Autor Wątek: Plecionka - ale która?  (Przeczytany 893 razy)

Offline Porx

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Plecionka - ale która?
« dnia: 12.10.2025, 09:08 »
Hej,
Szukam plecionki spinningowej. Jak i czym łowię? Kij mega uniwersalny, bo od 15 do 70 gram i spory zakres przynęt rozmiarowowagowych. Najlżejsze to około 15 gram, najcięższe to jerki około 70 gram. Łowiska to jeziora, starorzecza, rzeka Warta. Kręcioł Penn Slammer 360. Tym zestawem łowie tylko i wyłącznie szczupaki, ale na Warcie zdarza się również przyłów sumka. Jaki model i rozmiar plecionki polecicie? Myślałem nad 0,20 mm, ale boje się, że te lżejsze przynęty nie polecą za daleko. Jeśli chodzi o budżet to powiedzmy coś ze średniej półki.

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 542
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Plecionka - ale która?
« Odpowiedź #1 dnia: 12.10.2025, 14:59 »
PE 2.0
Ja używam Tsurinoya H8 i Zilion z Aliexpress.
Nie morduję ryb.
Tylko męczę.

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 55
« Odpowiedź #2 dnia: 13.10.2025, 09:54 »
Próbowałem kilku ale docelowo zdecydowałem, że będę używał jednej, którą znam i jestem pewien- PowerPro. Wybierz kolor- zielony- fajny, maskujący ale nie widać jej na tle wody co zwłaszcza przy łowieniu w rzekach (zaczepy) może być wkurzające, biały- lepie widoczny lub żółty - też dobrze widoczny. Ja używam białych lub żółtych. Zielonych mniej chętnie. Wytrzymałość- ja używam 9 kg- czyli chyba 0,15 mm, oczko grubsza - 0,19 mm i 13 kg- stosuję do mocnego łowienia, przy przynętach po kilkadziesiąt gram. Do Twojego łowienia brałbym 0,19mm. Można i grubiej, zależy co kto lubi.

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 13.10.2025, 12:24 »
Z Ali Kastking ColorShield - jest świetna jak na tamtejsze klimaty, ale przegrubiona, tak z 0,14 weź, ogólnie te budżetowe to wciąga nosem. Bardzo dobrze trzyma kolor. Najcieńsza czyli ich niby 0,10 jest gdzieś na poziomie 0,14 - 0,16.

Z japońskich ja bardzo lubię DUEL Hardcore, piękna, mięciutka i nieprzegrubiona :)
Plum

Offline pinoczet

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #4 dnia: 13.10.2025, 19:30 »
Aktualnie używam DAIWA J-BRAID GRAND X8 ale do light i ultra light. Do wyrwania za ok 60zł/150m

Offline rojo

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 15
    • rybkiroberta
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #5 dnia: 20.10.2025, 21:16 »
Od kilku lat używam plecionek kastking czterosplotowych z AliExpress. Są przegrubione szumią na przelotkach, ale nadrabiają mocą. Do opisanego przez Ciebie łowienia brałbym 15LB.
Amur 75 cm, Karp 80 cm, Jesiotr 118 cm, Leszcz 57 cm, Karaś srebrzysty 41 cm, Lin 42 cm, Sandacz 80 cm, Szczupak 90 cm, okoń 41 cm, Boleń 70 cm, Sum 85 cm, Tołpyga 100 cm.
https://www.facebook.com/rybkiroberta/