Autor Wątek: Szukam pomysłu na prezent – 60 urodziny dziadka.  (Przeczytany 1189 razy)

Offline Gabriel

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 23
Panie i Panowie – szukam pomysłu, inspiracji na prezent dla teścia – który w kwietniu ma 60 urodziny. Ale prezent można zrealizować też później… i nie musi być koniecznie wędkarski -ale fanie by było.

Teściu – tylko metody stacjonarne. Z racji braku odpowiednie populacji drapieżnika – łowi głównie na metodę karpie, amury itd. na dobrze zarybionych zbiornikach PZW (tak, są takie 😊 ). Czasem wyskoczymy na jakąś komercje – ale to dalej, karp, jesiotr, amur itp.
Ponieważ wędkarsko wychował się na Solinie i Besku -to jego ulubiona metodą jest łowienie na trupka sandaczy i szczupaków (okonie to już historia) . I to jego ukochana metoda. Kilka lat temu nawróciłem go na jedyna słuszną drogę -tj no kill i bezzadziory – nawet przy trupku.

Póki co, przez ostatnie lata wyposażyłem go sprzętowo. I pod metodę, i pod trupka, jakąś łódkę mamy itd. Tak że tu za bardzo pola manewru nie mam.
A że w kwietniu kończy 60 lat – szukam jakiegoś pomysłu – bardziej wędkarskiego -ale inne pomysły też mogą być inspiracją.

W Polsce pewnie trudno o jakieś sensowne zbiorniki z populacja drapieżnika gdzie można go łowić metodami gruntowymi.
A Skandynawia – jak tam wygląda sprawa łowienia na trupka. Czechy, inne części Europy?

A może sami dostaliście coś fajnego, nie oczywistego – co bardzo wam przypadło do gustu?

Za wszelka pomoc i sugestie .. będę wdzięczny.

Offline Grzechu

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Szukam pomysłu na prezent – 60 urodziny dziadka.
« Odpowiedź #1 dnia: 23.02.2026, 12:16 »
Skoro jesteście wyposażeni sprzętowo to może wykup jakąś wyprawę na drapieżniki ze znanym przewodnikiem / zawodnikiem. Nie koniecznie w Polsce. Na pewno się ucieszy ;) Fajne wyprawy organizuje Andrzej Zdun.
No Kill

Pozdrawiam
Grzechu

Offline Gabriel

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 26.02.2026, 19:27 »
Nikt nic więcej... :/ ?

.G

Offline Jozi

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #3 dnia: 27.02.2026, 08:50 »
A ja Ci dam świetny pomysł na prezent, pod warunkiem, że tego nie ma ;D ;D.
Umówisz mnie z dziadkiem na ryby na Sieniawie czy Solinie, połowimy ryb i będziemy wędzić 8) 8).
Ja myślę o zakupie ale pod kątem wędzenia wędlin, ale i kawałek rybki można uwędzić na górze do dobrej wódeczki.
https://allegro.pl/oferta/wedzarnia-drewniana-impregnowana-obita-blacha-9052680139
https://allegro.pl/oferta/wedzarnia-drewniana-ogrodowa-najwieksze-palenisko-4xl-gratisy-impregnacja-18354809265
Ta pierwsza jest lepsza, bo ma jeszcze ruszt z siatki do ryb.

Offline Gabriel

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 27.02.2026, 09:56 »
Jozi,
Przez 20 lat dymiłem z tatą, po jego śmierci przez 5 lat sam.. i teraz dymie czasem z braćmi, czasem z dziadkiem.
Do tego z dziadkiem "kapiemy" od czasu do czasu w przerwach miedzy warzeniem kolejnych warek lagera.

Ale jest to super pomysł, jak ktoś ma możliwości - SUPER POLECAM. (Jakaś działka najlepiej daleko od sąsiadów - bo u mnie jak poczują dym - to po godzinie przychodzą na degustacje - ciepłego dymionego i nie rzadko ciepłego kapanego )

PS rozglądam się tez za wycieczkami/przejazdami off-road na Podkarpaciu i w ościennych województwach. Warunek konieczny - musi być do dyspozycji długi Wrangler (dziadek jest w nich zakochany - tak jak kiedyś ja, do póki się takim nie przejechałem ;/ ) Gdyby ktoś coś wiedizął - bo szukam w sieci, ale póki co tylko stare patrole itp sprzęty.

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 149
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 27.02.2026, 11:30 »
Jeśli przesuniesz granicę ościenniści na okolice Warszawy, to ja w ubiegłe lato jeździłem tutaj. Fajny tor i m.in jeździłem Warnglerem.

https://extremalne4x4.pl
Z pozdrowieniami,
Kamil

Offline Tetley

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 29
  • Ulubione metody: method feeder
Pozdrawiam

Robert

Offline Gabriel

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 27.02.2026, 15:07 »
To znam... nawet jedne Patrol jest odkupiony od sąsiada.
Dla dziadka musi być wrangler -nie po to żeby topić w błocie, ale żeby pojeździć po leśnych drogach i łąkach.. taki test pod użytkowanie codzienne i służbowe.
No i spełnienie marzeń o wranglerze, bo inne patrole, pajero itp suzuki motane i seryjne były już mocno testowane z racji zawodu leśnika w Bieszczadach.