Autor Wątek: Delikatny klasyk dł transportowa max 160 cm.  (Przeczytany 2782 razy)

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
Delikatny klasyk dł transportowa max 160 cm.
« dnia: 18.05.2025, 07:58 »
Jak w tytule szukam wędki która da mi maksymalną frajdę z holu dużych płoci + bonusy jazi, leszczy, linów. Przypony max 0,16 a raczej 10-14. Łowienie max 50m ale najczęściej 15-30m. Z reguły na dużych głębokich wodach, często za spadami lub zaczepami w strefie przybrzeżnej. Nie mam limitu finansowego ale wolę płacić za faktyczną jakość. Fajnie gdyby nie było problemu z dostępnością szczytówek. Od dawna nie kupowałem wędek bo moje dystansowe dobrze mi służą i wypadłem z obiegu 😉

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Delikatny klasyk dł transportowa max 160 cm.
« Odpowiedź #1 dnia: 18.05.2025, 09:03 »
Nie wierzę :D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #2 dnia: 18.05.2025, 09:16 »
Nie wierzę :D
Ja też 😂

Offline sihir

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #3 dnia: 18.05.2025, 09:34 »
Do bata coraz bliżej :P

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
« Odpowiedź #4 dnia: 18.05.2025, 10:41 »
???
 O co kaman?
C'est la Vie

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
« Odpowiedź #5 dnia: 18.05.2025, 10:45 »
O to, że Zbychu od zawsze był Jezusem dystansu :D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #6 dnia: 18.05.2025, 11:02 »
Panowie rozumiem, że to zabawne ale mimo wszystko liczę na pomoc :P. Chodzą mi po głowie supery x , nguage pro . Może macie jakieś pomysły.

Offline lajon38

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #7 dnia: 18.05.2025, 11:24 »
Robinson ctx2. Bardzo dobry serwis i tanie dostępne szczytówki. Sam się nad nim zastanawiam.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 314
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 18.05.2025, 11:44 »
Panowie rozumiem, że to zabawne ale mimo wszystko liczę na pomoc :P. Chodzą mi po głowie supery x , nguage pro . Może macie jakieś pomysły.

Z tym 160 cm będzie problem. Jakich koszyków potrzebujesz na głęboką wodę ? Ja w ostatnich miesiącach przerzuciłem trochę lekkiego chrustu więc coś mogę podpowiedzieć.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #9 dnia: 18.05.2025, 11:54 »

Z tym 160 cm będzie problem. Jakich koszyków potrzebujesz na głęboką wodę ? Ja w ostatnich miesiącach przerzuciłem trochę lekkiego chrustu więc coś mogę podpowiedzieć.
Myślę, że 20-40 g. Do 50 g chyba już inna wędka. Sam nie wiem czy nie kupić czegoś 3m w dwoskladzie i 3,6 w 3 składzie. W sumie 2 kije by się przydały.

Offline and-and

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #10 dnia: 18.05.2025, 13:06 »
Hejka,
zawsze z ciekawoscia czytalem twoje posty o wedkowniu dystasowym bo niestety na wielu wodach szczegolnie tych dzikich i naturalnych oraz zaporowych tego typu wedkowanie przynosci wiele sukcesow i radosci. Niestety wiek juz nie pozwala na tak dalekie rzuty jakie Ty wykonujesz, ale w granicach 80m jeszcze sie mieszcze pomimo 70 lat. ;D
Wracajac do tematu co do wedki , ktorej szukasz. Mozesz mi wierzyc przez moje rece przeszlo wiele juz wedek przez te 30 lat "feederowania" i myslac o tym co mozesz potrzebowac z punktu mojej wiedzy to sa moje propozycje.
1. Szukaj cos z Sportexu sa to wedki mniej popularne na rynku polskim (o ile sie nie myle w jednym z postow zachwalales jakas wedke tej firmy) i np. ta wedka by spelniala twoje oczekiwania:
https://www.sportex.de/rapid-feeder/
Wedka 360m w trzech czesciach (miescisz sie w 160 cm wersji transportowej), cw 35-85g waga 231g.
Dlaczego 360m a nie krotsza? Uwazam, ze do klasyka jest lepsza wedka dluzsza niz krotsza jak w method feeder.
2. druga ciekawa propozycja i wspanialy stosunek ceny do jakosci wedki to Daiwa.
https://www.gerlinger.de/Daiwa-Steckrute-NZon-S-Light-Feeder-Laenge-360m-Wurfgewicht-60g
Nie wiem czy w Polsce jeszcze osiagalna ale wedka warta uwagi wedka troszke "mieksza" od Sportex ale daje ogromna frajde z holu malych i srednich ryb, no i porownujac twoje wedki dystasowe moze sie wydawac troche za "miekka".
Szkoda, ze nie ma takiej wedki do klasyka z serii Z bo jest tylko o cierzarze rzutowym 80g w gore a to juz jest o wiele mocniejsza wedka bardziej na method jak klasyka. Tak przy okazji posiadam wszystkie wedki z kazdej dlusgosci z seri Z i czesc z serii S tak, ze mam mozliwosc porownania.
Pozdrowienia:
Andi
"Wędkarstwo to dyscyplina w równości ludzi – bo wszyscy ludzie są równi przed rybami”.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #11 dnia: 18.05.2025, 13:22 »
Dzięki Andi 💪 jest w czym wybierać. Mam twardy orzech do zgryzienia.

Offline and-and

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #12 dnia: 18.05.2025, 13:54 »
Hejka,
to prawda. Ja bym jeszcze dolozyl tu Tubertini, Prestona. Cichym faworytem tez jest Cresta ma bardzo ciekawe wedki szczegolnie na klasyka.
Pozdrowienia:
Andi
"Wędkarstwo to dyscyplina w równości ludzi – bo wszyscy ludzie są równi przed rybami”.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 338
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #13 dnia: 18.05.2025, 14:06 »
Robinson ctx2. Bardzo dobry serwis i tanie dostępne szczytówki. Sam się nad nim zastanawiam.
To nie są kije na płotki, pomimo, że tak wyglądają. Mam 10 i 11ft i są to kije na typowe komercyjne karpie, przy karasiu 1kg nuda przy karpiu 3-4 kg fajna praca i zabawa, przy karpiu 7kg pełna kontrola na komercyjnej wodzie. Szczytówki tanie, kije fajne, ładne, cienkie, trochę krótki dolnik, ale nie są to dystansowe wędki.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 314
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 18.05.2025, 14:08 »
Jako, że że Zbyszkiem wymieniliśmy informacje na priv, to wrzucę tutaj kopie, może komuś w przyszłości pomorze w wyborze paraboli.

Cześć. Miałeś może okazję połowić prestonami supera x , x superlight i guru n guage pro. W długości 12 ft. Który byś z nich wybrał. A może jeszcze coś innego?

Ja gustuje w 11, 12 to już zbyt długo dla mnie. Przerzuciłem wszystkie z nich, dodatkowo miałem Mapy Black, Black Pro, Matrix Horizon Superlight. Na co dzień używam Guru Aventus 11 Distance I 10. Więc jakieś porównanie z wyższą półka mam.

Dla mnie N-gauge Pro jest królem opłacalności i jedna z najlepszych wędek na rynku. Komponenty jak w topowych kijach (SeaGuide uchwyt i przelotki). Są paraboliczne z jakimś zapasem mocy, nie są perfekcyjnie responsywne (dłużej się uspokajają po wstrząśnięciu) ale to daje im akcje paraboliczna o której dość ciężko w obecnych czasach przy kiju z wyrzutem 50g.

Matrix Horizon Superlight jest bardziej paraboliczny ale wykonany znacznie gorzej niż Guru, nadlewki, nieestetyczne lakierowanie. Jest cienszy i bardzo lekki (120g). Szybciej się uspokaja ale jak pisałem nie ma to dla mnie znaczenia. Uważaj bo ma mikro przelotki

Prestona X są piękne, mają fajna akcje parabole z zapasem ale cena to 2 razy więcej niż Guru za ten sam lub niższy level wykonania (uchwyt noname).

Mapy be pro mają design jak wszystkie inne ale mają więcej mocy, nie jest to już tak fajna parabola, chyba bym szukał starszej wersji Parabolix Black Edition.

Z Kijów których nie miałem w rękach zobacz Acolyte Plus, patrząc po fotkach jest podobna do Guru. Garbolino Essential Light fajnie wygląda ale to tyle co mogę powiedzieć.