Preston Reflo Sinking Feeder Mono 150m / 0,23mm założyłem w zeszłym roku do pickera do metody. Mocna żyłka i idealnie trzyma wymiar, nie to, co przegrubione, w większości żyłki Trabucco.
Chyba się na nią skuszę, mimo, że nie była w pierwszej wersji brana przeze mnie pod uwagę
Jedynie co mnie zastanawia to jej deklarowana wytrzymałość: 2.72kg przy średnicy: 0.23mm, gdzie dla przykładu T-Force XPS Feeder Plus, (który także mocno mnie kusił) ma wytrzymałość 5,68kg przy śr.: 0,221mm...
Chyba spradzę tego Prestona tym bardziej, że przy matchówce mam Reflo Power i jestem zadowolony.
Sprawdzone i pomierzone:
Preston Reflo Sinking Feeder Mono 150m / 0,23 mm: średnica w punkt 0,23 mm, wytrzymałość na węźle easy loop - 3,5 kg
T-Force XPS Feeder Plus 150m / 0,221mm: średnica - 0,24 mm, wytrzymałość na węźle easy loop - 4,5 kg ale mi pękła podczas brania przy dużo mniejszym obciążeniu, może przypadek.
Z Trabucco dobre doświadczenia mam jedynie z XPS Match Sinking 150m / 0,255: średnica - 0,26 mm, wytrzymałość na węźle easy loop - 5 kg (deklarowana 7,95)
Dostawcy często zaniżają średnicę żyłek i zawyżają wytrzymałość. Tutaj liderem jest Dragon

Nie zauważyłem tego u takich firm jak Preston, Drennan czy Daiwa. Czsem parametry są nawet zaniżone.
To nie znaczy, że żyłki firm, które oszukują na średnicy i wytrzymałości są gorsze. Nie można jednak wierzyć w to, co napisano i trzeba sprawdzić samemu.