Autor Wątek: Brzanówka vs Karpiówka  (Przeczytany 923 razy)

Offline logan

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: method feeder
Brzanówka vs Karpiówka
« dnia: 08.10.2025, 11:23 »
Siema,
W tym sezonie postanowiłem sprawdzić metodę karpiową opierającą się na woreczkach PVA i weszło. Bardzo mi się spodobała, a w szczególności, że nie trzeba namaczać mieszanek, można przygotować zestawy na spokojnie w domu z różnymi mieszankami, ogólnie można tu pokombinować.
Jaki mam problem, mianowicie kij. Teraz łowię Prestonem Xtreme distance 360cm/150g. Nie mam doświadczenia z kijami karpiowymi, brzanowymi i w sumie z ciężkim feederem również (Preston to mój pierwszy ciężki feeder), ale postanowiłem że kupię na nowy rok dwa zestawy pod tą metodę i nie wiem w które kije iść. Najbardziej przemawiają do mnie brzanówki, bo z tego co wyczytałem w sieci, są to kije twardsze od feedera ale miększe/łagodniejsze od karpiówek. Długość 3,3m to moja ulubiona, ale gdybyście doradzili karpiówki, to wiem że nie ma za bardzo wyboru w tej długości. Wody stojące, nie bierzcie pod uwagę dystansu, bo przy PVA to nie ma sensu, na razie łowię na małych wodach i chyba tak zostanie. Rzeka, może czasem, uciąg min. 100g. Dobra pomóżcie. Dzięki.

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 915
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
Odp: Brzanówka vs Karpiówka
« Odpowiedź #1 dnia: 08.10.2025, 13:00 »
Generalnie brzanówki to zazwyczaj większy ciężar wyrzutowy i bardziej spolegliwa akcja w stosunku do karpiówek. Analogicznie - karpiówki są sztywniejsze (poza parabolikami oczywiście), z mniejszym cw, ale najczęściej z lepszymi możliwościami rzutowymi. Jeśli brzanówki i pva, to brałbym raczej 2-2,5lb, natomiast karpiówki 2,75-3lb. Długość 3,3m (11ft) to rzadkość wśród karpiówek, choć sam niedawno takowe nabyłem (3,25lb), natomiast brzanówki 11ft występują najczęściej w wersji 1,75lb co może być niewystarczające do wyrzutu zestawu z większym pakunkiem pva, czy holi ryb w pobliżu zaczepów. No chyba, że łowisko jest wolne od zawad, a rzuty będą wykonywane na bliskie odległości, to czemu nie.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2263
  • MFT
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 398
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 08.10.2025, 14:52 »
Stałem przed tym samym wyborem ponad miesiąc temu, kupiłem Daiwy Black Widow XT 3m 2lb https://www.sklep-mietus.pl/pl/2-elementy/47854-wedka-daiwa-black-widow-carp-xt-300m-200lb

bardzo lekkie - 200g, cienki blank, paraboliczne ugięcie, karpiki 3-4kg to kupa frajdy, jak na krótkim, miękkim pickerze, kij ugina się już przy linach po 30cm i czuc leszczyka 35cm, świetne kijki do metody czy małej pva właśnie, ja się w nich zakochałem. Sparowałem je z Daiwami Ninja Lt6000-ss, nie za ciężkie, weszło 150m żyłki 0.28 więc akurat pod te kije :)
Dzierżno uzależnia

Offline fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 08.10.2025, 15:33 »
Jak już bierzemy pod uwagę kije 3m, to ciekawą propozycją wydaje się być ten Sonik:

https://karpiowachata.pl/pl/sonik-xtractor-spec-barbel-10-wedka-karpiowa-so/3-556-99599

Offline logan

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 09.10.2025, 11:12 »
Dzięki za zainteresowanie.

Idąc dalej, nie mając doświadczenia z twardymi kijami, czy duża jest różnica czy raczej nie odczuwalna, patrząc na długość kija. Np. karpiówka tej samej firmy, tej samej serii ale różne długości. Nie bierzmy tu odległości rzutowej, bo to jest oczywiste.

Offline logan

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 14.10.2025, 08:57 »
Siema,
Więc kupiłem Korum barbel 12ft 2,25lb i kupię jeszcze jakąś typową karpiówkę 12ft 3lb od Foxa i będę miał porównanie. Po testach, zdecyduję co to twardości i długości kijów, tak chyba będzie najprościej.

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 174
« Odpowiedź #7 dnia: 14.10.2025, 09:36 »
Panowie a cokolwiek o takich parametrach w 3składzie? najlepiej 3,30 lub 3,6 :)
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 14.10.2025, 10:36 »
Popatrz na Daiwa Black Widow XT Bait. Są wersje 3-3,3-3,6m i wyrzuty do 60, 90 i 125g, wszystkie (oprócz wersji 3m) w trzyskładzie.
Oprócz tego, z Daiwy jeszcze model Procaster Allround o powyższych długościach (w tym jeden model do 40g 3,9m), w wyrzucie 40, 70 i 110g.

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 174
« Odpowiedź #9 dnia: 17.10.2025, 08:23 »
Popatrz na Daiwa Black Widow XT Bait. Są wersje 3-3,3-3,6m i wyrzuty do 60, 90 i 125g, wszystkie (oprócz wersji 3m) w trzyskładzie.
Oprócz tego, z Daiwy jeszcze model Procaster Allround o powyższych długościach (w tym jeden model do 40g 3,9m), w wyrzucie 40, 70 i 110g.

Dzięki, popatrzę :) leci :thumbup: za pomoc
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)