Autor Wątek: Kołowrotek do method feeder - orka na zawodach  (Przeczytany 414 razy)

Offline zyziu

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
Kołowrotek do method feeder - orka na zawodach
« dnia: 14.07.2025, 23:12 »
Panowie, strzelam, że temat już się przewinął.. ale
Mam zagwozdke, potrzebuje kupić 2/3 sztuki kołowrotków typowo pod orkę na zawodach method feeder (większość ryb w przedziale 3-5 kg, większość łowisk rzutowo 30-50m)
Wędki 3m i 3.3m.
Budżet - nie ma znaczenia.

Chodzą mi po głowie takie pomysły:
- Daiwa tournament 3010qd i 4010qd (niby najbliżej ideału, dwie szpule robią robotę, ale pare zaufanych osób z "branży" doradza mi, żeby sie w tournamenta nie pakować - i to jest jedyny argument ku temu, że ich nie kupuje - niby do klasyka "ok", ale przy częstym holowaniu "miśków" już się sypią ..)
- Shimano Stradic 3000 i 4000 FM (podobno maszynka nie do zajechania, wykręcaną korbkę - przeżyje, brak zapasowej szpuli - przeżyje, ale tego trójkątnego klipsa chyba nie przeżyjee i podobno nie da się go wymienić..)
- Shimano Ultegra 5500 XTC/XSC (według mnie najlepszy kołowrotek feederowy jaki wyprodukowano - tylko nie przeżyje jego rozmiaru przy wędkach 3m ..)
- Shimano Aero XR 3000/4000 (tutaj sam nie wiem, niby rozmiarowo ok, klips ok, rączka fajnie składana ..)

Poradźcie cos !!

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 317
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Kołowrotek do method feeder - orka na zawodach
« Odpowiedź #1 dnia: 15.07.2025, 08:25 »
Najmocniejsze konstrukcje to Certate i Twin Power, sam używam i złego słowa nie powiem. Używam też TDR 18 I nie powiedziałbym, że czegoś mu brakuje, nowa wersja ma wkręcana korbę więc powinna teoretycznie być jeszcze mocniejsza. Stradic miałem kilka zawsze dobrze pracowały, fajna konstrukcja to Sustain mocy też ma od groma. Nowa Caldia podobno ma bardzo dużo mocy ale nie mailem w rękach, miałem za to Lexe (te czarna) i był świetny.

Offline sihir

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #2 dnia: 15.07.2025, 09:59 »
Nie ma co szukać nowych rozwiązań jeśli są sprawdzone od lat więc standard pr00 napisał.
Potem kwestia czy chcesz mieć klip okrągły czy nie, korbka składana czy wykręcana itd.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #3 dnia: 15.07.2025, 14:11 »
Używam Stradica 4000FM HG jak i ultegry 5500xtc.

Oba kołowrotki są super. W stradicu clip nie jest straszny, da się go wypiąć w trakcie odjazu, jest miejsce między rotorem na palec. Posiadam wersję HG, zwija super podajnik, hamulec precyzyjny.

Ultegra sprawdza się do "nawijania ryby" można holować korbą, świetnie wybiera luz, czuć moc. Na zawodach robi robotę.
Jednak pracuje jak betoniarka, rolka bardzo szybko zdycha, praktycznie trafiają się nowe że sklepu z hałasującymi. Hamulec potrafi przycinać. Zależy od szpuli.

Na zawodach tam gdzie dużo średniej i małej ryby wolę Stradica. Na grodzisko Ultegra+SLR to zabójczy zestaw.
Są tacy co podpinają Ultegry5500 pod wędki 3m i ja to rozumiem, ale ja oprócz skuteczności cenię przyjemność z wędkowania. Mam też Stelle do spina, miałem TP i ten Stradic daję namiastkę Stellowego masła. Balistic Daiwy nie ma podjazdu pod względem kultury pracy.

Co do Daiwy to klipy w spiningowych kołowrotkach są największą porażką. Oprócz tego że cały klip jest osadzony na plastikowej płytce i potrafi woasc do srodka szpuli to jest upierdliwy we wpinaniu, Omijaj Caldie, Certate itp.
Acha, zapomniałem o piszczącym Mag Sealu.. pracuje to głośniej niż Ultegra FC za 500zl..

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 340
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #4 dnia: 15.07.2025, 15:11 »
Na punkcie kołowrotków nie miałem nigdy jobla, zatem używam tańszych konstrukcji, do ryb takich jak napisałeś i również na zawodach. Od 2 sezonów tłukę Shimano Aero BB i łowi mi się nimi dużo lepiej niż Daiwami N'Zon, które tu były opisywane jako bdb konstrukcje. Dla mnie to bardzo dobre kręcioły za normalną cenę.