Autor Wątek: Fishpace- Dziennik budowy analitycznej aplikacji wędkarskiej.  (Przeczytany 147 razy)

Offline Tamaryndowiec

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: waggler method
​Cześć!
Niedawno założyłem tutaj wątek ogólny o aplikacjach wędkarskich. Liczba 1500 wyświetleń totalnie mnie zaskoczyła. Rozumiem, że nie tylko ja jestem sfrustrowany obecnymi rozwiązaniami, które skupiają się na „lajkach” pod zdjęciami, a nie na realnej analizie tego, co dzieje się pod wodą. Puste % jako wskaźnik brań bez jakichkolwiek komentarzy, czy analityka księżyca pół roku do przodu jako jedyny wyznacznik, nie budują mojego zaufania.
​Stwierdziłem więc, że otwieram dedykowany wątek dla mojego projektu – FishPace (nazwa robocza, może zostanie na stałe). Chcę tutaj dokumentować postępy, zmiany i to, jak ta apka rozwija się po godzinach, między pracą a obowiązkami domowymi i rodzinnymi.

​WIZJA: Wędkarska inżynieria zamiast Instagrama
FishPace nie ma być kolejną galerią zdjęć. To narzędzie, które ma pomóc odpowiedzieć na pytanie: „Dlaczego one dzisiaj brały?”. Chciałbym stworzyć coś, co realnie pomoże zrozumieć zależności między dobrymi a złymi dniami. Narzędzie to nie da nam 100% pewności na branie, a raczej podpowie – na podstawie naszych doświadczeń – z której strony jeziora się ustawić przy danych warunkach. Czy szukać ryby przy samych trzcinach, czy może dzisiaj głębiej, w okolicach pierwszej półki? Które przynęty najlepiej działają, a których należy unikać w konkretnych okolicznościach?

​Co już udało mi się wdrożyć (Historia zmian):

​Sesja LIVE:
​Automatyczne pobieranie pogody i lokalizacji.
​Zapisywanie danych ryby: wielkość, waga, gatunek, przynęta, głębokość złowienia + typ głębokości (dno, toń, powierzchnia).
​Funkcja "kolejnej ryby": podczas łowienia w jednym miejscu możemy dodać kolejną sztukę z zapisanymi już danymi. Zmieniamy tylko wielkość i ewentualnie gatunek, a wszelkie notatki, głębokość, przynęta i inne parametry przepisują się automatycznie.

​Archiwum:
​Trafiają tu wyprawy po zakończeniu sesji live. Dodatkowo możemy dodać już odbyte wyprawy ręcznie – wybieramy widełki czasowe, lokalizację z mapy, a pogoda pobiera się automatycznie.

​Wykresy:
​Każda wyprawa zawiera ogólne dane pogodowe oraz 3 szczegółowe wykresy z czasu jej trwania: ciśnienie i temp, opady i zachmurzenie, średni wiatr + max porywy + kierunek.
​Wykres historyczny (5 dni wstecz) dla temperatury i ciśnienia. Myślę, że to przydatne do sprawdzenia szerszego kontekstu – np. czy ciśnienie było stabilne, czy nastąpił nagły skok w dniu wyprawy.

​Prognoza pogody (trwają prace):
​Docelowo funkcja podobna do archiwum, ale zapisująca się jako prognoza. Pozwoli to ustawić lokalizację np. tydzień wcześniej i monitorować trendy lub odświeżać dane codziennie. Umożliwi też rozpoczęcie sesji live bezpośrednio z widoku prognozy, bez ponownego szukania miejsca na mapie.

​Pomysły, nad którymi pracuję:

​Synchronizacja z bazą online: Logowanie i zapisywanie wypraw w chmurze (bezpieczeństwo danych i łatwe odzyskiwanie). Pomoże mi to również w ustalaniu konkretnych algorytmów, które ułatwią wybór miejsca przy konkretnym wietrze. W obawie o prywatność rozważam opcję niepobierania nazw wypraw i dokładnej lokalizacji – to temat do przemyślenia.

​Ryby na wykresie: Dodane ryby będą naniesione na wykres jako kropki (wielkość zależna od rozmiaru, kolor od gatunku). Pozwoli to od razu zobaczyć, w jakich warunkach brały i czy np. zmiana wiatru miała na to wpływ.
​Asystent Głosowy (AI): Logowanie ryby brudnymi rękami to dramat. Myślę o integracji z Gemini API. Mówisz: „Szczupak 70cm, woblery, trzciny” – apka sama przerabia to na dane techniczne, przypisuje pogodę i robi wpis.

​Na jakim etapie jestem?
Podane funkcje działają, choć niektóre wymagają dopracowania. Przede mną masa pracy nad estetyką i stabilnością, by uzyskać satysfakcję z użytkowania i możliwość głębszej analizy danych.
​Nie szukam jeszcze testerów – na to przyjdzie czas, gdy będę miał pewność, że apka nie „wybuchnie” przy pierwszym uruchomieniu.

​Będę tutaj wrzucał aktualizacje co większą zmianę. Jeśli macie sugestie co do wizji dziennika w formie wykresów – dajcie znać, co o tym myślicie i czy pokrywa się to z Waszymi przemysleniami. Oczywiście brakuje jeszcze sporo funkcji, ale nie wszystko naraz ;)

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 350
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
Odp: Fishpace- Dziennik budowy analitycznej aplikacji wędkarskiej.
« Odpowiedź #1 dnia: 12.01.2026, 20:48 »
Inicjatywa zacna. Piszę się na testera 8)
Brakuje najważniejszego...Kiedy będę miał czas na ryby i po ilu wyprawach pod rząd będą "niemcy" w domu ;D

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 408
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #2 dnia: 12.01.2026, 21:21 »
Może jeszcze dodatkowe parametry: temperatura wody, przejrzystość wody (tu jakaś skala powiedzmy 1-5), dla rzecznych wędkarzy także poziom (z wybranego wodowskazu - nie sprawdzałem czy imgw hydro wystawia jakieś api, ale może...) w zakresie kilku dni do przodu i do tyłu. Fajnie by było, gdyby to były właśnie parametry, a nie luźne notatki, bo może coś ciekawego z tych danych się wygrzebie.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 249
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 12.01.2026, 21:27 »
No to może jeszcze to: wnioski i obserwacje po łowieniu ryb; do sprawdzenia/przetestowania podczas następnego łowienia na danym miejscu (np. mieszanka, przynęty, itd.)
Marcin

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 350
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #4 dnia: 12.01.2026, 21:53 »
Jedno jest pewne to musi być dobrze zautomatyzowane. Wszystkie pogodowo-techniczne tematy musi sama rozpoznawać, a sposób łowienia/złowione egz również prosto zaewidencjonowane. Testowałem fiszi, no w praktyce nie bardzo szło ogarnąć, przy braniach w tempo 5-7 min, nie ma szans zapanować nad apką. Ale...z drugiej strony walić dokładne zapiski połowów, te można zrobić po sesji, bo wiadomo czy połowiliśmy dobrze, średnio czy mizernie, ale takie info z zestawieniem pogodowym może dać już konkretne wnioski.

Offline Tamaryndowiec

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #5 dnia: 12.01.2026, 22:20 »
Jedno jest pewne to musi być dobrze zautomatyzowane. Wszystkie pogodowo-techniczne tematy musi sama rozpoznawać, a sposób łowienia/złowione egz również prosto zaewidencjonowane. Testowałem fiszi, no w praktyce nie bardzo szło ogarnąć, przy braniach w tempo 5-7 min, nie ma szans zapanować nad apką. Ale...z drugiej strony walić dokładne zapiski połowów, te można zrobić po sesji, bo wiadomo czy połowiliśmy dobrze, średnio czy mizernie, ale takie info z zestawieniem pogodowym może dać już konkretne wnioski.

Nie ma żadnego problemu, by przy sesji live przy dodawaniu ryby dodać opcje "wiele". Przez godzinę łowisz co 5min rybkę i przy wolnej chwili wpisujesz dane (lub tylko gatunek i resztę można edytować potem) + ilość ryb np 15 ryb i średnia 3kg. Myślę, że ryba w jedną czy w drugą aż takiego znaczenie nie zrobi, ważne by zapisywać dokładnie medalowe + mniej więcej ilość drobniejszych by można było wywnioskować czy w tej godzinie/ godzinach brały średnio czy bardzo dobrze. A jeżeli odpali asystent to raz na 5min mówisz "ok google, mam rybe leszcze 20cm, miejsce i głębokość bez zmian i po sprawie" I dzięki za chęć testów! Oczywiście będzie wyskakiwać czerwony alert "Czy wiesz co robisz?" po dodaniu prognozy, gdy algorytm nauczy się przy jak częstych wyprawach przychodzą "Niemcy" ;) ;D

No to może jeszcze to: wnioski i obserwacje po łowieniu ryb; do sprawdzenia/przetestowania podczas następnego łowienia na danym miejscu (np. mieszanka, przynęty, itd.)

Krótkie notatki do wyprawy/ miejscówki. Dzięki! Zapisane, proste a genialne.

Może jeszcze dodatkowe parametry: temperatura wody, przejrzystość wody (tu jakaś skala powiedzmy 1-5), dla rzecznych wędkarzy także poziom (z wybranego wodowskazu - nie sprawdzałem czy imgw hydro wystawia jakieś api, ale może...) w zakresie kilku dni do przodu i do tyłu. Fajnie by było, gdyby to były właśnie parametry, a nie luźne notatki, bo może coś ciekawego z tych danych się wygrzebie.

Przejrzystość mam z tyłu głowy, dzięki za przypomnienie, na pewno wprowadzę! Musiałem od czegoś wyjść także domyślnie wyprawa to jezioro, dodam podziały na jeziora/ rzeki, gdzie dla drugich nie powinno być większego problemu dodać wysokość wody, bo stacje są częste. Temperaturę też powinno dać radę ogarnąć, gorzej z temp. wody dla jezior- dla mniejszych i średnich zbiorników raczej nie będzie żadnych sensownych danych, chyba że ktoś lubi biegać z termometrem lub ma sondę- to można dodać do wpisania ręcznie. Dzięki za odzew!