Witam Kolegów!
Na początku tego roku zacząłem systematycznie robić zakupy w UK drogą elektroniczną.
Postanowiłem podzielić się swoim doświadczeniem odnośnie sklepów internetowych, w których miałem okazję zamawiać sprzęt.
Początkowo wyszukiwałem sprzedawców na eBay. Tam właśnie trafiłem na sklep
Tackle Trader z Newton Abbot. Jako że wystąpiły pewne problemy z finalizacją mojego zamówienia przez eBay, skontaktowałem się mailowo z właścicielem sklepu. Ten pierwszy już kontakt pozwolił mi zrozumieć dlaczego sprzedawca miał 100% pozytywnych komentarzy. Naprawdę fantastyczny facet, który nie tylko jest kompetentny i zawsze pomoże, ale też dba, żeby wybredny klient (a takim chyba jestem) był zadowolony. Od tej pory robię zakupy tylko u niego.
Na stronie swojego sklepu ma on zaledwie pewną część całego asortymentu. Dlatego nie odwiedzam jego sklepu. Po prostu w udostępnionym arkuszu w Dysku Google wpisuję co mi jest potrzebne, zadaję pytania, zaś Merv dodaje swoje komentarze, podlicza wszystko i wysyła mi na maila polecenie zapłaty przez PayPal.
Paczki wysyła mi zawsze za pośrednictwem dwóch firm: Parcel2Go lub Royal Mail.
Za niewielką przesyłkę płacę u niego £2.5, za większe zamówienie £6, a za naprawdę długie i ciężkie (wędki z fotelami, parasolami itp.) £12. Zamówienie wysłane w poniedziałek dociera do mnie w piątek.
Kolejnym sklepem, w którym robię zakupy (kiedy Merv czegoś nie ma) jest
TackleUK.
Sklep ten niewątpliwie oferuje największy asortyment.
Dla mnie są jednak dwa mankamenty:
- nie można wynegocjować dobrej ceny przesyłki (nawet przy porządnych zakupach)
- często nie mają towaru, który jest oznaczony na stronie jako "In Stock". Po kilu dniach dostaje się maila, że jednak czegoś nie mają. Wtedy automatycznie zwracają pieniądze i wysyłają tylko to, co jest. Często od momentu zakupu, do momentu dostarczenia przesyłki mija > 7 dni. Kilka razy czekałem 10 oraz 14 dni.
Kolejny sklep to
Ted Carter.
Miła obsługa i nie miałem nigdy problemów. Przedmioty dobrze opisane i zwykle stan magazynowy się zgadza.
Minusem są również wysokie koszty za przesyłki do Polski.
Zachęcam do dyskusji