Autor Wątek: Pellet. Pomoc w wyborze i kilka pytań  (Przeczytany 26402 razy)

Offline daber85

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
  • Na ryby!!
  • Ulubione metody: feeder
Pellet. Pomoc w wyborze i kilka pytań
« dnia: 09.11.2015, 19:17 »
Witam. chcę zacząć łowić na pellet, a jestem zielony w tym temacie i proszę o poradę. dodam że chcę łowić z gruntu, na koszyk jak i metodę na włosie (push stop), chcę zacząć od 8 mm (czy dobrze??) ze smakami wiadomo- trzeba kombinować ale jaki rodzaj wybrać aby daleko zarzucić aby nie spadł?? czy ten "haczykowy" się nadaję?? na allegro jest niedrogi w niedużych opakowaniach czy na wagę taki 12 mm. Doradzcie koledzy bo nie wiem od czego zacząć. i jeszcze jedno czy taki pellet jest trwały?? np kupię teraz kilka opakowań i czy bedzie trzymał swoje własciwości na wiosnę i lato bo wiadomo że tego szybko nie zużyję. tak na koniec napiszę że nie nastawiam na duże rybki. raczej średnie leszczyki, większe karasie, możę jakiś karpik. (wiadomo że może wpaść coś większego :D) łowione na PZW i komercjach. pozdrawiam
Połamania kija

Offline Luuki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Pellet. Pomoc w wyborze i kilka pytań
« Odpowiedź #1 dnia: 09.11.2015, 20:12 »
Witam :) Na sam początek może oglądnij parę produkcji Luka bo to filmy w których jest zawarte dużo wiadomości, a które w jasny i zrozumiały sposób Luk objaśnia :) Pelet sam w sobie jest trwały, ja osobiście jeśli mi zostaje (mowa tu o mniejszej średnicy) miele i robię z niego zanętę do mixu tak, że nie ma co wyrzucać. Wielkość przynęty musisz również dobierać do wielkości haczyka i to bardzo ważne. Co do smaków to może warto podpytać albo zaobserwować na  jaki smak, zapach jest najwięcej brań a jeśli nie to samemu eksperymentować. Pozdro ;)
Łukasz

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 09.11.2015, 21:29 »
To na ostatnie pytanie sobie odpowiedziałeś już sam, małe ryby mały pellet a i duża nie pogardzi takim 6mm. Pellet na komercję do podajnika sprawdza się najlepiej na gumce. Można stosować oczywiście Pushstoper, ale to wymaga zazwyczaj wiercenia lub rozwiercania. Smaki to już wiesz trzeba kombinować lub pytać się wędkarzy nad daną wodą(może powiedzą :-\). Na każdym opakowaniu jest lub inaczej powinna być data przydatności. Wiadomo, że zależy jak będziesz przechowywał.  Ja osobiście nie stosuję haczykowego pelletu, bo do gumki jest za miękki, jak dla mnie.  Jeżeli kupisz pellet w różnych rozmiarach i smakach dokonasz właściwego wyboru. Sam się przekonasz, na jaki ryba będzie lepiej reagowała. To takie moje uwagi, ale jak zapewne wiesz to, co wędkarz to inna teoria.
PS
W tym sezonie sprawdził mi się Pellet DYNAMITE BAITS Robin Red 8mm (z dziurką) o ironio. ;)
Filmy Luka to naprawdę kopalnia wiedzy, ale jeżeli lubisz czytać to na forum jak poszukasz znajdziesz odpowiedź na każde twoje pytanie z osobna i to będą odpowiedzi bardziej konkretne. 
Robert

Offline daber85

• Aktywny użytkownik
  • Na ryby!!
« Odpowiedź #3 dnia: 10.11.2015, 10:05 »
A czy pellet haczykowy firmy stil sie sprawdzi?
Połamania kija

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
« Odpowiedź #4 dnia: 10.11.2015, 10:35 »
Na tym forum o pelletach napisano już baaardzo dużo.
Poszukaj w postach użytkowników, np. w dziale Wyniki nad wodą.
Masz tam 500% odpowiedzi (czyli na 5 lat łowienia).
;)

Splot

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10.11.2015, 10:36 »
A czy pellet haczykowy firmy stil sie sprawdzi?
Ja mam truskawkę i podczas zakładania na hak bardzo często pęka, może nie mam wprawy. Wolę go delikatnie przewiercić i zakładam na pushstop. 

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #6 dnia: 10.11.2015, 11:01 »
Co do pelletu to warto mieć go kilka wersji. U mnie najlepsze wyniki uzyskiwałem na pikantną kiełbasę Z Sonu (8 i 12 mm), łowiłem też na krabowy, też w dwóch rozmiarach. Warto mieć obydwa rozmiary, bo 8 mm nie zawsze da takie wyniki jak 12 mm. Jeżeli do tego masz dumbellsy Drennana pineapple 8 i 10 mm oraz Tutti Frutti w tym samym rozmiarze - masz podstawowy zestaw przynęt. Jedne śmierdzą, drugie mają kolor. Można łowić na to wszystko i dopasowywać się do warunków jakie masz w wodzie (czysta - warto dawać kolorową przynętę, mętna - pellet powinien lepiej działać).

Pellet haczykowy absolutnie się nie nadaje do gruntu, i odpuść sobie go. O ile nie jesteś doświadczonym grunciarzem, używającym delikatnego sprzętu, on raczej będzie spadał z haka i dawał gorsze wyniki. Po co się męczyć?

Jeżeli kupisz sobie opakowania pelletów z Sonu, to masz w nich igły do pushstopów i kilka haków z włosem. Dumbellsy natomiast są bardzo trwałe i wydajne. Inwestycja około 150 PLN w pellety i dumbellsy sprawi, że masz przynęt na praktycznie cały rok. Ostatnimi miesiącami próbowałem kilku polskich produktów z TB, ale nie mają takiej mocy jak Sonu lub Drennan. Te są idealnie pomyślane pod feedera właśnie. Mając jeszcze kukurydzę na podorędziu, powinieneś się wszędzie dopasować :)
Lucjan

Offline daber85

• Aktywny użytkownik
  • Na ryby!!
« Odpowiedź #7 dnia: 10.11.2015, 13:02 »
Połamania kija

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #8 dnia: 10.11.2015, 13:45 »
Ja bym zaproponował jako pierwszy zakup pellet Lorpio 2mm GREEN BETAINA i METHOD BASIC do tego lecz nie koniecznie 1mm METHOD BASIC. Wszystko w opakowaniach po 200gr. Taki zakup będzie niezbyt drogi i  z pewnością  wystarczający by sprawdzić czy jest skuteczny. Za pierwszym razem tak zrobiłem i miałem całkiem nie złe wyniki. Teraz już nie dodaje tego 1mm. Zakupiłem też dumbelsy i kulki  drennana 8 i10mm - krab& kryll i kulki 8mm scopex ot i wszystko. Z takim zestawem  jeździłem nad wodę i mi się sprawdził. Nie były to może aż tak wielkie "smoki" na haku ale była zabawa na wodzie PZW. Z czasem jak się pellet sprawdzi zawsze możesz kupić większą ilość (dostępne są o wadze 700g ) a kulki  lub dumbelsy jak  nie  to można się z kolegami z forum wymienić jak ja to zrobiłem.

Offline Grzesiek1975

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 10.11.2015, 14:08 »
Testowałem w tym roku pellet stila czerwony i czarny halibut oczywiście piszę tu o twardym pelecie 8mm z dziurką, czerwony sprawdził mi się średnio a na czarny nie miałem efektów.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 10.11.2015, 15:20 »
Daber - pellet z linku jest halibutowy, kilka stron dalej jest Spicy Sausage, o tym mówiłem. Krylowy też działa, crabowy również.

Oczywiście aby sama przynęta działała dobrze, trzeba miec odpowiedni miks. Jak Jurek pisze - dobrze jak ma pellety 2 mm, możesz tez dodawać mniejsze pellety zanętowe do koszyka, ewentualnie zakłądac torebkę PVA z kilkoma-kilkunastoma pelletami na hak, co bardzo podnosi liczbę brań...

Pamiętajmy też, że nie zawsze pellety czy dumbellsy działają. O tej porze roku na przykład pellet będzie miał już słabsze działanie!
Lucjan

Offline daber85

• Aktywny użytkownik
  • Na ryby!!
« Odpowiedź #11 dnia: 10.11.2015, 15:53 »
Luk. Poprostu sie pytam czy ten typ pelletu ale rozumiem ze tak😃 juz w tym roku jeżdżę coraz rzadziej a chce powoli sie zaopatrywać na przyszły rok
Połamania kija

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #12 dnia: 10.11.2015, 16:10 »
Dokładnie ten typ :D  Nie polecam jednak halibuta, łowił mi mniej ryb, jednak te rybne są lepiej aromatyzowane...
Lucjan

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
« Odpowiedź #13 dnia: 10.11.2015, 16:21 »
Sorry, że się jeszcze raz odezwę.
Niedawno rozmawiam z dobrymi doświadczonymi wędkarzami, którzy bardzo chwalili naszą stronę.
Cytuję: takiej kopalni wiedzy nie znaleźliśmy na żadnej polskiej stronie jak na splawikigrunt.pl.

Skoro tak twierdzą: czemy więc z tej wiedzy nie korzystać? Ale zawarta jest w wielu postach, a poświęcenie 2-3 godzin na przejrzenie strony pod wybranym kątem (np. efektów stosowania różnych pelletów, na różnych wodach i w różnych warunkach) zwróci się "w rybach" - wielokrotnie. ;) Sam tak robię, a w zimie spędzę na niej jeszcze wiele godzin.
;)

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #14 dnia: 10.11.2015, 16:32 »
Lucek a do metody tych pelletów używałeś jak trzymaja się na podajniku Sonubaits Feed Pellets - Bloodworm, Sonubaits S-Pellet Feed, Sonubaits Feed Pellets  - Tiger Fish, Sonubaits Feed Pellets - Krill  i F1 Sonubaits Feed Pellets. Ten ostatni to co to jest ?