Autor Wątek: Fishpace- Dziennik budowy analitycznej aplikacji wędkarskiej.  (Przeczytany 6015 razy)

Offline Tamaryndowiec

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Fishpace- Dziennik budowy analitycznej aplikacji wędkarskiej.
« Odpowiedź #15 dnia: 03.03.2026, 00:04 »
Przebudowa trybu Live i automatyzacja.

​Cześć!
​Pomimo napiętego grafiku długa przerwa nie oznaczała braku działań – wręcz przeciwnie. Skupiłem się na tym, co w aplikacji najważniejsze: na wygodzie użytkowania, gdy mamy mało czasu między braniami. Przebudowałem kluczowe elementy, żeby aplikacja sama "podpowiadała" dane, zamiast zmuszać nas do ich wpisywania.
​Co nowego wjechało do apki?
• ​Zupełnie nowy Ekran Live: Zmieniłem podejście do prezentacji danych. Teraz mamy pionowy widok historii, gdzie na osi czasu widzimy segmenty: co, jak i na jakiej głębokości było łowione. To znacznie ułatwia szybki podgląd tego, co działo się godzinę czy dwie temu.

W domyśle nie ma to działać tak, że co 5min zmieniamy przynętę i to wpisujemy,  bardziej chodzi o zapis gdzie próbujemy teraz łowić,  w opisie możemy dodać nazwę zanęty,  opis miejsca, mamy głębokość przynęty i dna, a po zmienię przynęty wszelkie dane od razu przechodzą na nowy segment. Chciałbym by jak najbardziej opisywało to jak lowimy, jezeli lowimy przez 3h w jednym miejscu i zmianiamy co chwilę na te same 3 przynęty to docelowo robimy jeden segment dla kuku/czerwony robak/ biały robak. Muszę jeszcze przemyśleć jak to technicznie rozegrać, ale mniej więcej tak to ma działać.

• ​Inteligentne dodawanie ryb:
Aplikacja automatycznie zaciąga dane z aktualnego "segmentu" (przynęta, głębokość itp.).
Szybkie powielanie: Możemy jednym kliknięciem dodać kilka takich samych ryb (np. gdy w wejdzie stado leszczy o podobnym wymiarze).
Szablony z historii: Opcja dodania ryby na wzór jednej z 5 ostatnich (z możliwością szybkiej edycji).
• ​Zarządzanie przynętami:
Oprócz domyślnych przynęt mamy opcję "inne", gdzie przy wpisywaniu tekstu automatycznie podpowiada nam przynęty, możemy tam też dodać przynętę z spoza listy.
Aplikacja zapamiętuje 8 ostatnio używanych przynęt (w tym te dodane przez Was ręcznie), dzięki czemu wybór "ulubieńców" to sekunda.
W przyszłości również mam zamiar  dodać "pudełka" przynęt,  gdzie podczas tworzenia nowej wyprawy będziemy mieli wybór ulubionych (spining, sprawik, grunt, czy ile ich tam sobie wymyślimy) tak aby od razu ustawiały nam się nasze przynętyw szybkim wyborze,  bez potrzeby wpisywania za każdym razem.

Zaczynam pracę nad edycją segmentów i widokiem szczegółów- aby nawet najmniejsze segmenty po kliknięciu wszystko nam wyswietlaly, a błędy szybko dalo sie naprawić. Da to nam lepszą organizację danych: co pozwala na rzetelną analizę wyprawy po powrocie do domu.
​Wiem, że ekran Live wciąż wymaga szlifów wizualnych, ale priorytetem była dla mnie funkcjonalność i szybkość działania. Chcę, żeby to narzędzie wyglądało i pracowało profesjonalnie, eliminując monotonne wpisywanie danych, jednocześnie zostając na jakiej najdokładniejszym poziomie zbierania danych.
Dodam jeszcze opcję zaznaczenia "skubania" żeby odhaczyć przy braku brań jakąś aktywność czy to drobnicy, czy chimerycznych ryb.
​Wrzucam kilka screenów, jak teraz wygląda logowanie ryb i historia przynęt. Dajcie znać, co myślicie o takim pionowym układzie historii – dla mnie wydaje się to dobrym wyjściem,  gdzie możemy od razu  porównać wyniki na obu wedkach, tego jak sprawdzają sie nasze przynęty oraz wybrana głębokość.

Offline dzbbdg

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #16 dnia: 03.03.2026, 08:49 »
Hej, w jakim języku do piszesz?

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

Offline Tamaryndowiec

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #17 dnia: 03.03.2026, 11:03 »
Hej, w jakim języku do piszesz?

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

​Kotlin. Stawiam na natywne rozwiązanie pod Androida, żeby wszystko śmigało bez zamulania.