Autor Wątek: Co wybrać kosz czy fotel ?  (Przeczytany 1339 razy)

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
Odp: Co wybrać kosz czy fotel ?
« Odpowiedź #15 dnia: 16.09.2025, 21:53 »
Bez zawodów fotel. Na zawody kosz, ale nie jest to jakaś konieczność, przez lata robiłem jedynki z fotela, zabrakło parę kg żeby wygrać mastersy(5 jedynek w dwóch startach). Teraz Łowię z kosza, jest trochę wygodniej, ale mimo obrotowego fotela, czuje plecy po dłuższym łowieniu.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2085
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #16 dnia: Dzisiaj o 08:12 »
A dlaczego po prostu nie kupisz kosza? Większość akcesoriów jest do przerzucenia, jakby co, to ja praktycznie wszystkie rzeczy podpięte do kosza zdejmuję, bo przeszkadza to w transporcie. W zależności od łowiska czy stanowiska, przy łowieniu dwiema wędkami a nawet jedną, trzeba akcesoria montować po innej stronie. Dla mnie różnicą jest to, że kosz jest moim magazynem, siedzę na nim. Pozwala to na redukcję potrzebnych rzeczy, więcej miejsca jest na inne rzeczy na półkach, do tego łatwiej podbierać ryby i je wypuszczać, jest więcej swobody, bo półki są na wysokości siedzenia a nie ponad nim. Zwłaszcza na platformach jest to plusem.

Jeżeli masz miejsce, to po prostu kup kosz i po problemie :)

Moim zdaniem trudno wykazać co jest lepsze, bo zarówno kosz jak i fotel mają swoje plusy i minusy. Normalną rzeczą jest więc posiadać obydwie opcje :)
Lucjan

Offline Pastor

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #17 dnia: Dzisiaj o 09:46 »
Podejrzewam, że wszystko co napiszę już zostało gdzieś tu poruszone, zatem być może jedynie potwierdzę spostrzeżenia innych. Użytkuję kosz Rive (bez fotela obrotowego) i fotel Cuzo(z podnóżkiem). Na ten moment fotel wybieram głównie wtedy, gdy jadę na nockę. Najważniejsze spostrzeżenia z mojej strony.
-Kosz rozkłada się szybciej.
-Kosz jest poręczniejszy w przenoszeniu. Mimo zdecydowanie większej wagi kosza, jest bardziej kompaktowy (brak oparcia, węższe siedzisko) i łatwiej go "chwycić" przy przenoszeniu, szczególnie na dalsze odległości.
-System kaset i szuflad sprawia, że drobne akcesoria mam pod ręką, a na bocznej półce pozostaje mi więcej miejsca na przynęty/zanęty/większe przedmioty.
-Nie widzę różnicy w użytkowaniu 1 lub 2 wędek - feeder arm i pozostałe akcesoria montuję identycznie na fotelu jak i na koszu(fotel z podnóżkiem, czyli 6 nóg jak w koszu).
-Fotel ma zdecydowanie wygodniejsze siedzenie z oparciem, ale głównie odczuwam to dopiero przy naprawdę długich zasiadkach (12h+).
-Z przyzwyczajenia do siedziska bez oparcia czasami przy podbieraniu i cofaniu sztycy uderzam w oparcie fotela zanim naceluję sztycą obok, aby wycofać rybę (ale to głównie brak przyzwyczajenia do fotela, którego używam mniej).

Jeśli miałbym wybierać jedno - zdecydowanie, bezdyskusyjnie kosz, natomiast rozważyłbym dokupienie obrotowego siedzenia z oparciem.

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 55
« Odpowiedź #18 dnia: Dzisiaj o 12:55 »
Mam to i to. Kosz zabieram jak chcę połowić, jak jestem nastawiony bardziej "bojowo" do łowienia. Fotel wówczas kiedy chcę po prostu spędzić czas nad wodą, w odosobnieniu, żeby przemyśleć sobie kilka rzeczy albo "odreagować".

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 299
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #19 dnia: Dzisiaj o 12:59 »
Mam to i to.
Na zawody tylko kosz.
Na rekreacje tylko fotelik.
Marcin