Autor Wątek: Podpórka do Method Feeder  (Przeczytany 19644 razy)

Offline Miwol

• Ekspert
  • Reputacja: 136
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Podpórka do Method Feeder
« Odpowiedź #30 dnia: 26.10.2021, 20:24 »
Musi być mocne branie, żeby przenieść wystarczająco mocne wibracje na dzwonek.
To zależy od wędki. Mam Stingera 3.0 m i rzeczywiście tam zbytnio się nie sprawdza przy mniejszych rybach, ale przy twardej wędce 3.9 m już owszem (zawsze stawiam podpórkę za pierwszą przelotką). Do tej pory korzystałem z nastawek dołączanych do podpórek, ale teraz chcę przejść na coś lepszego. Podpórka flexi może łatwiej przenosić wszelkie ruchy wędki niż twarda, co zwiększy jej czułość.

Może i się sprawdzi, ale pomyśl też o kolegach siedzących w pobliżu, może oni wcale nie chcą słyszeć twoich brań
To są to najzwyklejsze najtańsze dzwoneczki, które robią mało hałasu, więc nie przeszkadzają innym. Poza tym przez to, że są umieszczone na podpórkach, a nie na wędce, to dzwonią bardzo rzadko.

Natomiast po to w feederze są miękkie szczytówki, by to one wskazywały branie.
Normalnie staram się patrzeć na szczytówkę przez cały czas. Jednak zdarzają się momenty, że trzeba na chwilę oderwać wzrok (np podczas nabijania podajnika w drugiej wędce) i wtedy taki sygnalizator się sprawdza (o ile jest mocne branie).

Tak w ogóle, to czy ktoś wie, jak wygląda sprawa przecierania się takiej podpórki w miejscu styku z żyłką/plecionką? Oczywiście chodzi mi o podpórkę, która nie jest metalowa w miejscu styku z żyłką. Podejrzewam, że jest to marginalne ze względu na to, że żyłka jeździ po podpórce tylko podczas wybierania jej po zarzucie.
Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 682
« Odpowiedź #31 dnia: 26.10.2021, 20:28 »
Witam wszystkich :)
Pozwolę sobie odgrzać kotleta. Planuję użyć z przodu podpórkę w stylu jaxon AC-PC112A (https://allegro.pl/oferta/nasadka-podporki-z-regulacja-jaxon-13-cm-1szt-9724743925) i dołączyć do niej dzwoneczek, żebym słyszał branie. Czy ktoś może używał tego typu podpórek i czy ktoś wie, czy taki patent się sprawdzi?
Dzwoneczek mam zamiar zastosować wewnątrz podpórki - na miękkiej rurce.
To nie są, według mnie, dobre podpórki do feedera a zwłaszcza method feedera, gdzie brania są zwykle bardzo intensywne. Z takiej podpórki wędka Ci spadnie zanim dzwoneczek zadzwoni. Uznaję do metody na przód jedynie podpórki z zagiętym bokiem, zabezpieczającym przed zsunięciem się wędki, jak z haldorado https://angryfish.pl/environment/cache/images/300_300_productGfx_1139/HALDORADO-Safe-feeder-blue-kozepes.jpg, dużo tańsze Nevia https://angryfish.pl/pl/p/Podporka-Nevis-Feeder/20621, podobne Colmica https://polandfishing.pl/3079-large_default/colmic-one-side-strike-rod-rest.jpg lub zagięte neoprenowe, jak na zdjęciu poniżej.

Dzwoneczki mnie ne denerwują, nawet te zakładane na szczytówkę, jeśli są zdejmowane na czas zwijania zestawu. Gorzej elektroniczne sygnalizatory podczas naprężania zestawu lub przy powiewach wiatru.

I kolejna ważna rzecz to bezpieczny klip na kołowrotku, wypinający się podczas brania, zanim dojdziesz do wędki. Poszukaj w wyszukiwarce na forum, jest sporo na ten temat.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline arturro

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 26.10.2021, 20:37 »
Ja stosuję podpórki samoróbki z doczepianymi dzwoneczkami i w metodzie sprawdzają się bardzo dobrze. Dzwoneczki nie są aż tak głośne jak niektórzy próbują tu sugerować. Mnie bardziej denerwuje dźwięk z elektronicznych sygnalizatorów brań. Tak jak napisał Masteque, dzwonek na szczytówce to już inna sprawa.

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 577
« Odpowiedź #34 dnia: 26.10.2021, 21:43 »
Witam wszystkich :)
Pozwolę sobie odgrzać kotleta. Planuję użyć z przodu podpórkę w stylu jaxon AC-PC112A (https://allegro.pl/oferta/nasadka-podporki-z-regulacja-jaxon-13-cm-1szt-9724743925) i dołączyć do niej dzwoneczek, żebym słyszał branie. Czy ktoś może używał tego typu podpórek i czy ktoś wie, czy taki patent się sprawdzi?
Dzwoneczek mam zamiar zastosować wewnątrz podpórki - na miękkiej rurce.

Naturalny i słuszny odruch to poluzowanie hamulca po zarzucie podajnika. Gwarantuje Ci, że odgłos odjeżdżającej ryby na kołowrotku lepiej Cię zaalarmuje niż dzwoneczki. Zdarzyło mi się kilka razy wsadzić nos w telefon. Za każdym razem miałem przy braniu atak serca i dupa sama podskakiwała w fotelu.

Jedyne co, to:
- dobre podpórki (mocne, długie, głęboko wchodzące w ziemię),
- jak koledzy wyżej pisali, na przód i tył podpórki dobre końcówki, czyli tulipan na dolnik Guru, albo ala Guru, i Haldorado Save Blue Feeder na przód (lub coś podobnego),
- klips na gumce recepturce wg przepisu Mostka.

Taki zestaw będzie dobrze sygnalizował odjazd dźwiękiem hamulca w kołowrotku, jednocześnie zapewni bezpieczeństwo wędce i kołowrotkowi przez wszystkie w/w elementy.

Możesz sobie śmiało odejść w krzaki na jedynkę, czy dwójkę, pójść do sąsiada obok pogadać, czy po prostu odejść kawałek wyprostować kości. :beer:

https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Miwol

• Ekspert
  • Reputacja: 136
« Odpowiedź #35 dnia: 27.10.2021, 11:20 »
Serdeczne dzięki wszystkim za rady.

Mam jeszcze jedno pytanie. Dzisiaj dotrą do mnie gumowe klipsy Flagmana. Czy jest sens je zakładać, czy lepiej oddać je i zastosować w/w sposób?
Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść

Offline demios

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
« Odpowiedź #36 dnia: 27.10.2021, 11:25 »

Mam jeszcze jedno pytanie. Dzisiaj dotrą do mnie gumowe klipsy Flagmana. Czy jest sens je zakładać, czy lepiej oddać je i zastosować w/w sposób?
Mam, używam, chwalę sobie. Jeśli zamówiłeś, śmiało zakładaj.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 340
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #37 dnia: 27.10.2021, 11:44 »

Zakładaj, gumki to zamiennik bezpiecznego klipa gdybyś nie miał/nie chciał przerabiać. Jak już masz to zakładaj, jest dużo wygodniejsze niż merdanie się z gumką na klip, na szpulę, zapomnisz po łowieniu to sparcieje lub obklei się wokół żyłki (zależy z jakiej gumy)...wszystkie kołowrotki poprzerabiałem na silikonowe klipy i bardzo chwalę sobie takie rozwiązanie.

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #38 dnia: 27.10.2021, 12:09 »

Nie miałem styczności z tym produktem, ale doświadczenia kolegów z forum pokazują, że warto i są one bezpieczne :thumbup:

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
« Odpowiedź #39 dnia: 27.10.2021, 12:53 »

Nie miałem styczności z tym produktem, ale doświadczenia kolegów z forum pokazują, że warto i są one bezpieczne :thumbup:

Działają dobrze tylko ich trwałość nie zachwyca. Mi jeden urwał się po kilku miesiącach, w miejscu gdzie zablokowany jest drutem.

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #40 dnia: 27.10.2021, 13:24 »
Nie ma wiecznych rzeczy :D

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #41 dnia: 27.10.2021, 17:40 »
To są to najzwyklejsze najtańsze dzwoneczki, które robią mało hałasu, więc nie przeszkadzają innym.

Śmiem twierdzić że kolega się myli. Odgłos takiego dzwoneczka niesie się na wodzie około sto metrów (wiem z doświadczenia) a czy dalej to nie miałem "szczęścia" się dowiedzięć.

Poza tym przez to, że są umieszczone na podpórkach, a nie na wędce, to dzwonią bardzo rzadko.

Nie kwestionując prawa kolegi do stosowania dowolnego sygnalizatora brań tylko zapytam:

Czy zwinięcie zestawu na czas w którym kolega miałby coś ważniejszego do roboty niż obserwacja szczytówki nie jest jednak prostszym rozwiązaniem?

I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2229
  • MFT
« Odpowiedź #42 dnia: 27.10.2021, 17:42 »

Czy zwinięcie zestawu na czas w którym kolega miałby coś ważniejszego do roboty niż obserwacja szczytówki nie jest jednak prostszym rozwiązaniem?

Odradzam takie rozwiązania. Z doświadczenia wiadomo, że wtedy najczęściej następują brania.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #43 dnia: 27.10.2021, 17:55 »
Odradzam takie rozwiązania. Z doświadczenia wiadomo, że wtedy najczęściej następują brania.

Dobre ;D A tak na poważnie to nieprawda. Po prostu pamiętamy przypadki w których takie coś się zdarzyło a z zapamiętaniem przypadków w których nic ale to nic się nie stało mamy problem.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #44 dnia: 27.10.2021, 18:31 »
Poluzowanie hamulca to najprostszy i najskuteczniejszy sposób, jak ktoś już wyżej pisał. Ja mam na sztywnych klipach i nic mi nigdy kija nie wciągnęło. Zestawy też nie porwane, naturalnie mówię o rozsądnym czasie pozostawienia kijów bez nadzoru , nie wycieczce na piwo albo na zakupy do Biedronki :P

Pozdrawiam Łukasz