Autor Wątek: Kamera Water Wolf + methoda  (Przeczytany 12770 razy)

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
Odp: Kamera Water Wolf + methoda
« Odpowiedź #15 dnia: 24.11.2015, 12:14 »
Z tego co wiem, to chyba Water Wolf opada powoli, nie wali w dno jak kłoda, a tak ma się to w przypadku podajnika do Metody. A dłuższy opad wiadomo jak się zakończy, będziemy oglądali jak nie działa pusty podajnik :D
Tego nie wiedziałem. Może dało by się ją jakoś dociążyć? Kamera musiała by ważyć tyle samo ile napełniony podajnik. Wtedy opadły by razem.

Luk, a tak z innej beczki. Stosowałeś może przy tyczce jakieś kamerki? Zawsze byłem ciekaw, nie tylko ja z resztą, jak to wygląda pod wodą. Kiedy ryby się pojawiają, jak reagują na zanęcanie, co je odstrasza a co wabi, jaka prowokacja jest skuteczna, jak biorą itd...
Grzegorz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2079
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #16 dnia: 24.11.2015, 12:27 »
Mam już gotowy cały zestaw, kamera podwodna z podglądem, GoPro 4 do lepszych ujęć, inna kamera podwodna do zamontowania na topie tyczki. Muszę tylko mieć dostęp do czystej wody, ostatnio padało i był mróz, nie chciałem więc kombinować. W czwartek chyba dokonam próby generalnej, na łowisku w Reading. Niestety, woda jeżeli nie jest kryształowa, nie za bardzo pozwoli na jakieś 'dokładne' filmy. Tam gdzie mam czystą wodę, nie ma akurat wielu ryb przy brzegu, jest zbyt dużo zielska. Ale Mariusz (maniek) ma jakieś fajne jeziorko u siebie w Walii, może tam się coś uda zrobić, są dostępne łódki, więc można kamerę wywieźć i ustawić w odpowiednim miejscu. Kabel ma 50 metrów, sama kamera obraca się o 360 stopni, więc mogę regulować nią. Zobaczymy jak wypadną próby :)

Niestety wszelkie komercje z karpiem, to mętna woda. Widoczność od zerowej po tragiczną :D Nie spotkałem się z wodą, gdzi ełowi się tyczką i jest czysta woda. W takich karp się płoszy, widoczny top nie pomaga za bardzo... Trudno ogólnie o dobre zdjęcia, Angole z Kordy czy z innych firm nie mają wcale lekko kręcąc podwodne ujęcia. Podobno koszt takiego przedsięwzięcia był bardzo wysoki.
Lucjan

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #17 dnia: 24.11.2015, 13:24 »
Tego nie wiedziałem. Może dało by się ją jakoś dociążyć? Kamera musiała by ważyć tyle samo ile napełniony podajnik. Wtedy opadły by razem.

Kamerka ma większą objętość od podajnika, więc żeby opadały razem powinna być odpowiednio cięższa, bo będzie miała większy opór w wodzie.. Ciężko to będzie skoordynować na sucho, raczej metodą prób i błędów. Jeśli uzyskać już delikatną różnicę w szybkości opadania to da radę łowić i nagrywać, tylko przy opadzie naprężać żyłkę, żeby kamera nie spadła na podajnik.
Poza tym wiadomo, wszystko zależy od przejrzystości wody - jeśli ta będzie dobra, to można kamerkę montować dalej od haczyka, czym uzyska się większy kadr i tzw. "margines błędu", to samo tyczy się lokowania kamerki na osobnej wędce
Dawid

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #18 dnia: 24.11.2015, 13:42 »
Mam już gotowy cały zestaw, kamera podwodna z podglądem, GoPro 4 do lepszych ujęć, inna kamera podwodna do zamontowania na topie tyczki.

Ja myślałem o kamerze podwodnej razem z monitorem, gdzie "live" widać co dzieje się w wodzie. I testować karpie ;) Można wiedzieć, jaką masz tą podwodną? I jak to wygląda cenowo?

Niestety wszelkie komercje z karpiem, to mętna woda. Widoczność od zerowej po tragiczną :D Nie spotkałem się z wodą, gdzi ełowi się tyczką i jest czysta woda. W takich karp się płoszy, widoczny top nie pomaga za bardzo... Trudno ogólnie o dobre zdjęcia, Angole z Kordy czy z innych firm nie mają wcale lekko kręcąc podwodne ujęcia. Podobno koszt takiego przedsięwzięcia był bardzo wysoki.

Masz rację.Tego się obawiam, że mimo nawet dobrej jakości kamery, ze względu na wodę na komercjach i znaczne zamulenie po prostu nic nie będzie widać. :(

Kamerka ma większą objętość od podajnika, więc żeby opadały razem powinna być odpowiednio cięższa, bo będzie miała większy opór w wodzie...

O tym nie pomyślałem. Mimo to, ja zaryzykował bym nawet bez obciążenia. Jeśli kamera będzie dobrze skierowana, to z pewnością zarejestruje jak spada podajnik do wody. Można to przetestować i po prostu zobaczyć czy problem występuje.

Grzegorz

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #19 dnia: 24.11.2015, 13:56 »
O tym nie pomyślałem. Mimo to, ja zaryzykował bym nawet bez obciążenia. Jeśli kamera będzie dobrze skierowana, to z pewnością zarejestruje jak spada podajnik do wody. Można to przetestować i po prostu zobaczyć czy problem występuje.

Cały czas mówimy tu o montażu przelotowo na żyłce głównej, razem z podajnikiem tak? Jeśli kamerka będzie dużo wolniej opadać to albo podajnik się rozsypie zanim trafi na dno, albo kamera spadnie pionowo na podajnik, w obu przypadkach bez sensu nagrywać ;)

może to ja nie mam racji, a w praktyce wyjdzie fajnie :) próbuj i daj znać jak idzie!
Dawid

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2079
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #20 dnia: 24.11.2015, 14:32 »
Kamera marki 'pingpongpękł' - jedna z wielu na rynku prosto z Chin. Koszt około 1800 - 2000PLN, do tego trzeba dodać akumulatory, zestaw do rejestracji obrazu, i już jest kolejne 500 PLN.
Ja mam coś takiego    http://www.amazon.co.uk/Vanxse-Underwater-Camera-System-Control/dp/B014COYD9S/ref=sr_1_2?s=electronics&ie=UTF8&qid=1448371877&sr=1-2&keywords=underwater+camera+cable
Lucjan

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #21 dnia: 08.07.2017, 16:17 »
Odświeżę temat - posiada ktoś kamerkę Water Wolf ?

Zamierzam kupić, a jak się nie sprawdzi to wiadomo - odsprzedam, więc nic nie tracę.
Cenowo wygląda przystępnie, bo idzie dostać za 600-700 zł.
Kieruję ją bardziej pod karpie i łowienie na kulki lub metodę co usprawni wg mnie moje łowienie.

Tylko mam kilka wątpliwości, w szczególności jaka jest widoczność w nocy - wiem, że na podczerwień nagrywa z diodami IR.

Ktoś posiada ? Może się wypowiedzieć ? Narazie oglądam tylko filmy z YT.
Temat dość ciekawy, ale w Polsce żadnej większej wiedzy dostępnej w necie nie ma, nawet filmów brak.

Offline mrucin

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #22 dnia: 08.07.2017, 20:21 »
Ja mam tą kamerkę ale mam to szczęście, że łowię na przezroczystej wodzie.
Nie używałem jej do metody dlatego że jest problem w ogóle z wyrzuceniem zestawu, bo jak podwieszę podajnik za nim około 40cm kamerkę to zrobi się w locie nunczako i wszystko się splącze.
W tym roku zrobiłem test z podczepieniem  PVA i tu nie było problemu. Ładnie się wszystko nagrało.
Zapomnij o filmowaniu w nocy. Nic nie zobaczysz.
Tutaj zamieściłem jej ocenę:
https://wedkuje.pl/n/kamera-water-wolf/86898.

Online key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #23 dnia: 30.11.2022, 14:46 »
Cześć,
czy nagranie z tej kamery Waterwolf 2  rejestruje czas nagrania ?

Offline mrucin

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 30.11.2022, 15:32 »
Chodzi ci o to, czy na obrazie są znaczniki czasowe? No to tego raczej nie ma. Kamerka nagrywa filmy o długości 10min, więc po tym możesz dojść do właściwego momentu.

Online key_kr

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 30.11.2022, 15:51 »
Jak wygląda struktura plików w nagraniu :) np poleceniem dir  ?
pasowałoby jakoś określić kiedy co było przed kamerką by jakieś wnioski w domku wysnuć.

Offline mrucin

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 30.11.2022, 16:21 »
Nie mam teraz dostepu do kamery, ale filozofii zbyt dużej tu nie ma. Pliki z kolejnymi numerami. Każdy o 10min długości (Waterwolf 2) lub 20min (Waterwolf 1).
Zapamiętujesz kiedy zacząłeś rejestrować i na podstawie numeru nagrania wiesz, która mogła być godzina.

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
« Odpowiedź #27 dnia: 01.12.2022, 09:19 »
Cześć,
czy nagranie z tej kamery Waterwolf 2  rejestruje czas nagrania ?

Jeżeli zaczniesz jedno nagranie to na karcie pojawia się konfiguracyjny plik tekstowy, który umożliwia wyświetlenie daty i czasu na nagraniu. Kamera jednak (o ile się nie mylę) nie ma żadnego modułu, który by te ustawienia zapamiętywał. Więc aby czas / data były aktualne to trzeba przed każdym nagraniem synchronizować z komputerem za pomocą pliku .bat, który też jest na karcie.

Tak przynajmniej wykoncypowałem bo Water Wolf nie ma żadnego manuala na ten temat a w internecie też nic nie znalazłem.

Online key_kr

• Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 01.12.2022, 09:45 »
W takim razie kupuje kartę  do kamerki  i zaczynam testy  :)

Czym ją ustabilizować na dnie , bo widziałem ze są jakieś zestawy do tego  ... i który byście polecili  ?

Offline mrucin

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 01.12.2022, 13:02 »
Mam ten zestaw z podstawką do montowania na dnie, ale wtedy kamera "patrzy" za nisko. To wpadłem na pomysł i przymocowałem na tyle i początku prowadnicy (drutu) ciężarki 10g. Ciężarki wiszą w odległości ok 4cm od prowadnicy i działają jak kotwica. Kamera unosi się wtedy nad dnem. Regulując długość odległości ciężarków od prowadnicy ustawiam sobie właściwy kąt widzenia kamery.