Autor Wątek: Co wybrać kosz czy fotel ?  (Przeczytany 233 razy)

Online perkusista30

• Ekspert
  • Reputacja: 38
Co wybrać kosz czy fotel ?
« dnia: Dzisiaj o 14:29 »
Jak w temacie szukam fotela lub kosza, czas zastąpić cuzo f3. Szukam czegoś raczej budżetowego na nodze d36, jeżeli chodzi o kosz myślałem nad Mikado cx36 - wydaje się być solidny a cena przystępna. Nigdy nie łowiłem na koszu, w sklepach w  okolicy nie ma takich sprzętów. Wagę mam dosyć słuszną więc musi to być też coś mocnego. Na co zwrócić uwagę, czemu warto się przyglądnąć ? Może ktoś się wypowie o koszu Mikado.

Offline hunter

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Co wybrać kosz czy fotel ?
« Odpowiedź #1 dnia: Dzisiaj o 14:49 »
Mam fotel i kosz.
Z fotela prawie nie korzystam.
Kosz daje większe możliwości

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 345
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #2 dnia: Dzisiaj o 15:24 »
Na szybki wypad-fotel, rach ciach i siedzisz, łowisz, lekka waga do noszenia, kosz nawet lekki to +14kg, fotel +5kg. Na dłuższe łowienie, albo jako sporo ryb się łowi to kosz będzie lepszy, bo jak dobrze sobie wszystko uzbroisz, to siadasz i łowisz i wszystko masz pod ręką. Korzystam z obydwu rozwiązań, więc jak  masz Cuzo, to póki co zostaw, dokupisz kosz i zobaczysz co i jak.
Co do samej firmy, co kupisz to będzie ok, wszystkie nowe trzymają poziom, więc dobierz do budżetu i upodobań, Mikado kupił kolega na wiosnę, zadowolony. Poszukaj też na portalach, powinien pojawić się wysyp po mastersach, w ub. roku kosze D36 Nytro sprzedawali chłopaki po 1200zł nówki sztuki.

Offline pknr1

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 44
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: Dzisiaj o 18:22 »
Zależy od możliwości transportowych i chęci targania tabołów. Ja mam Matrixa Accessory na szybkie wypady i kosz jak jadę na cały dzień. Ogólnie jak masz sedana to trochę lipa z koszem bo trzeba się trochę namęczyć by to powsadzać. No i jeszcze jak tylna kanapa się nie składa to łatwo takim ciężkim badziewiem poniszczyć tapicerkę.

Online perkusista30

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: Dzisiaj o 18:36 »
Jeżeli chodzi o transport to problemu nie ma, jeżdżę akurat kombi więc się wszystko mieści. Do tej pory tak jak pisałem wyżej używam cuzo i wystarcza mi ale fotel już się psuje, poza tym to ciągłe rozkładanie nóg jest dość męczące.

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #5 dnia: Dzisiaj o 20:15 »
Nie kupuj tego kosza Mikado, jest on na ramie H. Szlak Cię trafi przy jego rozkładaniu.
Wybierz normalny kosz na ramie. Rozkładanie kosza na ramie to max 2 minuty.
Ja mam kosz flagmana i wrzuciłem do niego fotel od sensasa. Jest wygodnie.

Offline and-and

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #6 dnia: Dzisiaj o 20:47 »
Hejka,
wszystko zalezy od trzech rzeczy:
1. od wieku
2. czy lowisz amatorsko czy startujesz na zawodach.
3. od wielkosci samochodu.
Jezeli jestes mlody i pelni sil, to kosz nie stwarza problemu i jest bardziej praktyczny, bo mozesz siadac na niego od tylu majac boki niedostepne (oprzyzadowanie kosza, krzaki itp.) oraz wszystko masz w koszu.
Ja z poczatku mialem kosz i fotel ale ze wzgledu na wiek (71 lat) przeszedlem tylko na fotel bo lekki i mozna go fajnie zlozyc i nie zajmuje wiele miejsca.
Wazne jest by byla mozliwosc dostawiania i dokrecenia oprzyrzadowania jak w koszu.
Jezeli lowisz na zawodach to lepsza jest naturalnie kosz szczegolnie przy splawiku.
A jezeli nie to wygodniejszy jest fotel.
No i jezeli masz male auto to lepszy fotel bo po zlozeniu ma o wiele mniejsze gabaryty jak kosz.
To tyle ode mnie wybor zalezy od ciebie. ;D
Pozdrowienia:
Andi

"Wędkarstwo to dyscyplina w równości ludzi – bo wszyscy ludzie są równi przed rybami”.

Online perkusista30

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: Dzisiaj o 21:11 »
Jeżeli chodzi o transport to nie problem, na zawodach nie łowię. Poszukam fotela na nogach d36 może z Elektrostatyka Quantum albo poczekam na nowy fotel od Prestona.

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #8 dnia: Dzisiaj o 23:04 »
Jak masz łowiska pełne ryb i będziesz łowił rybę za rybą to zdecydowanie kosz.
Jeśli są to sporadyczne ryby to fotel będzie w porządku.
Kosz jest bardziej ergonomiczny.
Łowisz, ryba do podbieraka, wędka do uchwytu, kosz podbieraka na kolana, odhaczasz rybkę w podbieraku, i ryba wraca do wody.
Na fotelu nie jest to takie szybkie i wygodne.
Do kosza bez problemu zakupisz siedzisko z oparciem. Ja przerobiłem siedzenie Sensas żeby pasowało do kosza Flagman, troszkę roboty było.
Testowałem te standardowe kosze obrotowe i dla mnie to tragedia.

Jeśli w głównej mierze to siedzenie i czekanie, to fotel będzie super.

Ciekawą opcją będzie nowy fotel Matrix na nogach 36mm. Będzie się charakteryzował bardzo szybkim rozkładaniem porównując do Cuzo czy Prestona.
Minus Matrixa to brak dodatkowego uchwytu jak w Prestonie/Cuzo(do dokupienia), brak regulowanego oparcia.

Online perkusista30

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: Dzisiaj o 23:17 »
Jeżdżę głównie na komercję a tam wiadomo jest różnie z rybami, są dni że łowi się sporo ryb a są dni gdzie się czeka. Teoretycznie z fotela też się da podbierać jak z kosza mając podnóżek. Uchwyt też nie problem, mam pojedynczy i dopinam do nogi jak potrzebuję. Jak bym miał kupić kosz to też raczej w niższej kasie, patrząc na sklepy to ciężko kupić coś za ok 1500 zł. Z drugiej strony nie spieszy mi się bardzo.