Autor Wątek: Woj. Śląskie - Wasze ulubione łowiska  (Przeczytany 127255 razy)

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Woj. Śląskie - Wasze ulubione łowiska
« Odpowiedź #150 dnia: 21.03.2017, 20:30 »
Moje zdanie o "Sumie" ?
Do właściciela generalnie nic nie mam, specyficzny człowiek, ale utarczek z nim nie miałem, bo też nic nie broiłem ;) Byłem tam może ze 3x, i nie wiem czy się jeszcze wybiorę. Jakoś tak mnie nie wciągnęła ta woda.
Łowisko jest dość trudne, może nie trudne, co specyficzne.
Łatwiej podejść ryby spławikiem, ale przyda się do tego mocna wędka i grubsza żyłka, gdyż ryba lubi powiesić się spora.
Na metodę jest trudniej, bo faktycznie głęboka woda, chociaż nie w każdym miejscu głębokość jest taka sama. Cięższy podajnik i mocniej sklejony miks działają dobrze, trzeba tylko uważać, żeby nie przerzucić zbiornika przy takim zestawie :P Woda mętna i głęboka, więc ryby bardziej reagują na "zapachy" niż kolory. Dobre są waftersy i pop-up'y. Na przynęty tonące nie miałem brań, ale to niekoniecznie reguła. Dużo miałem pustych brań i spinek, zarówno po zacięciu jak i w trakcie holu. Być może ryby mocno już pokłute, albo ja robiłem coś "nie tak" ? 
Czesiek

Offline Fisha

• Ekspert
  • Reputacja: 87
« Odpowiedź #151 dnia: 22.03.2017, 16:00 »
Dzięki za info. Pod Karachem od kwietnia czynne, Rudziniec na razie tylko w wekeendy. Więc oplacilem haracz w PZW i miejscowke na zbiornik Lin w Zabrzu. W czwartek ma być niebrzydko to poprobuje szczęścia 8)
Ja dostałem dzisiaj informacje z Rudzińca, że łowisko w tym roku będzie nieczynne.

Offline Plesik

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #152 dnia: 22.03.2017, 16:05 »
Dzwoniłem na kilka łowisk, a że łeb już siwy to pewnie coś pomisiaczkowalem :-[

Offline marcin82

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #153 dnia: 22.03.2017, 16:58 »
Odnośnie Suma w Miedarach byłem tam raz z ciekawości. Łowisko małe, dość głębokie około 5 m. Właściciel bardzo specyficzny... po złowieniu przeze mnie amura zaraz przyleciał i już poganiał żebym szybciej robił foto i do wody już go wypuścił. Później złowiłem leszcza 56 cm i ta sama historia... pomimo, ze miałem matę, duży podbierak itd. Trochę przesadza z tą podejrzliwością, no ale jak się czasami patrzy na co niektórych jak traktują rybę po złowieniu to mu się nie dziwię. Więcej razy tam nie byłem i nie zamierzam, nie mój typ łowiska. W Tarnowskich Górach Sowice jest łowisko Żabie Stawy czy ktoś coś więcej powie? Wonski81 byłeś tam? 8)
Raj jest tam, gdzie nie chodzą wszyscy...

Offline Oman

• Ekspert
  • Reputacja: 41
« Odpowiedź #154 dnia: 22.03.2017, 17:49 »
Odnośnie Suma w Miedarach byłem tam raz z ciekawości. Łowisko małe, dość głębokie około 5 m. Właściciel bardzo specyficzny... po złowieniu przeze mnie amura zaraz przyleciał i już poganiał żebym szybciej robił foto i do wody już go wypuścił. Później złowiłem leszcza 56 cm i ta sama historia... pomimo, ze miałem matę, duży podbierak itd. Trochę przesadza z tą podejrzliwością, no ale jak się czasami patrzy na co niektórych jak traktują rybę po złowieniu to mu się nie dziwię. Więcej razy tam nie byłem i nie zamierzam, nie mój typ łowiska. W Tarnowskich Górach Sowice jest łowisko Żabie Stawy czy ktoś coś więcej powie? Wonski81 byłeś tam? 8)

Może i ja się wypowiem odnośnie Żabich Stawów. Jak ja byłem tam, to nigdy nie było tłoku, paru gości po przeciwnej stronie. Ogólnie ładnie, przyjaźnie i w miarę cicho - choć siedziałem od strony drogi. Niestety żadnych spektakularnych efektów tam nie miałem.
Dominik

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #155 dnia: 22.03.2017, 18:26 »
Ja na Żabich byłem 2x, niestety trafiłem na tłumy, takie bardziej biwakowe niż wędkarskie. Raz zebrałem się dość szybko, kolejnym razem posiedziałem dłużej. Efektem były karpiki, takie jak zarybieniowe na wodzie PZW, 2 nieco większe. Nie skreślam wody, nie jest tam źle, trzeba ale dobrze trafić, żeby się nie władować w gwar, szum, piwka, grille, dzieciary itd. Może ja po prostu miałem pecha i natknąłem się na "tłumy". Lubię spokój nad wodą ;)
Czesiek

Offline Klopotek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #156 dnia: 22.03.2017, 18:49 »
A jakie polecacie łowiska w okolicach Bielska Białej? Mam dziewczynę z Czańca i jak jadę do niej ze słupska to wyskoczył bym sobie gdzieś na weekend.
Pozdrawiam
Łukasz

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #157 dnia: 22.03.2017, 19:16 »
A jakie polecacie łowiska w okolicach Bielska Białej? Mam dziewczynę z Czańca i jak jadę do niej ze słupska to wyskoczył bym sobie gdzieś na weekend.

-co lubisz łowić, jaką metodą, czy w weekend czy w tygodniu, dzień+nocka czy sam dzień, jaki masz sprzęt w pl, generalnie napisz więcej szczegółów
;)

Offline Klopotek

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #158 dnia: 22.03.2017, 19:20 »
Witaj.Więc co chce łowić mniejsze rybki feeder spławik na duże się nie nastawiam takie do 10 kg. Mogę wyskoczyć na rybki w każdy dzień tygodnia ale łowię tylko w dzień niestety jeszcze nie posiadam namiotu.
Pozdrawiam
Łukasz

Offline e-MarioBros

• Ekspert
« Odpowiedź #159 dnia: 22.03.2017, 19:28 »
Feeder z koszykiem, rurką, zestaw PVA czy FeederMethod?
Jak daleko celnie rzucasz? Jak donęcasz?
Jakie przynęty i zanęty masz opanowane?

Spławik: jak nęcisz?
;)

Offline Klopotek

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #160 dnia: 22.03.2017, 19:45 »
Wiec metoda i koszyk rzucam tak na około 50m staram się celniej,zanęty raczej z Sonu.Przynęty kuli,dumbelsy,robaki,kuku wszystko.Torebki PVA bede dopiero testował.Spławik,staram się uczyć waglerem łowić,nęcenie procą zanętą jak i peletem.
Pozdrawiam
Łukasz

Offline e-MarioBros

• Ekspert
« Odpowiedź #161 dnia: 22.03.2017, 19:53 »
zacząłbym od 3 łowisk:
- https://www.facebook.com/LowiskoJanowice/  - mam znajomych co tam łowią i sobie chwalili w tygodniu lepiej
- http://www.lowiskowypoczynkowe.pl/ - podobna sytuacja, zbiornik większy, w przyszłości (możejuz od 2018) planuję tam jeździć jak rybki trochę podrosną
- http://www.lowisko-ustron.pl/ - podobna sytuacja, niektórzy znajomi lubią tam jeździć
;)

Offline Klopotek

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #162 dnia: 22.03.2017, 20:38 »
zacząłbym od 3 łowisk:
- https://www.facebook.com/LowiskoJanowice/  - mam znajomych co tam łowią i sobie chwalili w tygodniu lepiej
- http://www.lowiskowypoczynkowe.pl/ - podobna sytuacja, zbiornik większy, w przyszłości (możejuz od 2018) planuję tam jeździć jak rybki trochę podrosną
- http://www.lowisko-ustron.pl/ - podobna sytuacja, niektórzy znajomi lubią tam jeździć
Dzięki za info :thumbup: :beer:
Pozdrawiam
Łukasz

Offline Pajone

• Ekspert
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #163 dnia: 22.03.2017, 22:08 »
Z tym właścicielem na sumie tak jest jak piszecie :D troszkę to zniechęca. Walną by chłopina tablice z regulaminem na wejściu i nie trza by marudzić każdemu.
Sowice płyciutkie ok 2m. I małe. Ryby tam za dużo chyba albo coś z wodą nie tak, trochę ryby latem padło. Właściciel za to wporządku. Udostepnia staw co poniedziałek na szkołke dla młodzierzy. W tygodniu po pracy na szybki wypad może byc: )
A i porośnięte liliami pod nogami co troszkę denerwuje przy podbieraniu.
Paweł

Offline Plesik

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #164 dnia: 24.03.2017, 21:56 »
Byłem wczoraj na "linie ". Naprawdę  fajne łowisko, poznałem parę  miłych  osób, a i rybki dopisaly

Wysłane z mojego SM-J320F przy użyciu Tapatalka