Ja do wszystkich wędzisk match zarówno 12ft czy 13ft i 14ft używam właśnie rozmiaru 3000. Osobiście uważam że to optymalny rozmiar, bo można śmiało nawijać grubsze żyłki wybierając się np. na komercję, a do "zwyczajowych" 0.18 czy 0.16 wystarczy dołożyć trochę podkładu.
Do Aquosa dołożyłem Daiwę Ninja 3000 LT-CXH - po pierwsze (i najważniejsze) dlatego że znalazłem używkę w dobrym stanie za stówkę, wystarczyło lekko odrestaurować i jak nowy

, a po drugie dlatego że ma przełożenie 6,2:1, co uważam za przydatne łowiąc chociażby sliderem na dalszych odległościach. W swojej 14ft mam Shimano Sedone C3000 HG i sprawuje się super.
Co do kija z Decathlonu, to się nie wypowiem, w rękach nie trzymałem. Mam inny kijek od Caperlana, Blackrod Match Light 5-10g 13ft, i szczerze, to złego słowa nie mogę powiedzieć, nie odbiega od markowych ani pracą ani wykonaniem. Dlatego zakładałbym, że ten NRTH też pewnie się sprawdzi, pytanie tylko czy nie znajdziesz czegoś lepszego za te trzy stówki, zwłaszcza że Black Friday już za pasem

. Czytając o tym NRTH, mam też wrażenie że będzie delikatniejszy niż Aquos, który zdecydowanie wykazuje ambicje do większego białorybu, może nie jakiś rekordowych karpi, ale z całą pewnością mogę powiedzieć że czuć w nim zapas mocy.
Ja swojego wziąłem wczoraj na testy po okolicznych jeziorach, i przyznam że łowi się świetnie. Blank jest lekki, responsywny, ale nie za miękki (dla mnie to plus bo wolę szywniejsze kije). Rzucałem Crystalem 4+1 i 2+1,i jednym i drugim komfortowo. Plus za zaczep na haczyk. Cóż mogę rzec... nie mogę doczekać się wiosny i szczerze polecam

RR nie miałem w ręku ale przypuszczam że są to bardzo podobne kije, mnie w Aquosie przekonała lepsza cena, mniejsza waga i atrakcyjniejszy (kwestia subiektywna!

) design. Myślę że czego z tej dwójki byś nie wybrał i tak skończysz z bardzo przyzwoitym wędziskiem

.