Autor Wątek: Kosz wędkarski do metody  (Przeczytany 388 razy)

Offline pitry1987

• Ekspert
  • Reputacja: 70
  • Ulubione metody: method feeder
Kosz wędkarski do metody
« dnia: 30.12.2025, 17:53 »
Poszukuję kosza do metody. Potrzebuję, by miał szuflady wysuwane (najlepiej boczne lub boczna i przednie najlepiej 2 szt), d36, gwintowane nóżki mini przednie 2, miał siedzisko obrotowe lub łatwa opcję dorzucenia oraz byl jak najlżejszy ale na ramię.nie do końca podoba mi sie typ prestona z dodatkową szuflada na dole bo mi taka niepotrzebna, tylko te w siedzisko. No I transport. Nie mam kombii tylko sedana więc w miarę szybko składane. Mam cuzo qunatun i to za dużo czasu zajmuje. Najlepiej jakby ten kosz miał przygotowanie pod układ transportowy.
Polecicie coś fajnego? Lepiej nie w budżecie prestona ale by służył przez lata.
Bo rybka lubi pływać i to nie w patelnianym oleju 😃

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 57
Odp: Kosz wędkarski do metody
« Odpowiedź #1 dnia: 30.12.2025, 19:01 »
Łatwo nie będzie. Popatrz w sklepie Górek, jest ciekawy kosz od Hydra i ciekawy od Mavera. Nie wiem czy mają opcję dokupienia obrotowego fotela. Osobiście decydowałbym się na Preston Inception 360. Nie ma się co jarać średnicą nogi 36. 30 czy 25 też potrafią być super. Problemem w koszach jest ich waga. Standardowe 18 kg to ciężki klamor.  Nie znam aktualnej oferty Lorpio czy Mikado itd. Przypuszczam, ale nie mam na to dowodów, że kosz o zadanych przez Ciebie parametrach może nie istnieć :)

Offline Don_M

• Reputacja: 40
  • Bartek
« Odpowiedź #2 dnia: 30.12.2025, 20:39 »
Jeżeli nie jesteś w stanie do tego sedana wstawić kosza bez wyciągania nóg, to żaden nie będzie szybki w składaniu (powiedziałbym wręcz, że będzie to mordęga).
Kombinacja wysuwanych szuflad bocznych i przednich to już gruba zabawa, chyba któryś kosz Daiwy szkockiej miał takie bajery, ale to już znacząco podwyższa wysokość samego siedziska, bo na jednym poziomie nie możesz mieć tego i tego (2+2 to już 4 osobne segmenty), więc znowu problem z upchaniem go do sedana.

Klasycznie z tych, które widziałem/siedziałem to ja nadal pozostaje i polecam mojego Matrix S36 Superbox, obecnie chyba już nie jest produkowany, nogi gwintowane wszystkie, w zestawie jedna szuflada wysuwana na bok, drugą można zawsze dokupić, tak jak i dedykowane siedzisko, a samo rozmontowywanie poszczególnych elementów "pod dupą" to kwestia 4 zatrzasków, więc idzie bardzo sprawnie. Może latają jakieś używki na rynku, bo tych nowych powiem szczerze nie widziałem, tylko no musisz sobie pomierzyć czy będzie możliwość zapakowania do auta kosza z nogami, bo ja osobiście nie widzę zakładania 6 nóg na kosz przed każdą sesją (zwłaszcza, że chcesz mieć szuflady, a w nich zakładam jakieś bajery - to tez zwiększa wagę).

Ewentualnie zerknij na Mikado Cage, ma dwie szuflady (co prawda płytkie) i gwintowane nogi.

Unikaj koszy z "zaciskami" na nogi, nie raz już widziałem kogoś w wodzie :P

Offline pitry1987

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 30.12.2025, 21:38 »
teraz jak sobie szperam to chyba rzeczywiście ciężko mieć to wszystko jeszcze w sensownej cenie :) Na zawody nie jeżdżę i nie mam zamiaru, ale przerzucam się na pzw i jak obczajałem brzegi to kosz byłby dużo lepszy niż krzesło szczególnie quantum.

https://moonfin.pl/kosze-wyczynowe/27915-p27915-kosz-wedkarski-siedzisko-matrix-xr36-sl-edition-graphite.html

Musze pomierzyć dokładnie, bo auto ma nadwozie liftback więc nie do końca sedan. Dosyć mocno opada i nie chce by kosz podczas hamowania gwałtownego nie pouszkadzał autka a szczególnie szyby od klapy.

Offline Herman

« Odpowiedź #4 dnia: 30.12.2025, 22:16 »
16 kg to już należy zakwalifikować jako kosz lekki. Matrix robi świetne kosze. Podjedź autkiem pod sklep, poproś Pana żeby pozwolił Ci przymierzyć do auta, nie ma lepszej metody, ba, to jedyna metoda! Pomiary to tylko dadzą Ci ogólną orientację, coś jak kupowanie butów przez internet, uda się albo się nie uda. Tylko odesłać buty a odesłać kosz to są dwie różne bajki :)

Offline pitry1987

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 30.12.2025, 22:24 »
Oj ten model chyba delistowany, bo słaba dostępność. A do moonfina daleko mam. W stolicy nie widziałem tego modelu, a inne z kaseta na dole mają min. 18 kg. Kasetę mozna wyjąć wiem, ale nie będzie mi potrzebna, bo tylko metoda i tylko co w siedzisku ma wystarczyć.  Poczekam może sezon, może coś sensownego jeszcze wyprodukuja.

Offline Herman