Autor Wątek: Feeder na rzekę do +/- 400 pln, doradzicie?  (Przeczytany 618 razy)

Offline milczacy

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 94
  • Ulubione metody: spinning
Feeder na rzekę do +/- 400 pln, doradzicie?
« dnia: 12.06.2025, 08:09 »
Cześć!
Jak w temacie. Potrzebuję pomocy, bo feeder rzeczny to dla mnie "ląd dziewiczy" ;)

Na wody stojące mam pickerki Trabucco i Mivardi do dłubanki, oraz matrixy o c.w. 40 i 50 gr do "grubszej roboty". I ogarniają moje potrzeby.
Ale jak musiałem, i wyskoczyłem z najmocniejszym posiadanym kijkiem 3,6m i 50gr na Wisłę, to okazało się, że brakuje c.w. przynajmniej drugie tyle ;)
No i konkluzja - muszę dokupić feeder na rzekę!

Grzebię w internetach od kilku dni i zamiast mądrzeć,  to mam coraz większy mętlik w głowie... doradzicie coś?

Potrzebuję kijek lekki, szybki, o możliwie cienkim blanku, raczej finezyjny niż "pałowaty". Długość 3,6-3,9m.
Taki, który na spokojnie ogarniał by rzuty bez wstawania z kosza i po niskiej paraboli, na 50-60 metrów, koszykiem 40-80 gr + zanęta.
Przelotki koniecznie dostosowane do pracy z plecionką. Łowisko to Wisła, na dość wolnym odcinku - przy niskiej wodzie - koszyk 40-50 gr z kolcami starcza, przy normalnej wodzie - 60-80 gr.
 No i nie wiem czy dobrze - bo się nie znam, ale c.w. wymyśliłem sobie na 100-120 g. Będzie ok?

Planuję wydać +/- 400 pln na kijek.

Z tego, co na tą chwilę brałem pod rozwagę:
  • GENLOG No.1 FEEDER 390/-120g
  • GENLOG DEDICATE MASTER FEEDER 390/-120g
  • VDE ROBINSON DISTANCE FEEDER MX3 3,90m 120g
  • DAIWA N'ZON DISTANCE FEEDER 366/-120g - choć nie pasuje mi że są tylko dwie szczytówki
  • Delphin Magma REAXE 30T Legend4ry Medium Feeder 360 cm/125 g

Oczywiście - lepiej by było wydać mniej niż więcej... Ale chciałbym kupić kijek raz a dobrze - na rzece łowię 2-3 razy w roku... raczej długo wędki nie zmienię. ;)
Jeśli Ktoś z Was mógłby zaopiniować, czy w ogóle dobrze typuję kij do potrzeb - będę wdzięczny za opinię i porady.
Jeśli możecie pomóc mi w wyborze kija spośród wymienionych - było by super. Ale za inne sugestie również byłbym wdzięczny.

Z góry dzięki!
Pozdrawiam, Andrzej

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
Odp: Feeder na rzekę do +/- 400 pln, doradzicie?
« Odpowiedź #1 dnia: 12.06.2025, 10:34 »
Jak chcesz łowić na Wiśle poniżej przewozu to 150 gr cw minimum.
Powyżej 120 gr spoko.Ja ogarniam górę Windcastami 3,6 120 gr.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 12.06.2025, 10:45 »
120-150g. W miarę szczytowa/progresywna akcja. Tak to widzę. W 400 zł nie będzie problemu ze znalezieniem czegoś w porządku.

Edit: kiedyś przeglądałem trochę ofertę Genloga i oni właśnie takie dość sztywne te wędki mają. W miarę ok na rzekę. Cenowo spoko, tylko festyniarskie wykończenie trochę, z technologią węgla kosmicznego :D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline milczacy

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 12.06.2025, 11:05 »
Jak chcesz łowić na Wiśle poniżej przewozu to 150 gr cw minimum.
Powyżej 120 gr spoko.Ja ogarniam górę Windcastami 3,6 120 gr.

Cześć!
Dzięki, utwierdzasz mnie w przekonaniu, że prawidłowo wytypowałem c.w. :) Łowić zamierzam:
Powyżej Przewozu - okolice mostu Wandy - łowienie "sportowe" z doskoku
Poniżej - Grabie/Niepołomice/Wola Batorska - tu łowienie "zasiadkowo- klatkowe".

120-150g. W miarę szczytowa/progresywna akcja. Tak to widzę. W 400 zł nie będzie problemu ze znalezieniem czegoś w porządku.

Edit: kiedyś przeglądałem trochę ofertę Genloga i oni właśnie takie dość sztywne te wędki mają. W miarę ok na rzekę. Cenowo spoko, tylko festyniarskie wykończenie trochę, z technologią węgla kosmicznego :D

Ale Michale, jesteś w stanie podpowiedzieć jakiś konkretny kijek?
Ja, jak pisałem - guzik się znam w tym segmencie sprzętu... A jak sam piszesz - w tym budżecie jest multum wędek.
Nie chciałbym kupić byle czego, ale też nie chcę przekombinować jak nie potrzeba jest wydawać 4 czy 5 stów na sprawną wędkę.

Przemawiają do mnie Genlogi i Delphin - mają dużo szczytówek (a i Delphina znam z kijków spinningowych i cenię).
Z kolei - bardzo lubię też kijki VDE (mam baty MX/TX). Wiem że MX to bardzo poprawne kijki, a TX to już sztos - ale na feedera TX mnie nie stać...
Z tego co czytam - wiele Osób poleca też Daiwę.. ale znów - znam Daiwę z kołowrotków do spina. Wędek nie znam.

Wprost - co byś wybrał z wymienionych? Albo - co byś podpowiedział z niewymienionych, a w budżecie?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #4 dnia: 12.06.2025, 12:10 »
Ja nie pomogę, bo prawie na rzekach nie łowię. Tylko tak ogólnie piszę...
Krwawy Michał

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 60
« Odpowiedź #5 dnia: 12.06.2025, 16:22 »
Ja u siebie na Narwi łowię tym: https://fatfish.pl/pl/p/Wedka-Flagman-Sherman-Pro-New-Generation-Feeder-River-4m-180g/22855
Raz, że nie boję się rzucać wałkami prestonowskich koszykiem tym największym plastikowym, dwa nawet takie drobne płoteczki targają szczytówką :) Jakość wykonania na dobrym poziomie.
Koszyki 80-120 gr + towar.

Dobrze jakbyś mógł gdzieś pomacać... 

ps. lekko ponad budżet ale legend zbierał dobre opinie a tu mi się wydaje jest jeszcze lepiej.

Tutaj znalazłem jeszcze taką wersję: https://eldoradosklep.pl/pl/p/FLAGMAN-WEDKA-SHERMAN-PRO-NEW-GENERATION-RIVER-FEEDER-420CM-200GR/25692 ale nie wiem czy to nie pomyłka... bo wydawało mi się, że jest w jednym rozmiarze.
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 194
« Odpowiedź #6 dnia: 12.06.2025, 17:23 »
Ogólnie to bardziej zwracałbym uwagę na długość kija (3,9 to absolutne minimum) niż jakiś kosmiczny c.w. no i plecionka zamiast żyłki - upierdliwe to trochę czasami ale nie będziesz musiał miotać w nurt "cegieł" "kijem od szczotki". A jaki dokładnie model to już tylko i wyłącznie kwestia gustu bo na przykład jeden lubi akcję paraboliczną a drugi szczytową. Pomacać w sklepie sprawdzić czy pasuje i jak pasuje to kupić. Radziłbym też zwracać uwagę na przelotkę szczytową, zakręci się linka przed zarzutem i w najlepszym przypadku skończy się głośnym "brzęęęk" i zestaw poleci sobie w siną dal.

Last but not least łowienie w rzece daje kołowrotkowi porządnie w kość i lepszy jest "marniejszy" kołowrotek z trybami jak w ruskim czołgu niż wymuskana delikatna maszynka co chodzi jak masło.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline milczacy

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 13.06.2025, 11:19 »
Cześć Panowie
Dobra, przeprowadziłem losowanie spośród wymienionych, i traf wytypował

GENLOG DEDICATE MASTER FEEDER 390/-120g

Kijek zamówiony. Temat zamknięty :)
Dziekuję wszystkim! Pozdrawiam, Andrzej

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #8 dnia: 13.06.2025, 11:24 »
Wydaje mi się, że będziesz Pan zadowolony ;)
Krwawy Michał

Offline Antoni

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #9 dnia: 13.06.2025, 15:48 »
Ja tak tylko dorzucę bo powiedzmy że wędkujemy w podobnej okolicy. Ty Niepołomice Ja kawałek dalej w stronę ujścia Raby. Ja mam DAIVE 360/150 z moich doświadczeń wiem że w nurcie koszyk 150 + zanęta się nie utrzyma, w klatce można nawet 50g koszyczkiem spokojnie obłowić. Ale być może na Twoich miejscówkach jest inny uciąg. Połamania kija :)