Autor Wątek: Wpłaty za GP wyższe niż CAŁY budżet koła. Gdzie jest kasa?!  (Przeczytany 783 razy)

Offline mrtheusz

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Cześć, krótka piłka i temat do dyskusji, bo coś mi się w moim kole nie spina w Excelu. Mamy cykl Grand Prix (kilkanaście zawodów w sezonie). Matematyka wygląda tak:

Średnio 30 uczestników na zawody.
Wpisowe średnio 40 zł.
Zero kwitów/paragonów przy wpłacie.

Największy cyrk wychodzi w papierach, na walnym okazuje się, że: całkowity roczny przychód koła (ze wszystkich źródeł!) jest w sprawozdaniu znacznie niższy, niż tylko to co wpłacamy na zawody GP.

Pytanie do Was:

Czy u Was w kołach też tak to wygląda?

Jak to ukrócić, żeby nie zrobić nikomu za bardzo krzywdy, ale zmusić władze do przejrzystości? Nie chcę nikomu robić problemów, ale nic tak nie wkurza jak ordynarne robienie ludzi w konia.... no chyba, że jest tu jakaś inna możliwość (która mi nie wpadła do głowy) i jest to sytuacja normalna?

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 246
Wpisowe to zazwyczaj podaje się w punktach, bo inaczej musiałbyś zakładać firmę i wystawiać paragony z podatkiem vat.
I tak w większości to idzie na jedzenie + nagrody lub nagroda pieniężna.

Co do przychodu to musiałeś się gdzieś pomylić, bo jak sam stwierdziłeś jest to niemożliwe.
Wystarczy, że wiesz ilu jest członków i na oko możesz oszacować przychody z samych składek.

Ogólnie to nie ma co dyskutować, bo podajesz suche dane bez dowodów.
Pamiętaj, że ja i mój pies mamy po 3 nogi jak wyciągniesz średnią :)

Offline mrtheusz

• Nowy użytkownik
  • *
Tak jak nigdzie nie napisałem, ze jest to niemożliwe tak na pewno sie nie pomyliłem.
Zakładałem naiwnie, że jeśli koło przyjmuje wpłatę (wpisowe) na zawody to później to rozlicza w sprawozdaniu.
Wpisowe jest odnotowywane na miejscu zawodów, ale ta karta potem znika.
Na walnym zgromadzeniu wyraźnie (zresztą kolejny) rok z rzędu czytają budżet koła o kilka tysięcy niższy niż wynika z samych tylko wpłat na zawody.
A kolego co do średniej to traktujmy się poważnie, są listy zawodów i łatwo wyciagnąć średnią.

Piszesz nagrody i jedzenie na zawodach jasne też tak myslałem do tej pory, tylko, problem w tym, że te wydatki są ujęte w sprawozdaniu ale wpłaty już nie. Wiec wydatki na to idą ze składek ewent. dopłat z okręgu na zawody (nie wiem czy takie dostają)

A z tą firmą i paragonami to ... przepraszam, nie chce Cię obrazić, ale nie wiesz o czym piszesz, koło działa na zasadach stowarzyszenia i powinno prowadzić przejrzystą ewidencję wpływów i wydatków nie musi dawać paragonów wystarczy KP/KW
To jednak jest hajs i mi wychodzi na to, że kilkanascie tysięcy zł idzie na prywatne cele.

Interesuje mnie tylko na ile powszechne jest to zjawisko -  bo może zwykli członkowie na to nie zwracają uwagi? A moze jest to powszechna praktyka i temat tabu?
Jeśli jest tutaj ktos kto był skarbnikiem koła i działał przejrzyście moze mi to wyjaśni?

Offline pewu

• Ekspert
  • Reputacja: 80
  • Ulubione metody: waggler method
A na zawodach nie ma posiłków i nagród?
Jeśli kłócisz się z idiotą, to on najprawdopodobniej robi właśnie to samo.

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 151
  • Ulubione metody: feeder
U nas na zebraniu zawsze przedstawiają ile jest osob w kole ,ile z tego pieniedzy dla kola zostaje i na co zostaly wydane oraz ile zostało w kasie . Składkę na zawody mamy symboliczne 20 zł . Zawodów kilkanascie duża frekwencja . Byles na zebraniu trzeba było sie zapytać w dyskusji .

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2282
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder

Może czegoś nie zrozumiałem, ale właśnie koszty tych rzeczy są w sprawozdaniu ujęte, a nie ma ujętych wpływów z wpisowego (na te wydatki).
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline David_L

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 32
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Cześć, krótka piłka i temat do dyskusji, bo coś mi się w moim kole nie spina w Excelu. Mamy cykl Grand Prix (kilkanaście zawodów w sezonie). Matematyka wygląda tak:

Średnio 30 uczestników na zawody.
Wpisowe średnio 40 zł.
Zero kwitów/paragonów przy wpłacie.

Największy cyrk wychodzi w papierach, na walnym okazuje się, że: całkowity roczny przychód koła (ze wszystkich źródeł!) jest w sprawozdaniu znacznie niższy, niż tylko to co wpłacamy na zawody GP.

Pytanie do Was:

Czy u Was w kołach też tak to wygląda?

Jak to ukrócić, żeby nie zrobić nikomu za bardzo krzywdy, ale zmusić władze do przejrzystości? Nie chcę nikomu robić problemów, ale nic tak nie wkurza jak ordynarne robienie ludzi w konia.... no chyba, że jest tu jakaś inna możliwość (która mi nie wpadła do głowy) i jest to sytuacja normalna?

Wpisowe z zawodów wpisywane jest zwykle w rubryki do rozliczeń "działalność bieżącą koła" lub "zawody na szczeblu kołowym", dodatkowo powiedz jak wygląda dzialalnosc waszego koła w zakresie zagospodarowanie i ochrona wód, młodzież, sport itd. Pytam o to dlatego że okręgi narzucają kołom Pzw jaki procentowo budżet koła muszą minimalnie wydać na dane kategorie działalności zapisane w statucie. Jeżeli nie są spełnione w danym roku te kryteria to trzeba płacić kary finansowe (ustalone procentowo przez okręg zależnie od budżetu koła)Ile mniej więcej członków ma twoje koło że są takie rozbieżności jak piszesz.

W moim kole, również mamy cały cykl zawodów z wpisowym ktore przeznaczamy na katering i czesc na nagrody, dodatkowo regularnie członkowie startują w zawodach okręgowych i jako koło pomagamy finansowo zawodnikom, i nigdy nie ma.problemow żeby coś się nie spinało. Dodatkowo jest praca z młodzieżom, zawody na dzień dziecka do których sporo dokładamy oprócz sponsorów, regularne zarybienia i pierwsze słyszę o takich rzeczach jak piszesz a dobre ponad 10 lat jestem w zarządzie koła liczącego ponad 1000 członków.

Offline David_L

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 32
  • Ulubione metody: waggler i feeder
I jeszcze mam takie retoryczne pytanie :beg:
Czy wszyscy zdają sobie sprawę że jak koło ma przykładowo 100 członków a "karta" kosztuje 400 zł to budżet koła nie wynosi 40 000 zl :P

Offline mrtheusz

• Nowy użytkownik
  • *
Napisałem, że są i  ze to (WYDATEK) na pewno jest rozliczone w sprawozdaniu końcowym.

Offline mrtheusz

• Nowy użytkownik
  • *
I jeszcze mam takie retoryczne pytanie :beg:
Czy wszyscy zdają sobie sprawę że jak koło ma przykładowo 100 członków a "karta" kosztuje 400 zł to budżet koła nie wynosi 40 000 zl :P
Wątpię czy wszyscy sobie z tego zdają sprawę (ja tak). Pewnie mało osób się tym interesuje. Ale to i tak nie ma znaczenia w tym o co napisałem.
Podaje przykład: koło na sprawozdaniu podaje, że cały budżet koła na rok 2025 wyniósł 10 000 zł - i teraz 15 zawodów x 40 zł wpisowego x 30 uczestników = 18 000 zł
czyli budzet wykazują o 8 tys mniejszy a przecież na budżet też składa się % składek z naszych opłat wiec nie wiem ile pieniędzy  nie ksiegują czy całośc wpisowego czyli 18 tys czy w papierach wykazują ze np. pobrali po 15 zł od kazdego na zawodach. W każdym razie  b. duża częsc wpłat rozpływa się.

Offline mrtheusz

• Nowy użytkownik
  • *
U nas na zebraniu zawsze przedstawiają ile jest osob w kole ,ile z tego pieniedzy dla kola zostaje i na co zostaly wydane oraz ile zostało w kasie . Składkę na zawody mamy symboliczne 20 zł . Zawodów kilkanascie duża frekwencja . Byles na zebraniu trzeba było sie zapytać w dyskusji .
Kolego, wczuj się trochę - napisałem, że nie chce nikomu robić krzywdy - na walnym zawsze jest przedstawiciel wydelegowany z okręgu...jak to sobie wyobrażasz, że wstajesz i pytasz gdzie zniknęło kilkanaście tysięcy złotych?
Przecież w tym momencie "udupiasz" skarbnika, prezesa i.... nie wiem kogo jeszcze...

Offline hakon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
To podejdź do skarbnika i się go zapytaj. Sprawozdanie jest jawne
"To ludzie stworzyli potwory na swoje podobieństwo"
Znalezione w necie

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 151
Czlowieku nikogo nie udupisz 🙂 jak sie zapytasz to ci wytłumaczą.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 327
  • Ulubione metody: bat i feeder
Wychodzi na to że zawody a przynajmniej wpisowe na te zawody jest poza oficjalnym obiegiem. Koło kazde oficjalne zawody rozlicza w okręgu, także ta kwota wpisowego nie została ujęta.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline mrtheusz

• Nowy użytkownik
  • *
Wychodzi na to że zawody a przynajmniej wpisowe na te zawody jest poza oficjalnym obiegiem. Koło kazde oficjalne zawody rozlicza w okręgu, także ta kwota wpisowego nie została ujęta.
No tak, ale myślisz, że to jest powszechna praktyka? U mnie (w sensie w kole) to naprawdę wychodzi spora kwota.
Masz pomysł jak to załatwić, ale tak bardzo subtelnie nawet bez ujawniania się, anonimowo zwrócic im uwagę - z jednej strony nie chce by ponosili jakieś poważne konsekwencje a z drugiej - kurde no okradają nas i to dosć grubo.