglue znakomicie się podgrzewa i bez problemu schodzą łączniki. We wszystkich batach mam tak wklejone. A, że czasami łącznik się przytopi, cóż... trudno.
Kuba

Offline Adammolo

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 21.04.2025, 12:00 »
Piszę do tych którzy w przyszłości będą mieli ten sam problem.  Lekkie podgrzanie 2s zapalniczką i schodzi jak bez kleju. Dziękuję za wcześniejsze odpowiedzi

Offline sihir

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #6 dnia: 24.04.2025, 14:30 »
Jeśli się taki kawałek obetnie,to też wędka i szczytówka za wiele nie stracą.

Offline Maćko44

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #7 dnia: 10.03.2026, 18:06 »
Cześć!

mam podobne pytanie do kolegi. Kupiłem Mikado Sasori Pole 4m. Okazało się, że ma on fabryczny łącznik (załączam zdjęcie). Czy ktoś może doradzić jak najbezpieczniej wymienić go na łącznik stonfo (kupiłem dwa - 1,5 i 1,8)? Czy fabryczne łączniki też są klejone i wystarczy podgrzać je zapalniczką, a następnie zdjąć? Będę wdzięczny za odpowiedź - to mój pierwszy bat także mam zero doświadczenia w tym temacie.

MM

Offline 19SG98

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #8 dnia: 10.03.2026, 20:17 »
To budżetowy bat więc łącznik na 110% jest wklejany, spokojnie zapalniczką sobie poradzisz, tak jak wcześniej było opisywane. Zeszłego lata ogarniałem bratu bardzo podobnego z Robinsona - Magnetic bodajże? Łącznik tak samo wyglądał, i elegancko zszedł po rozgrzaniu zapalniczką. Stonfo wkleiłem na kropelkę i do tej pory bez problemu :)

Offline Maćko44

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #9 dnia: 11.03.2026, 11:19 »
Wielkie dzięki za odpowiedź. W takim razie będę działał. Połamania kija.