Autor Wątek: ABC klasycznego feedera - zestawy  (Przeczytany 499600 razy)

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: ABC klasycznego feedera - zestawy
« Odpowiedź #1455 dnia: 19.08.2025, 10:03 »
Problem jest w tym ze nie zawsze dobrze mi się uda zaciągnąć węzeł
Popróbuj kilka razy aż opanujesz. Mi na początku też nie wychodził, ale po kilku razach już nie było z tym problemu. To nie jest nic trudnego ;) dasz radę.
No Kill

Pozdrawiam
Grzechu

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 167
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #1456 dnia: 19.08.2025, 11:33 »
Problem jest w tym ze nie zawsze dobrze mi się uda zaciągnąć węzeł
Popróbuj kilka razy aż opanujesz. Mi na początku też nie wychodził, ale po kilku razach już nie było z tym problemu. To nie jest nic trudnego ;) dasz radę.
:thumbup: dzięki będę próbował

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1311
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #1457 dnia: 25.08.2025, 16:21 »

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #1458 dnia: 11.09.2025, 15:20 »

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #1459 dnia: 07.10.2025, 15:34 »

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #1460 dnia: 08.10.2025, 17:51 »

Offline mironek

• Ekspert
  • Reputacja: 76
« Odpowiedź #1461 dnia: 17.11.2025, 17:04 »

Może za wiele wymagam, ale  szukam gotowych przyponów do klasyka z hakami ułatwiającymi samozacięcie, bo choć lubię drgającą szczytówkę o tej porze roku,  to nie mogę się zmusić do  ciągłego  czuwanie nad wędką. Delikatne łowienie, haczyki od 14 do 18. Istnieje coś takiego?

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #1462 dnia: 17.11.2025, 17:13 »
Jedyne co mi przychodzi do głowy to zastosowanie stopera/dwóch stoperów za feederlinkiem/złączką do koszyka.

Offline mironek

• Ekspert
« Odpowiedź #1463 dnia: 17.11.2025, 18:17 »
Jedyne co mi przychodzi do głowy to zastosowanie stopera/dwóch stoperów za feederlinkiem/złączką do koszyka.

Zestaw wolę zostawić przelotowy, inaczej zapewne dyndała by na haku 12 cm płotka a ja nie widziałbym ruchu szczytówki.  Usztywnienie planuję uzyskać przez mocniejsze napięcie szczytówki.

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 167
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #1464 dnia: 17.11.2025, 18:24 »

Może za wiele wymagam, ale  szukam gotowych przyponów do klasyka z hakami ułatwiającymi samozacięcie, bo choć lubię drgającą szczytówkę o tej porze roku,  to nie mogę się zmusić do  ciągłego  czuwanie nad wędką. Delikatne łowienie, haczyki od 14 do 18. Istnieje coś takiego?
Ja używam Przypony Preston REVALUTION Hooklengths 100cm N-30 złego słowa nie powiem

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #1465 dnia: 17.11.2025, 18:41 »
To odpowiem że nie istnieje coś takiego jak "przypon do klasyka z hakami ułatwiającymi samozacięcie" Nie rozumiem że będzie wisieć płotka 12cm na haku i nie będziesz jej widział na szczytówce. I co ma Ci dać "usztywnienie, przez mocniejsze napięcie szczytówki"?

Może dla Ciebie rozwiązaniem będą koszyki inline + 10-15cm przypon, hak z zadziorem.

Offline mironek

• Ekspert
« Odpowiedź #1466 dnia: 17.11.2025, 20:36 »
To odpowiem że nie istnieje coś takiego jak "przypon do klasyka z hakami ułatwiającymi samozacięcie" Nie rozumiem że będzie wisieć płotka 12cm na haku i nie będziesz jej widział na szczytówce. I co ma Ci dać "usztywnienie, przez mocniejsze napięcie szczytówki"?

Może dla Ciebie rozwiązaniem będą koszyki inline + 10-15cm przypon, hak z zadziorem.

Ad 1. Przyjąłem.  Nie oczekuję cudów, chodzi mi zasadniczo o dobry gotowy przypon do feedera, kwestia samozacięcia wypłynęła tylko dlatego, że może jest jakiś określony profil haka, który to ułatwia.
   Ad 2. Obecnie z koszykiem na rurce stonfo czasami okazuje się, że zwijam zestaw a tu siedzi płoteczka, która nie zasygnalizowała swej obecności. Myślę, ze z zestawem nieprzelotowym taka sytuacja była by znacznie częstsza bo dochodził by tu opór koszyka.
   Ad 3. Mocniej napięta szczytówka moim zdaniem usztywnia zestaw, więc zwiększa szansę na samozacięcie większej rybki i nie uniemożliwia sygnalizacji skubnięcia drobnicy.

Ad 4. Przypon 10-15 cm właściwie skazuje mnie na płoteczki a jednak nie chce pozbawić się marzeń o jakimś sensowniejszym (40cm) leszczu zimną porą.

Feederuję tylko jesienią i zimą i jestem zielony w temacie, a podejrzewam, że najsłabszym punktem mojego zestawu jest właśnie hak i jego wiązanie. Niby używam drennanowskich wide gapów, jednak ich wiązanie jest dosyć nonszalanckie z mojej strony a jak wiadomo diabeł tkwi w szczegółach.

Offline mironek

• Ekspert
« Odpowiedź #1467 dnia: 17.11.2025, 20:37 »

Ja używam Przypony Preston REVALUTION Hooklengths 100cm N-30 złego słowa nie powiem

Podejrzewam, że przetestuję. :thumbup: