Trochę ograniczony budżet, gdybyś chciał go zwiększyć chociażby o tą stówkę, to zyskałbyś małym kosztem o wiele więcej jakości i komfortu. Z osobistego doświadczenia wiem że lepiej wydać trochę więcej, tania matchówka z kompozytu a nieco droższa ale z włókna węglowego, to niebo a ziemia. O kołowrotkach już nie wspominając.
Jeżeli jednak chcesz zostać przy pierwotnym budżecie, to stawiałbym na Mikado albo Robinsona, lub pokusił się o jakąś markową używkę. W drapieżniku są teraz spore przeceny i pewnie znalazłbyś jakieś fajne wędzisko. Problem w tym że "fajne" kije zaczynają się od 150 w porywach do 200. Co daje nam kołowrotek za 100, albo i mniej doliczając jeszcze koszty przesyłki. Kolejny problem to kwestia twojego gustu - to czy wolisz kije "sztywniejsze" czy wprost przeciwnie. No i to jakich spławików będziesz używać, co wiąże się bezpośrednio z dystansem na jakim chcesz łowić.
Moja propozycja zamykająca się w tych 300zł:
Wędka:
https://sklepdrapieznik.pl/75610-wedka-mikado-nsc-power-match-390-5-30g.htmlKołowrotek:
https://sklepdrapieznik.pl/100449-kolowrotek-robinson-match-csx-fd-354.htmlMam taką samą wędkę, tylko w wersji 420. Według mnie jest świetna: lekka, sztywna, duży zapas mocy. Ja natomiast lubię nią łowić na cięższe wagglery: 6+2, 10+2 itd. Zakładam że łowienie lekkimi wagglerami wspomnianymi przez kolegę Modusa może nie byłoby zbyt komfortowe - ale mieścisz się w budżecie. Kołowrotek nieco ciężkawy, ale ma płytką szpulę i wysokie przełożenie, co moim zdaniem pomaga gdy łowisz na większe dystanse. Za całość z przesyłką wyjdzie Ci 305zł. Zastrzegam jednak że nie jest to zestaw optymalny jeśli chcesz łowić lżejszymi spławikami na krótszych dystansach, w takim wypadku chyba lepiej byłoby znaleźć inny kij, z sugerowanym przez kolegę Modusa zakresem Cw. Możesz zejść jeszcze taniej i pokusić się o któryś z kijów Mikado z serii Intro Match czy Sensual NG. Nie łowiłem nimi, nie wiem jak się sprawują, ale cena wydaje się być nie do pobicia, przy jednocześnie przypuszczalnie niezłej jakości.
Gdybyś jednak chciał (do czego gorąco zachęcam) zwiększyć swój budżet o te 100 zł, to polecam twojej uwadze wędkę którą sam niedawno kupiłem - Matrix Aquos Ultra-W Waggler 13FT, lub jeżeli nie goni Cię czas, poczekać na promocję Drennana Red Range 13ft.
A w teleskopy iść nie warto jeżeli chcesz na serio zająć się spławikiem.