Autor Wątek: Woj. Śląskie - Wasze ulubione łowiska  (Przeczytany 127169 razy)

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Woj. Śląskie - Wasze ulubione łowiska
« Odpowiedź #75 dnia: 12.01.2016, 09:42 »
Tak.Głównie na spławiczek łowię. Chociaż drugą wędkę zarzucam na "grunt" czy jakiegoś żywczyka.
Od wiosny do mniej więcej sierpnia można się było nacieszyć braniami.Mniej więcej w sierpniu (tak mi się jakoś kojarzy) gdy rozpoczęto pracę,brań białorybu coraz mniej ,żeby nie powiedzieć ...zero..
Czesiek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #76 dnia: 12.01.2016, 21:13 »
Prace na tamie już zakończone.
Kiedyś wędkowałem na Kozłowej często. Wtedy jeszcze jeździłem na ryby motorowerem. Zbiornik z pewnością kryje w sobie wiele dorodnych ryb pewnie z racji tego, że jest mało dostępny (brak możliwości podjechania autem na którykolwiek brzeg). Z drugiej strony dostępny jest głównie właśnie dla tych, którzy nie za bardzo wiedzą co to umiar.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #77 dnia: 13.01.2016, 11:24 »
Panowie ja mam pytanie odnośnie Wisły. Czy ktoś z Was wędkował na Wiśle w okolicach Oświęcimia, dokładnie mam na myśli odcinek Katowicki od ujścia Przemszy do ujścia Skawy. Pomijam kanał bo to łowisko znam, głównie mam na myśli samą rzekę.

To co mnie interesuje to jaki jest tam uciąg, jakie są warunki do łowienia i ewentualnie jak z rybą wygląda? Przypuszczam, że z białej ryby dominuje leszcz, ale może ktoś wie coś więcej? Zgóry dziękuję za odpowiedzi.

Grzegorz

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #78 dnia: 13.01.2016, 11:24 »
Prace na tamie już zakończone.
Kiedyś wędkowałem na Kozłowej często. Wtedy jeszcze jeździłem na ryby motorowerem. Zbiornik z pewnością kryje w sobie wiele dorodnych ryb pewnie z racji tego, że jest mało dostępny (brak możliwości podjechania autem na którykolwiek brzeg). Z drugiej strony dostępny jest głównie właśnie dla tych, którzy nie za bardzo wiedzą co to umiar.
Ooo.To dobrze wiedzieć,że prace zakończono ;)
Ja na kamiennym wale w ubiegłym roku wędkowałem,i to sporo.Dojeżdżałem na rowerze(od strony parku),bo najwygodniej.
W sumie miło było.Raz lepiej,raz gorzej,ale brania i połów zawsze.Chętnie wracałem na miejsce.Przyzwoite płocie często podchodziły.Nie jakieś super okazy,ale kilka szt powyżej 30cm było.Może zdarzy się kiedyś jeszcze ładniejsza? Oczywiście wszystkie przeżyły i mają się dobrze :D
Trzeba będzie się wiosną zameldować nad wodą!
Czesiek

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #79 dnia: 13.01.2016, 11:26 »
Grzegorz

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #80 dnia: 13.01.2016, 11:35 »
Panowie ja mam pytanie odnośnie Wisły. Czy ktoś z Was wędkował na Wiśle w okolicach Oświęcimia, dokładnie mam na myśli odcinek Katowicki od ujścia Przemszy do ujścia Skawy. Pomijam kanał bo to łowisko znam, głównie mam na myśli samą rzekę.

To co mnie interesuje to jaki jest tam uciąg, jakie są warunki do łowienia i ewentualnie jak z rybą wygląda? Przypuszczam, że z białej ryby dominuje leszcz, ale może ktoś wie coś więcej? Zgóry dziękuję za odpowiedzi.

Mogę Ci tylko przekazać informację odnośnie odcinka przy Przemszy. Mam przyjaciela w Jaworznie(wżenił się tam) ,który czasem z kolegami z pracy tam jechał. Ostatnimi razy byli w listopadzie i grudniu z nastawieniem na drapieżnika.Efekty w tym roku bardzo cieniutkie. Odnośnie białorybu mówił ,że nie ma się tam co pchać,bo zagadywałem w sezonie letnim.Woleli na Sosine jechać za białą rybką.
Jakkolwiek nie musisz się tym sugerować. Ja tam nie byłem ,a "oni" może źle łowili i dlatego narzekali na brak efektów?
Czesiek

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #81 dnia: 13.01.2016, 11:42 »

Mogę Ci tylko przekazać informację odnośnie odcinka przy Przemszy. Mam przyjaciela w Jaworznie(wżenił się tam) ,który czasem z kolegami z pracy tam jechał. Ostatnimi razy byli w listopadzie i grudniu z nastawieniem na drapieżnika.Efekty w tym roku bardzo cieniutkie. Odnośnie białorybu mówił ,że nie ma się tam co pchać,bo zagadywałem w sezonie letnim.Woleli na Sosine jechać za białą rybką.
Jakkolwiek nie musisz się tym sugerować. Ja tam nie byłem ,a "oni" może źle łowili i dlatego narzekali na brak efektów?

Mnie głównie interesuje biała rybka. Leszcz, płoć, jakaś świnka, jaź. Czytałem na innym forum, że można tam połowić piękne leszcze. Z resztą, w kanale sam łowiłem piękne leszcze zeszłego sezonu więc myślę, że na Wiśle ta ryba również powinna być.

Na innym forum (nie wiem czy mogę wstawić link- w razie czego niech admini usuną) jest temat właśnie o tym odcinku i ludzie różnie piszą. Jeden gość pokazuje zdjęcia pięknych łopat leszczy, które podobno tam łowi. Chciałem zweryfikować informacje. Niestety same zdjęcia, są dosyć przykre, ale to już sprawa indywidualna. Ja nie chcę komentować.

źróło: http://forum.wedkuje.pl/post/rzeka-wisla-w-ok-oswiecimia/134682/41
Grzegorz

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #82 dnia: 13.01.2016, 11:46 »
Nie jestem na bieżąco.
Kilka lat temu mięsiarze z mojego miasta (fachowcy, grunciarze) mieli tam dobre wyniki w szczególnie leszczu. Nocą łowili sztuki nawet 70 cm +. I chwalili się potem nad woda gdzie łowiliśmy wspólnie. Dokładnej lokalizacji stanowisk nie znam, ale wiem że był to m/w ten odcinek, na rzece od strony chyba północnej.
;)

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #83 dnia: 13.01.2016, 11:48 »
Dzięki za odpowiedzi Panowie ;)

Swoją drogą, szkoda rybek :(
Grzegorz

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #84 dnia: 13.01.2016, 12:44 »
Niegdyś,jako podrostek jeździłem na Brynicę , przy moście w Niezdarze. Oraz na rozlewisko- też wjazd w Niezdarze. Zwłaszcza wiosną można było co nieco połowić.Szuwary, płytko, rybę coś tam interesowało wiosną ;) Nie wiem jak tam teraz to wygląda(miałem długą przerwę w wędkarstwie),a w sumie ciekaw jestem.

"Ciekawe" te stanowiska... Takie miejscówki z licencją wędkarza szuwarowo - bagiennego :P

Marne pocieszenie,ale zawsze jakieś - mięsiarze ,których się na Świerklańcu spotyka,mają dość kiepskie połowy,z racji technik,sprzętu itd.
Niestety jest ich sporo,i pewno co jakiś czas wartościowa ryba pada ich ofiarą,a z tego co przyuważyłem ładują do "siaty" wszystko,a jak za małe to do torby...
Na dodatek to dość "zgrana" klika i w "pyskówki" wolę się nie wdawać,bo mam wrażenie,że mnie zadźgają . Zresztą zachowanie i wygląd budzą we mnie wątpliwość czy cokolwiek do takiego człowieka dociera...
Takie polskie (śląskie) piekiełko :'(
Czesiek

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #85 dnia: 13.01.2016, 12:58 »
Marne pocieszenie,ale zawsze jakieś - mięsiarze ,których się na Świerklańcu spotyka,mają dość kiepskie połowy,z racji technik,sprzętu itd.

Tacy też są ale jest również grupa specjalistów, którzy mają dobre wyniki, np. 30 sandaczy w maju.... No ale to temat rzeka i jest już kilka tematów na forum gdzie można o tym podyskutować.

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #86 dnia: 13.01.2016, 13:06 »
Poczytałem dialogi w okolicach linku, samo życie.
Ile podobnych rozmów już się człowiek nasłuchał....
;)

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #87 dnia: 13.01.2016, 13:35 »

Wspaniałe leszczyki,chętnie wybrałbym się zapolować na takie,bo już nie pamiętam nawet jak taki wygląda.
Zdjęcia makabryczne (i nie dlatego,że jestem bardzo wrażliwy) ,bo tak ładne ryby tracą życie. Taki żal to wywołuje...

Nie rozumiem jeszcze po co komuś "aż tyle" ? Nawet jeśli ktoś weźmie jedną rybkę (smakosz jaki?) z tak pięknego połowu to chyba tak szybko i tak bardzo nie zdegraduje wody,a to...?...
Czesiek

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #88 dnia: 13.01.2016, 13:40 »

Wspaniałe leszczyki,chętnie wybrałbym się zapolować na takie,bo już nie pamiętam nawet jak taki wygląda.
Zdjęcia makabryczne (i nie dlatego,że jestem bardzo wrażliwy) ,bo tak ładne ryby tracą życie. Taki żal to wywołuje...

Nie rozumiem jeszcze po co komuś "aż tyle" ? Nawet jeśli ktoś weźmie jedną rybkę (smakosz jaki?) z tak pięknego połowu to chyba tak szybko i tak bardzo nie zdegraduje wody,a to...?...

Jednen wypuszcza wszystkie, drugi weźmie jedną czy dwie a trzeci weźmie wszystko. Niestety ale niektórzy są bardzo zachłanni, nawet jeśli nie jest w stanie tego zjeść to po prostu nie odpuści bo skoro złowił to "szkoda wypuścić". To jest najgorsze, bo z takimi określeniami często się spotykam - szkoda wypuścić! Nie jest szkoda zabić ale wypuścić.
Grzegorz

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #89 dnia: 13.01.2016, 13:51 »
Taki mały off-topic się zrobił ;)

Zaraz się zarejestruje na tym forum i zacznę bluzgać na człowieka za takie praktyki,powyzywam go od złodziei i niszczycieli.

Będzie szubrawca jeszcze się zasłaniał regulaminem i zazdrością innych.
To trzeba napiętnować i to dobitnie !
Skoro on może mi nerwy zszargać to ja mogę to samo jemu zrobić! 8)
Czesiek