Kupiłem dwa razy pellet ochotkowy, ale nie robił na rybach wielkiego wrażenia. Różnica jaka jest w tych pelletach o których piszesz, to ich kaloryczność przede wszystkim. Pellety krylowy czy ochotkowy nie są tak sycące jak pellety pikantna kiełbasa lub czosnek-ser (te to są 'halibuty' aromatyzowane odpowiednio), i w pewnych warunkach będą działać lepiej, szybciej się rozpuszczają też.
Nazwa feed oznacza pellety zanętowe - nie sprawdzają się one dobrze jako przynęty, warto o tym wiedzieć. Kryl, ochotka, orzech tygrysi - wszystko działało podobnie jak zwykły pellet karpiowy. Jednak te tłuste (pikantna kiełbasa i czosnek-ser), dawały efekty przy nęceniu na rzekach. Mają strasznie mocny aromat, brzany i klenie to lubią.
Jeżeli ktoś szuka jakiegoś pelletu do nęcenia, to zdecydowanie z tych typu feed poleciłbym kryla jak już. Ma jednak dodatek mączek z tego skorupiaka, coraz droższych, i powinien działać lepiej. Sonubaits ma stałe ceny i ten pellet kosztuje tyle samo, niektóre firmy za kryl chcą więcej kasy. Fajnie dodaje koloru miksowi. Pellet z dziurką jako przynęta mi się sprawdza.
Pellet ochotkowy 2mm o wiele mniej potrzebował wody niż zwykły karpiowy, warto uwążać przy przygotowaniu ich, i zalewać mniejszą dawką, inaczej zrobi się ciapa.
Jeżeli są łowiska, gdzie karpiarze używają orzechów tygrysich, pellet Tiger Fish może się okazać dobry, u mnie nie wykazywał nadzwyczajnych zdolności ale słyszałem, że na karpiowych wodach się sprawdzał.
Pellet F1 to kombinacja słodkich rzeczy i mączek rybnych. W UK dobrze działa to na hybrydy F1 (karasia z karpiem), na inne ryby również. Tez można go próbować, kto wie, może akurat rybom podejdzie?
Ogólnie Sonubaits ma dość szeroki wchlarz przynęt i zanęt, często pod specyficzne gatunki i rodzaje wód. Z tymi pelletami można widząc pełną ofertę zgłupieć, tyle tego jest!

Niedawno rozmawiam z dobrymi doświadczonymi wędkarzami, którzy bardzo chwalili naszą stronę.
Cytuję: takiej kopalni wiedzy nie znaleźliśmy na żadnej polskiej stronie jak na splawikigrunt.pl.
To cieszy!

Bardzo cieszy!