Cześć!
Niedawno założyłem tutaj wątek ogólny o aplikacjach wędkarskich. Liczba 1500 wyświetleń totalnie mnie zaskoczyła. Rozumiem, że nie tylko ja jestem sfrustrowany obecnymi rozwiązaniami, które skupiają się na „lajkach” pod zdjęciami, a nie na realnej analizie tego, co dzieje się pod wodą. Puste % jako wskaźnik brań bez jakichkolwiek komentarzy, czy analityka księżyca pół roku do przodu jako jedyny wyznacznik, nie budują mojego zaufania.
Stwierdziłem więc, że otwieram dedykowany wątek dla mojego projektu – FishPace (nazwa robocza, może zostanie na stałe). Chcę tutaj dokumentować postępy, zmiany i to, jak ta apka rozwija się po godzinach, między pracą a obowiązkami domowymi i rodzinnymi.
WIZJA: Wędkarska inżynieria zamiast Instagrama
FishPace nie ma być kolejną galerią zdjęć. To narzędzie, które ma pomóc odpowiedzieć na pytanie: „Dlaczego one dzisiaj brały?”. Chciałbym stworzyć coś, co realnie pomoże zrozumieć zależności między dobrymi a złymi dniami. Narzędzie to nie da nam 100% pewności na branie, a raczej podpowie – na podstawie naszych doświadczeń – z której strony jeziora się ustawić przy danych warunkach. Czy szukać ryby przy samych trzcinach, czy może dzisiaj głębiej, w okolicach pierwszej półki? Które przynęty najlepiej działają, a których należy unikać w konkretnych okolicznościach?
Co już udało mi się wdrożyć (Historia zmian):
Sesja LIVE:
Automatyczne pobieranie pogody i lokalizacji.
Zapisywanie danych ryby: wielkość, waga, gatunek, przynęta, głębokość złowienia + typ głębokości (dno, toń, powierzchnia).
Funkcja "kolejnej ryby": podczas łowienia w jednym miejscu możemy dodać kolejną sztukę z zapisanymi już danymi. Zmieniamy tylko wielkość i ewentualnie gatunek, a wszelkie notatki, głębokość, przynęta i inne parametry przepisują się automatycznie.
Archiwum:
Trafiają tu wyprawy po zakończeniu sesji live. Dodatkowo możemy dodać już odbyte wyprawy ręcznie – wybieramy widełki czasowe, lokalizację z mapy, a pogoda pobiera się automatycznie.
Wykresy:
Każda wyprawa zawiera ogólne dane pogodowe oraz 3 szczegółowe wykresy z czasu jej trwania: ciśnienie i temp, opady i zachmurzenie, średni wiatr + max porywy + kierunek.
Wykres historyczny (5 dni wstecz) dla temperatury i ciśnienia. Myślę, że to przydatne do sprawdzenia szerszego kontekstu – np. czy ciśnienie było stabilne, czy nastąpił nagły skok w dniu wyprawy.
Prognoza pogody (trwają prace):
Docelowo funkcja podobna do archiwum, ale zapisująca się jako prognoza. Pozwoli to ustawić lokalizację np. tydzień wcześniej i monitorować trendy lub odświeżać dane codziennie. Umożliwi też rozpoczęcie sesji live bezpośrednio z widoku prognozy, bez ponownego szukania miejsca na mapie.
Pomysły, nad którymi pracuję:
Synchronizacja z bazą online: Logowanie i zapisywanie wypraw w chmurze (bezpieczeństwo danych i łatwe odzyskiwanie). Pomoże mi to również w ustalaniu konkretnych algorytmów, które ułatwią wybór miejsca przy konkretnym wietrze. W obawie o prywatność rozważam opcję niepobierania nazw wypraw i dokładnej lokalizacji – to temat do przemyślenia.
Ryby na wykresie: Dodane ryby będą naniesione na wykres jako kropki (wielkość zależna od rozmiaru, kolor od gatunku). Pozwoli to od razu zobaczyć, w jakich warunkach brały i czy np. zmiana wiatru miała na to wpływ.
Asystent Głosowy (AI): Logowanie ryby brudnymi rękami to dramat. Myślę o integracji z Gemini API. Mówisz: „Szczupak 70cm, woblery, trzciny” – apka sama przerabia to na dane techniczne, przypisuje pogodę i robi wpis.
Na jakim etapie jestem?
Podane funkcje działają, choć niektóre wymagają dopracowania. Przede mną masa pracy nad estetyką i stabilnością, by uzyskać satysfakcję z użytkowania i możliwość głębszej analizy danych.
Nie szukam jeszcze testerów – na to przyjdzie czas, gdy będę miał pewność, że apka nie „wybuchnie” przy pierwszym uruchomieniu.
Będę tutaj wrzucał aktualizacje co większą zmianę. Jeśli macie sugestie co do wizji dziennika w formie wykresów – dajcie znać, co o tym myślicie i czy pokrywa się to z Waszymi przemysleniami. Oczywiście brakuje jeszcze sporo funkcji, ale nie wszystko naraz