Autor Wątek: Matrix Aquos Ultra-W Waggler 13ft  (Przeczytany 894 razy)

Offline 19SG98

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 10
  • Ulubione metody: waggler method
Matrix Aquos Ultra-W Waggler 13ft
« dnia: 31.10.2025, 18:13 »
Zastanawiam się nad kupnem wędki match w wersji 13ft. W domyśle żeby łowić tam gdzie nie mogę moją 14ft (gałęzie :facepalm: ). Na początku kompletnie nastawiony byłem na Drennana Red Range, czytałem o nim pochlebne opinie zarówno tutaj jak i na angielskich forach. Jednakże niedawno rozpoczęła się promocja w Drapieżniku i natrafiłem na rzeczony w tytule kij od Matrixa. Nie znalazłem o nim żadnych opinii, widziałem tylko film promocyjny z Panem Marciem Kosterą. Wędka robi dobre wrażenie, deklarowana waga zaledwie 170g też super sprawa.

Cena Drennana to 350, Matrix regularnie tyle samo, ale teraz w promocji jest po 280. Nie jestem pewien czy warto czekać na ewentualną przecenę Drennana (o ile takowa w ogóle nadejdzie), czy pokusić się teraz na Matrixa.

Może ma ktoś rzeczonego kija od Matrixa w wersji 13ft i mógłby o nim opowiedzieć?

Myślałem też nad Legią Match od Delphina. Opinie pochlebne, no i cena trochę niższa.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1308
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Matrix Aquos Ultra-W Waggler 13ft
« Odpowiedź #1 dnia: 31.10.2025, 19:31 »
Promocja - 20% na 13' Drennan Red Range oraz Guru A-Class zapewne nadejdzie najpóźniej w Czarny Piątek.

Przy założeniu, że obecna edycja 13' RR nie różni się istotnie od poprzedniej pod względem samego blanku, zapewne wybrałbym Drennana, bo poprzednia była przez wiele lat pierwszym wyborem w tej kategorii cenowej na wymagającym rynku brytyjskim. Oczywiście nie wszyscy tolerują bezkorkowe rękojeści, choć ostatnio pojawiają się nawet w topowych seriach :)

Offline furgon

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #2 dnia: 31.10.2025, 21:44 »
Mam tego matrixa tylko 11ft. Kupiłem bo nie wierzyłem że jest wędka, która można komfortowo łowić crystalem 2g i pellet wagglerem 14g.Cw do30g. Otóż jest. Producent rekomenduje ja do łowienia na pellet waggler, ale przyznam że ryba 6-8kg była by chyba poważnym wyzwaniem. Wiem że to różne wędki. Mowie o 11ft bo, jeżeli wspomniany film to ten film o ktorym myślę, to zaprezentowane wędki porównano do siebie i 13ft jest delikatniejsza. Jeżeli tak to jest to bardzo delikatny kij. Spodziewał bym się kija zdecydowanie delikatniejszego od drennana. I zdecydowanie ładniejszego Estetycznie pierwsza klasa. Cieniutki blank, baaaardzo ładnie zrobiona. I piniadze bardzo fajne

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 401
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 31.10.2025, 21:57 »
Pellet wagglery mają to do siebie, że zarówno pod 3kg jak i 15kg rybą gną się tak samo, ale w porównaniu do zwykłych wagglerów nie klękają przy tych dwucyfrowych. Mam n-gauge pro 13ft float i daje frajdę z małych rybek, ale bez problemu stawia czoła karpiom 17-18kg.

Nie ma się co obawiać, że Aquos czy to 11 czy 13 klęknie pod sporym bonusem ;)
Dzierżno uzależnia

Offline 19SG98

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 01.11.2025, 11:25 »
Chciałbym mieć na swoich wodach tak spore bonusy ;D

No właśnie tutaj pojawia się znak zapytania z tym Aquosem, bowiem w filmie Pan Kostera sam zauważa że wersja 13 stopowa to już nie wędka na większe karpie, a jak to zostało określone "na jesienny białoryb".
Nie żebym go brał za jakąś wyrocznię, uznaje że w tym przypadku producent mówi jego ustami.

Furgon, a jak daleko udawało Ci się rzucać właśnie takim przykładowym Crystalem 2g?

Kurcze, kusi mnie ten Matrix, nie dość że lżejszy, to design faktycznie ładniejszy ;D

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 325
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 01.11.2025, 11:42 »
Moim zdaniem w tym Aquosie wszystko się zgadza. Waga bardzo fajna jak na match, design świetny.  Ja bym się nie bał bonusów w sprawdzonych firmach, jeśli ma mniej mocy to hol potrwa dłużej ale wędce się nic nie stanie.

Offline furgon

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 02.11.2025, 18:03 »
Chciałbym mieć na swoich wodach tak spore bonusy ;D

No właśnie tutaj pojawia się znak zapytania z tym Aquosem, bowiem w filmie Pan Kostera sam zauważa że wersja 13 stopowa to już nie wędka na większe karpie, a jak to zostało określone "na jesienny białoryb".
Nie żebym go brał za jakąś wyrocznię, uznaje że w tym przypadku producent mówi jego ustami.

Furgon, a jak daleko udawało Ci się rzucać właśnie takim przykładowym Crystalem 2g?

Kurcze, kusi mnie ten Matrix, nie dość że lżejszy, to design faktycznie ładniejszy ;D
Jakiś mierzonych rzutów nie wykonywałem, kilka razy łowiłem z myślą o żywcu na takim dystansie jak dostrzeliwalem pszenica.  Myślę że ok 8-10m. Na codzień łowiłem visi wag8 6g. żyłka 0.21. Głównie na takim dystansie na jakim dawałem strzelać kukurydza Gotowaną,  nie z puszki Nigdy wcześniej nie łowiłem splawikiem wędka krótszą jak 3,9. Tam gdzie teraz łowie trudno było by 3,9 czy 4,2, więc spróbowałem krótszej i się sprawdziło.

Offline 19SG98

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 02.11.2025, 20:32 »
Przyznam się że nie wytrzymałem i zgrzeszyłem przed świętami ;D.

Udało mi się znaleźć ją też w niższej cenie w sklepie karpiowy.pl, ostatnia sztuka, dwie dyszki taniej niż w drapieżniku.

Cóż, pozostaje czekać i mieć nadzieję na jeszcze kilka słonecznych dni, może uda mi się jeszcze gdzieś z nią wyskoczyć ;D

Dzięki wszystkim za wartościowe opinie :beer:

Offline furgon

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: 02.11.2025, 20:38 »
Ja kupiłem w match sklep, ale nie mają aktualnie 13ft.  Żyd jestem wiec cene musieli mieć dobrą

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #9 dnia: 08.11.2025, 15:09 »
Z jakim kołowrotkiem połączysz Aquosa 13ft?
Używałem w feederze Okuma Invicta 5000, zrobił na mnie świetne wrażenie. Zastanawiam się czy rozmiar 3000 będzie odpowiedni do wędki 13ft.
Osobiście rozważa Aquosa lub RR.
W oko wpadł mi jeszcze kij z Decathlonu NRTH 500.
Waga 170g, cw 4-16g, uchwyt Fuji, przelotki Sea Guide.
https://www.decathlon.pl/p/wedka-nrth-500-match-3-90-m/_/R-p-355480?mc=8883604

Offline 19SG98

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 08.11.2025, 17:14 »
Ja do wszystkich wędzisk match zarówno 12ft czy 13ft i 14ft używam właśnie rozmiaru 3000. Osobiście uważam że to optymalny rozmiar, bo można śmiało nawijać grubsze żyłki wybierając się np. na komercję, a do "zwyczajowych" 0.18 czy 0.16 wystarczy dołożyć trochę podkładu.

Do Aquosa dołożyłem Daiwę Ninja 3000 LT-CXH - po pierwsze (i najważniejsze) dlatego że znalazłem używkę w dobrym stanie za stówkę, wystarczyło lekko odrestaurować i jak nowy ;D, a po drugie dlatego że ma przełożenie 6,2:1, co uważam za przydatne łowiąc chociażby sliderem na dalszych odległościach. W swojej 14ft mam Shimano Sedone C3000 HG i sprawuje się super.

Co do kija z Decathlonu, to się nie wypowiem, w rękach nie trzymałem. Mam inny kijek od Caperlana, Blackrod Match Light 5-10g 13ft, i szczerze, to złego słowa nie mogę powiedzieć, nie odbiega od markowych ani pracą ani wykonaniem. Dlatego zakładałbym, że ten NRTH też pewnie się sprawdzi, pytanie tylko czy nie znajdziesz czegoś lepszego za te trzy stówki, zwłaszcza że Black Friday już za pasem ;). Czytając o tym NRTH, mam też wrażenie że będzie delikatniejszy niż Aquos, który zdecydowanie wykazuje ambicje do większego białorybu, może nie jakiś rekordowych karpi, ale z całą pewnością mogę powiedzieć że czuć w nim zapas mocy.

Ja swojego wziąłem wczoraj na testy po okolicznych jeziorach, i przyznam że łowi się świetnie. Blank jest lekki, responsywny, ale nie za miękki (dla mnie to plus bo wolę szywniejsze kije). Rzucałem Crystalem 4+1 i 2+1,i jednym i drugim komfortowo. Plus za zaczep na haczyk. Cóż mogę rzec... nie mogę doczekać się wiosny i szczerze polecam ;D

RR nie miałem w ręku ale przypuszczam że są to bardzo podobne kije, mnie w Aquosie przekonała lepsza cena, mniejsza waga i atrakcyjniejszy (kwestia subiektywna! ;)) design. Myślę że czego z tej dwójki byś nie wybrał i tak skończysz z bardzo przyzwoitym wędziskiem ;).

Offline furgon

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #11 dnia: 08.11.2025, 18:20 »
Ja do wszystkich wędzisk match zarówno 12ft czy 13ft i 14ft używam właśnie rozmiaru 3000. Osobiście uważam że to optymalny rozmiar, bo można śmiało nawijać grubsze żyłki wybierając się np. na komercję, a do "zwyczajowych" 0.18 czy 0.16 wystarczy dołożyć trochę podkładu.

Do Aquosa dołożyłem Daiwę Ninja 3000 LT-CXH - po pierwsze (i najważniejsze) dlatego że znalazłem używkę w dobrym stanie za stówkę, wystarczyło lekko odrestaurować i jak nowy ;D, a po drugie dlatego że ma przełożenie 6,2:1, co uważam za przydatne łowiąc chociażby sliderem na dalszych odległościach. W swojej 14ft mam Shimano Sedone C3000 HG i sprawuje się super.

Co do kija z Decathlonu, to się nie wypowiem, w rękach nie trzymałem. Mam inny kijek od Caperlana, Blackrod Match Light 5-10g 13ft, i szczerze, to złego słowa nie mogę powiedzieć, nie odbiega od markowych ani pracą ani wykonaniem. Dlatego zakładałbym, że ten NRTH też pewnie się sprawdzi, pytanie tylko czy nie znajdziesz czegoś lepszego za te trzy stówki, zwłaszcza że Black Friday już za pasem ;). Czytając o tym NRTH, mam też wrażenie że będzie delikatniejszy niż Aquos, który zdecydowanie wykazuje ambicje do większego białorybu, może nie jakiś rekordowych karpi, ale z całą pewnością mogę powiedzieć że czuć w nim zapas mocy.

Ja swojego wziąłem wczoraj na testy po okolicznych jeziorach, i przyznam że łowi się świetnie. Blank jest lekki, responsywny, ale nie za miękki (dla mnie to plus bo wolę szywniejsze kije). Rzucałem Crystalem 4+1 i 2+1,i jednym i drugim komfortowo. Plus za zaczep na haczyk. Cóż mogę rzec... nie mogę doczekać się wiosny i szczerze polecam ;D

RR nie miałem w ręku ale przypuszczam że są to bardzo podobne kije, mnie w Aquosie przekonała lepsza cena, mniejsza waga i atrakcyjniejszy (kwestia subiektywna! ;)) design. Myślę że czego z tej dwójki byś nie wybrał i tak skończysz z bardzo przyzwoitym wędziskiem ;).
Przy 11ft mam tą samą ninja W sumie mam trzy sztuki tej daiwy. Do dzisiaj nie miałem z nimi problemów.  Dzisiaj dwa razy puściło mi łożysko oporowe.