Autor Wątek: Pellet. Pomoc w wyborze i kilka pytań  (Przeczytany 26408 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Pellet. Pomoc w wyborze i kilka pytań
« Odpowiedź #15 dnia: 10.11.2015, 17:10 »
Kupiłem dwa razy pellet ochotkowy, ale nie robił na rybach wielkiego wrażenia. Różnica jaka jest w tych pelletach o których piszesz, to ich kaloryczność przede wszystkim. Pellety krylowy czy ochotkowy nie są tak sycące jak pellety pikantna kiełbasa lub czosnek-ser (te to są 'halibuty' aromatyzowane odpowiednio), i w pewnych warunkach będą działać lepiej, szybciej się rozpuszczają też.

Nazwa feed oznacza pellety zanętowe - nie sprawdzają się one dobrze jako przynęty, warto o tym wiedzieć. Kryl, ochotka, orzech tygrysi - wszystko działało podobnie jak zwykły pellet karpiowy. Jednak te tłuste (pikantna kiełbasa i czosnek-ser), dawały efekty przy nęceniu na rzekach. Mają strasznie mocny aromat, brzany i klenie to lubią.

Jeżeli ktoś szuka jakiegoś pelletu do nęcenia, to zdecydowanie z tych typu feed poleciłbym kryla jak już. Ma jednak dodatek mączek z tego skorupiaka, coraz droższych, i powinien działać lepiej. Sonubaits ma stałe ceny i ten pellet kosztuje tyle samo, niektóre firmy za kryl chcą więcej kasy. Fajnie dodaje koloru miksowi. Pellet z dziurką jako przynęta mi się sprawdza.

Pellet ochotkowy 2mm o wiele mniej potrzebował wody niż zwykły karpiowy, warto uwążać przy przygotowaniu ich, i zalewać mniejszą dawką, inaczej zrobi się ciapa.
Jeżeli są łowiska, gdzie karpiarze używają orzechów tygrysich, pellet Tiger Fish może się okazać dobry, u mnie nie wykazywał nadzwyczajnych zdolności ale słyszałem, że na karpiowych wodach się sprawdzał.

Pellet F1 to kombinacja słodkich rzeczy i mączek rybnych. W UK dobrze działa to na hybrydy F1 (karasia z karpiem), na inne ryby również. Tez można go próbować, kto wie, może akurat rybom podejdzie?

Ogólnie Sonubaits ma dość szeroki wchlarz przynęt i zanęt, często pod specyficzne gatunki i rodzaje wód. Z tymi pelletami można widząc pełną ofertę zgłupieć, tyle tego jest! :D

Niedawno rozmawiam z dobrymi doświadczonymi wędkarzami, którzy bardzo chwalili naszą stronę.
Cytuję: takiej kopalni wiedzy nie znaleźliśmy na żadnej polskiej stronie jak na splawikigrunt.pl.

To cieszy!  :thumbup: Bardzo cieszy! :D
Lucjan

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #16 dnia: 10.11.2015, 17:31 »
Jak dotąd jechałem na peletach Lorpio i używałem podajników drenana z zieloną foremką. A pytam się o inne pellety dlatego że w przyszłym sezonie chcę inne wypróbować

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 10.11.2015, 18:10 »
Nawet najdroższy pellet można źle przygotować. Dobry wędkarz używający pellety przygotuje dużo lepiej odpowiednią mieszankę bazując na najtańszych granulatach, niż niedoświadczony opierając się na cudach kosztujących fortunę.
Ja bazuję na Allerach (stanowią przeważnie połowę stawki) i dodaję do nich Lorpio, Boland, Stalomax, czy cokolwiek. Przygotowuję zawsze w domu dając tą samą proporcję pelletów i odpowiednią ilość mleka w proszku. Do tego odpowiedni dip i nie narzekam na brania i pracę pelletu, który najczęściej w podajniku lub koszyku przebywa bez zanęty. Z zanętami jest już gorzej, gdy łączymy ciężej jest opanować proporcje, dlatego w większości bazuję na samych pelletach 2mm.

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 10.11.2015, 19:41 »
Co daje mleko w proszku oprócz smugi,bo ja się nie znam
Staś
Klasyczny Feeder

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 10.11.2015, 19:44 »
Klei dobrze przy małej ilości ;).

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 10.11.2015, 19:45 »
Witaj, wiadomo teraz zbliża się okres zimowy więc nie spiesz się z zakupami bo i tak nie będziesz miła taki rezultatów jak na wiosnę czy LATO :D Radzę na początek obejrzeć sobie kilka filmików na necie jak to inny robią z pelletami i przede wszystkim jakimi. Tak to było w moim przypadku, dużo oglądania :P i oczywiście TESTY nad wodą :narybki:.
Z poważaniem Marcin

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 10.11.2015, 19:48 »
Klei dobrze przy małej ilości ;).
:beer: małej ilości pelletu czy mleka
Staś
Klasyczny Feeder

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 10.11.2015, 20:04 »
Mleka mało do pelletu, tylko ten też musi odpowiednio być namoczony, nakręcę niebawem co i jak, bo za dużo pisać ;).

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
« Odpowiedź #23 dnia: 10.11.2015, 20:08 »
Nie jestem ekspertem , ale w tym roku dużo testowałem, zwłaszcza w zanętach jak i przynętach głównie na wodach pzw. Jeśli pytasz o sam pellet to nie będę Ci truł głowy innymi rzeczami ;). Warto też dłużej zastanowić się nad zakupami niż wydawać kasę nie potrzebnie.

Jeśli chodzi o pellet na włos (zakończony stoperem) to tak jak inni piszą , koniecznie musisz mieć  - pellet firmy Sonubaits O'S'Spicy Sausage (czyli ostra kiełbasa) , na początek ostrożnie wybrałbym 8 mm. U mnie karpiki go kochają ;), ale leszcze też nim nie pogardzą .
Oto link to pelletu :

http://www.sklep.egrubaryba.pl/pellet-sonubaits-os-spicy-sausage-p-47.html

(oczywiście możesz sobie kupić w innym sklepie ;D, ale ja u Łukasza zawsze kupuję , i nie tylko pellet)

Drugim pelletem którym warto wybrać i spróbować , to pellet firmy Dynamite Baits Robin Red Carp , według uznania 8-12 mm.
( ów pellet również jest do zdobycia u : grubejryby ;))

Do obu pelletów warto było by posiadać kukurydzę np. Cukk, można by było wtedy zrobić "bałwanka". Ja w tym sezonie przeważnie tymi pelletami operowałem.

Jeśli chodzi o pellety zanętowe , to jak najbardziej można przetestować pellety z Lorpio 2 mm, Basic i Betainę .

Jeśli masz troszkę więcej gotówki, polecam pellet ; Dynamite Baits Swim Stim Amino Original 3 mm. Po przetestowaniu różnych innych pelletów , ja zostaję przy w/w pellecie i w sezonie 2016 tylko takiego będę używać ( znajdziesz go również w grubejryby ;))

W/w pellety używałem do methody.
Z poważaniem Marcin

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 10.11.2015, 20:26 »
Nie wczytałem się dobrze w temat i odniosłem się do drobnych pelletów. Jeśli chodzi o te większe to Adler ma fajne i niedrogie 8 mm z dziurkami, no i Stalomax też źle się nie prezentuje. Jak chcesz próbować w PVA to musisz kupić różne rodzaje no i tu czeka Cię spory wydatek, ja robiłem swoje pellety, ale to się nie kalkuluje, zbyt żmudne (nie wystarczy zrobić ciasto, jak większość pisze, trzeba jeszcze każdy sprasować). Nikt nie da Ci złotej recepty, na każdym łowisku sprawdzi się co innego ;).

Offline David89

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #25 dnia: 10.11.2015, 21:14 »
Ja polecam Ci tak jak koledzy wyżej pikantna kiełbasę i Robin reda z Dynamita ;) Te pellety to obowiązkowa przynęta do metody  ;) Z Sonubaits bym dokupił jeszcze ser czosnek craba i kryla i zestaw pelletów masz już w miarę dobry jest w czym wybierać ;)

Offline Nathaniel

• Ekspert
  • Reputacja: 32
« Odpowiedź #26 dnia: 10.11.2015, 23:45 »
A czy ktoś kojarzy Sensasa Poison Noir.Co to za zapach?Luk to pytanie bardziej do Ciebie  :)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #27 dnia: 11.11.2015, 00:07 »
U mnie Sensas jest ale tylko zanęty, na innym polu kiepsko sobie radzi (nie ma go w sklepach raczej)... Nie kojarzę takiej przynęty.
Lucjan

Offline Nathaniel

• Ekspert
  • Reputacja: 32
« Odpowiedź #28 dnia: 11.11.2015, 00:10 »
Dzięki.

Offline perforek

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
    • iledefrance.pl
« Odpowiedź #29 dnia: 22.12.2015, 21:46 »
Moje doświadczenie z pelletami zaczęło sie dwa lata temu. Najpierw dodawałem delikatnie jako składnik zanęt i rezultaty były takie ze ryby były nimi dosłownie wypchane. Na początku zakupiłem pellet o smaku truskawkowym. Potem zacząłem eksperymentować z pelletami sensas oraz przygotowywać pellet oraz zanęty do method. Dobrym okazal sie pellet sensas 3000 mozna z niego robic zarowno paste do method jak i dodawać do zanęt. Prace zaczyna natychmiast jak się znajdzie w wodzie tworząc chmurkę dookoła koszyczka. Oprawiane ryby nie raz miały wypchane żołądki tym pelletem.
Jak do tej pory przetestowałem truskawkę oraz brasem.
Następnym pelletem sensa który zachowuje sie całkowicie inaczej
2 i 4 mm ciężko się rozpuszcza za to długo lezy w wodzie i można go określić jako typowo zanętowy. Testowałem go w warunkach pokojowych i wcale nie rozpuszcza się jak w opisie po 1 do 2 h . Po 12 h dalej był twardy. W zanecie bardzo ladnie utrzymuje duze ryby w łowisku zarówno karpie jak i leszcze.