Autor Wątek: Plecionka - ale która?  (Przeczytany 592 razy)

Offline Porx

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Plecionka - ale która?
« dnia: 12.10.2025, 09:08 »
Hej,
Szukam plecionki spinningowej. Jak i czym łowię? Kij mega uniwersalny, bo od 15 do 70 gram i spory zakres przynęt rozmiarowowagowych. Najlżejsze to około 15 gram, najcięższe to jerki około 70 gram. Łowiska to jeziora, starorzecza, rzeka Warta. Kręcioł Penn Slammer 360. Tym zestawem łowie tylko i wyłącznie szczupaki, ale na Warcie zdarza się również przyłów sumka. Jaki model i rozmiar plecionki polecicie? Myślałem nad 0,20 mm, ale boje się, że te lżejsze przynęty nie polecą za daleko. Jeśli chodzi o budżet to powiedzmy coś ze średniej półki.

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 542
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Plecionka - ale która?
« Odpowiedź #1 dnia: 12.10.2025, 14:59 »
PE 2.0
Ja używam Tsurinoya H8 i Zilion z Aliexpress.
Nie morduję ryb.
Tylko męczę.

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 55
« Odpowiedź #2 dnia: 13.10.2025, 09:54 »
Próbowałem kilku ale docelowo zdecydowałem, że będę używał jednej, którą znam i jestem pewien- PowerPro. Wybierz kolor- zielony- fajny, maskujący ale nie widać jej na tle wody co zwłaszcza przy łowieniu w rzekach (zaczepy) może być wkurzające, biały- lepie widoczny lub żółty - też dobrze widoczny. Ja używam białych lub żółtych. Zielonych mniej chętnie. Wytrzymałość- ja używam 9 kg- czyli chyba 0,15 mm, oczko grubsza - 0,19 mm i 13 kg- stosuję do mocnego łowienia, przy przynętach po kilkadziesiąt gram. Do Twojego łowienia brałbym 0,19mm. Można i grubiej, zależy co kto lubi.

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 13.10.2025, 12:24 »
Z Ali Kastking ColorShield - jest świetna jak na tamtejsze klimaty, ale przegrubiona, tak z 0,14 weź, ogólnie te budżetowe to wciąga nosem. Bardzo dobrze trzyma kolor. Najcieńsza czyli ich niby 0,10 jest gdzieś na poziomie 0,14 - 0,16.

Z japońskich ja bardzo lubię DUEL Hardcore, piękna, mięciutka i nieprzegrubiona :)
Plum

Offline pinoczet

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #4 dnia: 13.10.2025, 19:30 »
Aktualnie używam DAIWA J-BRAID GRAND X8 ale do light i ultra light. Do wyrwania za ok 60zł/150m