Autor Wątek: Delikatny klasyk dł transportowa max 160 cm.  (Przeczytany 2844 razy)

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 36
Odp: Delikatny klasyk dł transportowa max 160 cm.
« Odpowiedź #15 dnia: 18.05.2025, 18:52 »
A ja mogę polecić kije w niskim budżecie które testuję od zejścia lodu i uważam że dają masę frajdy z holu małej i średniej ryby. Są bardzo finezyjne i mają głębokie  ugięcie, jednocześnie dość szybkie przy zacięciu
Mikado noctis x-lite lake feeder 3,30/50g 
 mam też wersję 3,6 która jest wolniejsza. Oba kije są w 3 składach, mają delikatne szczytówki, najdelikatniejsza 0,5oz jest szklana i można ją dosłownie zwinąć w o. Kije bardzo lekkie i świetnie wyważone, mam sporo kilkukrotnie droższych feederów, ale na razie tymi jestem zachwycony jeżeli chodzi o delikatne łowienie klasykiem na PZW.

Offline Merkusz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 18.05.2025, 19:05 »
Jeśli dobrze poszukasz a czas Cię nie goni polecam wędki firmy Preston z serii Dutch Master Sentient. Ciężko trafić bo świetne kije (zaprojektowane przez wędkarzy a nie tak jak dzisiaj przez księgowych :) ) . Ze współczesny do dłubania drobnicy to Mikado XTS w szerokościach 2,8m lub 3,3m .

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 18.05.2025, 19:12 »
A ja mogę polecić kije w niskim budżecie które testuję od zejścia lodu i uważam że dają masę frajdy z holu małej i średniej ryby. Są bardzo finezyjne i mają głębokie  ugięcie, jednocześnie dość szybkie przy zacięciu
 mam też wersję 3,6 która jest wolniejsza. Oba kije są w 3 składach, mają delikatne szczytówki, najdelikatniejsza 0,5oz jest szklana i można ją dosłownie zwinąć w o. Kije bardzo lekkie i świetnie wyważone, mam sporo kilkukrotnie droższych feederów, ale na razie tymi jestem zachwycony jeżeli chodzi o delikatne łowienie klasykiem na PZW.
Ciekawy kijek za niecałe 400 zł. Aż ciężko uwierzyć, że kij w długości 3,6m waży tylko 163g . To średnio 30-40 g mniej niż kilkukrotnie droższa konkurencja.

Offline Matusz1044

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
  • Browling Sphere 330 70g
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 22.05.2025, 21:11 »
Z czystym sumieniem mogę polecić w budżecie max 400-450 zł:
Daiwa n zone s 60g - długość według preferencji...
Albo w budżecie+ 1200:
Browling Sphere 330 70g...
Powyżej kolega napisał Tubertini, miałem i nie polecam, ( - być może to tylko mój przypadek - beznadziejny serwis gwarancyjny).
Natomiast coś z prestona to już jest Ok.

Offline furgon

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #19 dnia: 27.05.2025, 08:22 »
Ciekawy kijek za niecałe 400 zł. Aż ciężko uwierzyć, że kij w długości 3,6m waży tylko 163g . To średnio 30-40 g mniej niż kilkukrotnie droższa konkurencja.

Kiedyś zdarzyło mi się kupić pickera Mikado i całkiem niedawno do niego wróciłem. Po prostu rewelacja, jestem zachwycony. Sprawia mi naprawdę dużo frajdy. Natomiast wykonanie, kolorystyka ... tragedia. Taki totalnie jarmarczny klimat.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #20 dnia: 27.05.2025, 09:35 »
Jak w tytule szukam wędki która da mi maksymalną frajdę z holu dużych płoci + bonusy jazi, leszczy, linów. Przypony max 0,16 a raczej 10-14. Łowienie max 50m ale najczęściej 15-30m. Z reguły na dużych głębokich wodach, często za spadami lub zaczepami w strefie przybrzeżnej. Nie mam limitu finansowego ale wolę płacić za faktyczną jakość. Fajnie gdyby nie było problemu z dostępnością szczytówek. Od dawna nie kupowałem wędek bo moje dystansowe dobrze mi służą i wypadłem z obiegu 😉

Jezusie Nazareński... Zbyszek i ultra-lekkie łowienie? Albo świat się kończy, albo spóźniony żart prima-aprilis...
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 314
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 27.05.2025, 09:58 »
Zbyszek niech lepiej napisze co wybrał ;)

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
« Odpowiedź #22 dnia: 27.05.2025, 22:20 »
Panowie po prostu na wielu wodach ciężki dystans nie jest optymalny, szczególnie na płoć, liny, karasie, wzdręgi. Łowiska na których łowię są tak różnorodne, że pewnie skończy się na kilku kijach. Bo jednak feder w wersji light nie wszystko ogarnie.

Offline damiansrd88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #23 dnia: 28.05.2025, 08:54 »
Shimano speedmaster lub beastmaster commercial feeder 9/11 ft tylko nie wiem czy gdzieś można jeszcze nowe kupić. W transporcie można je złożyć do ok 130 cm bo mają dwa osobne dolniki. Była recenzja na forum