Autor Wątek: Matrix 3D Mega Feeder Arm  (Przeczytany 7116 razy)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Matrix 3D Mega Feeder Arm
« dnia: 01.12.2015, 00:43 »
Natknąłem się ostatnio w sieci na ramię Matrix 3D Mega Feeder Arm.

http://www.fishmatrix.co.uk/catalogues-products.php?section=19&product=240

Zaciekawiło mnie to ramię. Myślę, że w porównaniu z innymi dostępnymi na rynku, może ono mieć kilka punktów przewagi:
- ramię stabilizujące jest znacznie dłuższe, a więc daje to dalszy punkt podparcia;
- końcówka jest wygięta do góry, co oddala żyłkę od ramienia;
- regulacja kąta nachylania odbywa się bez udziału ząbkowanego pokrętła (tak przynajmniej wnioskuję ze zdjęcia) - można więc precyzyjniej ustawić ramię;
- konstrukcja wydaje się nieco smuklejsza w porównaniu do innych ramion (może nie będzie więc ono zbyt ciężkie).

Ciekaw jestem czy ktoś z kolegów miał okazję zobaczyć ten sprzęt na żywo.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Matrix 3D Mega Feeder Arm
« Odpowiedź #1 dnia: 01.12.2015, 05:12 »
Coś tam Dżamukka opowiada o nim
Staś
Klasyczny Feeder

Offline wadziol

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 01.12.2015, 06:21 »
Koledzy Teamie Matrix mają to ramie ,jest bardzo stabilne i solidnie wykonane. Do tego stopnia ,że kolega Tomkol mając rownocześnie ramie z Prestona po przetestowaniu Matrixa , sprzedał to pierwsze. Polecam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Marcin
Matrix Team Poland / FKK Wrocław

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #3 dnia: 01.12.2015, 08:37 »
Jak dla mnie podwójne mocowanie to najsłabszy element, łowiąc z kosza miałbym czasami kłopot, bo nie zawsze na 30 cm nóżki da się wszystko zmieścić. Kolejna sprawa to złe rozwiązanie z tym zagięciem do góry. O Ile przy koszach ramię pracuje w poziomie, to przy fotelach skośna nóżka oznacza jego pracę pod różnym kątem. A to oznacza, że  podpórka będzie przekręcona. Przy Prestonach i Korumach trzeba znowu nabyć kątową podpórkę lub przejściówkę, ale samemu można dokręcić sobie kąt jej ustawienia.

Rozwiązaniem dotyczącym ramienia jest montaż adaptora, który zamocowany do krzywej nóżki ustawia się pionowo i ramię pracuje w poziomie. Ale jest on krótki i da się zamocować tylko pojedyncze mocowanie.

Może coś mi umyka - ale wszelkie podwójne ramienia są wg mnie gorsze. Na fotelu drgania i tak przeniosą się na całość, zaś Korum i tak jest nie do 'złamania'. Ustawiony do pionu, i solidnie dokręcony nie daje się przestawiać, podwójne ramię jest więc zbędne. Zresztą na rzekach i tak ramię przy koszu to problem podczas dłuższego łowienia, bo kark mocno obrywa od patrzenia się w górę. Lepiej zamocować dłuższą podpórkę metr przed koszem (jak się da)...

Nie żebym miał coś do Matrixa, chłopaki fajnie kombinują, po prostu przerabiałem temat ramion dawniej i wszelkie podpierane wersje mi nie odpowiadały. Najlepszym rozwiązaniem na fotel był adaptor i mocowane do niego ramię, przez co pozioma praca pozwalała na szybkie przestawki.
Lucjan

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #4 dnia: 01.12.2015, 11:52 »
Ja też zawsze uważałem, że nie ma potrzeby stosowania podwójnego ramienia i też nie mogłem sobie wyobrazić jaką ono może mieć przewagę. Wczoraj jednak zastanowiłem się nad tym. Same drgania jak najbardziej będą nadal się przenosić, ale to drugie ramię dochodzące do końca głównego może zmniejszać amplitudę tych drgań. Coś w tym musi być skoro producenci i inżynierowie takie projektują.

Jeśli chodzi o o przytwierdzanie do krzesła, to jeśli mówimy o krześle typu accessory, to w tym wypadku nie ma różnicy w porównaniu do kosza, bo tutaj nóżka ustawiona jest prosto. Co innego w przypadku krzesła normalnego, gdzie nóżki idą skośnie.

A czym dokładnie zajmują się koledzy z Matrix Team? Są testerami sprzętu Matrix, czy handlują tym sprzętem? Mają jakieś przedstawicielstwo na Polskę?
Miałbym kilka pytań odnośnie tych produktów i fajnie byłoby mieć możliwość o tym podyskutować.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline wadziol

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 01.12.2015, 14:18 »
Mateo zapraszam do kontaktu przez profil na facebooku https://www.facebook.com/MatrixTeamPoland/?fref=ts   lub przez forum . W teamie są koledzy obecni też na tym forum Dżamukka,Tomkol czy Sherman :) Ostatnio mniej aktywni ale zawsze chętnie odpowiemy na pytania.
Marcin
Matrix Team Poland / FKK Wrocław

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 26.01.2016, 18:30 »
Jako posiadacz ramienia Prestona uważam, że matrixowy patent na zmianę kąta ustawienia który nie jest oparty na tych ząbkowanych pokrętłach jest po prostu genialny. W mojej obecnej podpórce przeszkadza mi to tak bardzo, że właściwie bardzo rzadko ją stosuje. Właściwie tylko wtedy kiedy wiem, że nie będę miał jak wbić zwykłej podpórki. Strasznie męczący i denerwujący mankament. Pytanie tylko czy podpórka Matrixa wejdzie na kwadratową nogę Prestona? Bo coś mi się nie wydaje. Na filmiku powyżej za genialne rozwiązanie uważam też nogi w tej dużej tacce bocznej. Pierwszy raz to widzę i od razu wiem, że Matrix wpadł na naprawdę genialne rozwiązania.
Gdyby była jakaś możliwość zamontowania tego ramienia na fotelu Prestona to bym je kupił.
Pozdrawiam
Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 26.01.2016, 18:35 »
Ale czy nie przesuwasz ramienia na samej nodze - aby mieć dokładniejsze ustawienie? Ząbki ząbkami, ale resztę reguluję sobie na samej nodze. Łowisz z fotela?
Lucjan

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 26.01.2016, 18:38 »
Tak łowie z fotela. Właśnie chodzi o to, że przy dwupunktowym mocowaniu tego ramienia, żeby ustawić je wyżej/niżej trzeba kręcić tymi pokrętłami i ustawiać ząbki. Po drugie nie zawsze da się je ustawić idealnie w takiej pozycji jak by się chciało bo mogą się nie zazębiać. Źle pomyśleli. Bezproblemowo można je ruszać tylko w poziomie, jakakolwiek regulacja w pionie wiąże się ze skakaniem wokół fotela i ustawianiem tych ząbków.
Pozdrawiam
Marcin

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
  • Reputacja: 66
    • Paweł Zuziak Fishing
« Odpowiedź #9 dnia: 26.01.2016, 20:14 »
  Panowie Ramię 3D Mega Feeder Arm, ma wiele plusów jak i ma kilka drobnych minusików . minusikiem jest bardzo ciasna praca na nogach 25mm, na nogach 30 i 36 jest doskonała . Luk piszesz o miejscu na nodze , które niepotrzebnie zajmuje 2 mocowania, a zarazem piszesz
Ale czy nie przesuwasz ramienia na samej nodze - aby mieć dokładniejsze ustawienie?
czyli to miejsce potrzebne Ci na przesuwanie ramienia aby nie irytować się ząbkami :) Od kiedy mam 3D Mega Feeder Arm, (wcześniej Milo ) ustawienie się z dogodna pozycja do wędkowania nie sprawia mi żadnych problemów i kombinacji. Ja również bardzo sporo miejsca potrzebuję na przednich nogach w koszu ale te dwa mocowania w niczym nie kolidują. Drganie są naprawdę zminimalizowane przez długie ramię podtrzymujące.

Mimo swojej solidności 3D Mega Feeder Arm jest bardzo lekkie, juro zważę i podam wagę

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 26.01.2016, 22:13 »
Ja nie mam problemu z innymi rozwiązaniami Paweł :)

Mam pojedyncze ramię, i po ustawieniu go na 'ząbkach' przed łowieniem, później reguluję sobie wszystko kręcąc śruba montowaną przy nodze, góra-dół. Robię to bo zmieniam często kije miejscami, staram się łowić różnymi długościami aby lepiej je ustawiać. Jeżeli drga kosz - to i tak drgać będzie ramię, nawet podwójne. Właśnie fotele są zbyt lekkie i poruszają się przy każdym ruchu, nie wydaje mi się aby pomagało tu dodatkowe podparcie. Właśnie nie wiem jak to wygląda przy cięższych krzesłach feederowych. Te z Koruma nie mają sztywnych nóg, może podnóżek coś pomaga?
Lucjan

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #11 dnia: 26.01.2016, 23:33 »
Dla mnie to rozwiązanie bez ząbków byłoby o tyle dobre, że ja sobie ustalam na nodze stałą ilość miejsca. Tak, żeby na styk wchodziło mi mocowanie ramienia i tylnej podpórki. Dlatego nie mam za bardzo miejsca, żeby przesuwać ramię po nodze. Ale teraz tak sobie pomyślałem, że póki używam tego ramienia z ząbkami, to może rzeczywiście dobrym rozwiązaniem będzie zrobienie sobie więcej miejsca na nodze. To da precyzyjniejsze ustawienie niż regulacja na ząbkach.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
    • Paweł Zuziak Fishing
« Odpowiedź #12 dnia: 27.01.2016, 09:11 »
Dla mnie to rozwiązanie bez ząbków byłoby o tyle dobre, że ja sobie ustalam na nodze stałą ilość miejsca. Tak, żeby na styk wchodziło mi mocowanie ramienia i tylnej podpórki. Dlatego nie mam za bardzo miejsca, żeby przesuwać ramię po nodze. Ale teraz tak sobie pomyślałem, że póki używam tego ramienia z ząbkami, to może rzeczywiście dobrym rozwiązaniem będzie zrobienie sobie więcej miejsca na nodze. To da precyzyjniejsze ustawienie niż regulacja na ząbkach.

To na pewno Mateusz, ale wtedy koniecznie jest miejsce na przedniej nodze, ja dość sporo akcesori mam na przednich nogach , i rozwiązanie bez "irytujących" ząbków jest dla mnie bomba.

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 27.01.2016, 18:33 »
To ramię dostępne jest gdzieś indziej niż na Ravenie? Bo coś nie mogę znaleźć...
Pozdrawiam
Marcin

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
    • Paweł Zuziak Fishing
« Odpowiedź #14 dnia: 27.01.2016, 19:39 »
Powinno być w FishPoint lub w Baitbox.