-"Nie jest to moda z youtuba, tylko wypracowane rozwiązanie przez osoby, które startują na zawodach 50 razy w sezonie, kilka lat z rzędu."

Tak troszkę siedze w tym temacie i chętnie poznam choć jedna osobę w Polsce która startuje 50 razy w sezonie.
A wracając do tematu to jak ktoś wcześniej napisał, większość zawodów to kilka kilkanaście szt ryb w przedziale 2-6 kg , także również uważam że "betoniary " to takich wędzisk to przesada ale najlepiej samemu sprawdzić, bo preferencje sa różne.
Adam Wilczyński, Mikołaj Szymański, Oskar Lisik, kiedyś Mykola, Paweł Wojtas. To ze znajomych. Pewnie są jeszcze osoby o których nie wiem, bo nie śledze.
Na dobrych łowiskach raczej okolice 30 sztuk. Siedzisz w wyczynie, tam często ludzie mają na stojaku 6 wędek żeby złowić kilka jazgarzy, a Ultegra żeby wyholować 100kg ryby to przesada

?
Jakby co to A i B przetestowałem
A ambicje to dalej nie praktyka. Na chwilę obecną na 90% łowisk komercyjnych łowi się w większości karpie 1.5-5kg na zawodach, przyłów się zdarza, choć rzadziej-nie ma kręcioła 4000 na rynku (mowa o jakiejkolwiek znaczącej marce lub dobrym chinolu), który by nie odgarnął tych bydląt z wody i nie pozwolił na cichy hol, sprawa kolejna wiele uznanych w świecie MF polskim jak i zagranicznym nie łowi dużymi kręciołami i z powodzeniem stają na podium największych imprez-to naprawdę nie jest rocket science i bardziej indywidualne preferencje aniżeli realny plus stosowania. I najważniejsze to co wspomniałem ilu z tych pretendentów wykorzysta moc kręciołka zanim straci rybę wraz z przyponem? W obojętnie jakim zestawie do MF nie ważne czy zastosujesz kij X czy Y, kołowrotek 4000 czy 6000 najsłabsze ogniwo jest między podajnikiem a pyskiem ryby.
Powtarzam, że nikt nie holuje siłowo i to jest w tym najlepsze. Ci co siłowo holują licytują się potem w ilości spinek, a nie jedynek sektorowych

I nie chodzi tu o stwierdzenie co jest lepsze, bo każdy dobiera sobie zestaw sam pod własne preferencje. Przytoczyłeś przykład z motoryzacji to i ja to zrobię. W F1 jeden kierowca woli nadsterowność, a inny podsterowność.
Tutaj chodzi tylko o to, że sprowadzanie betoniarek przy krótkich wędkach do jakiejś jutubowej mody jest zwykłą ignorancją. Duży kołowrotek ma wpływ na wędkowanie, ale nie dla każdego gra jest warta świeczki. Ja wolę lekkiego stradica, ale jakbym miał łowić feederowym kołowrotkiem o wadze 380g to wybrałbym ultegre5500.