Jako, że że Zbyszkiem wymieniliśmy informacje na priv, to wrzucę tutaj kopie, może komuś w przyszłości pomorze w wyborze paraboli.
Cześć. Miałeś może okazję połowić prestonami supera x , x superlight i guru n guage pro. W długości 12 ft. Który byś z nich wybrał. A może jeszcze coś innego?
Ja gustuje w 11, 12 to już zbyt długo dla mnie. Przerzuciłem wszystkie z nich, dodatkowo miałem Mapy Black, Black Pro, Matrix Horizon Superlight. Na co dzień używam Guru Aventus 11 Distance I 10. Więc jakieś porównanie z wyższą półka mam.
Dla mnie N-gauge Pro jest królem opłacalności i jedna z najlepszych wędek na rynku. Komponenty jak w topowych kijach (SeaGuide uchwyt i przelotki). Są paraboliczne z jakimś zapasem mocy, nie są perfekcyjnie responsywne (dłużej się uspokajają po wstrząśnięciu) ale to daje im akcje paraboliczna o której dość ciężko w obecnych czasach przy kiju z wyrzutem 50g.
Matrix Horizon Superlight jest bardziej paraboliczny ale wykonany znacznie gorzej niż Guru, nadlewki, nieestetyczne lakierowanie. Jest cienszy i bardzo lekki (120g). Szybciej się uspokaja ale jak pisałem nie ma to dla mnie znaczenia. Uważaj bo ma mikro przelotki
Prestona X są piękne, mają fajna akcje parabole z zapasem ale cena to 2 razy więcej niż Guru za ten sam lub niższy level wykonania (uchwyt noname).
Mapy be pro mają design jak wszystkie inne ale mają więcej mocy, nie jest to już tak fajna parabola, chyba bym szukał starszej wersji Parabolix Black Edition.
Z Kijów których nie miałem w rękach zobacz Acolyte Plus, patrząc po fotkach jest podobna do Guru. Garbolino Essential Light fajnie wygląda ale to tyle co mogę powiedzieć.