Autor Wątek: Zakupy internetowe w UK  (Przeczytany 23883 razy)

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Zakupy internetowe w UK
« Odpowiedź #15 dnia: 01.02.2025, 01:45 »
Nie zamówisz przynęt z dostawą do krajów Unii Europejskiej.

Online golad

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 01.02.2025, 14:14 »
Kolego a czy ja napisałem że chce z wysyłka do Pl?Chce kupic na terenie UK ale żeby byl sklep godny polecenia

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2198
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 01.02.2025, 14:23 »
Ten temat dotyczył od początku zakupów z przesyłką do Polski. Więc ciężko się było domyślić, że akurat Ty mieszkasz w Anglii i chcesz z dostawą do Anglii. To nie jest sytuacja defaultowa na tym forum ;) Warto było wspomnieć o tym szczególe w pytaniu.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #18 dnia: 01.02.2025, 16:46 »
Kolego a czy ja napisałem że chce z wysyłka do Pl?Chce kupic na terenie UK ale żeby byl sklep godny polecenia

Wybacz, że nie domyśliłem się ale moja szklana kula czeka na naprawę.

O tej porze roku wszystkie zanęty leżały minimum kilka miesięcy na półce lub hurtowni. Jak zwykle warto wybrać miejsce które ma.spore obroty czyli większy sklep.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2076
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #19 dnia: 02.02.2025, 09:40 »
Co do zanęt to masz wybór, bo jest kilku graczy co sprzedają więcej online. Największym jest chyba Angling Direct. Jednak znajdziesz te same produkty taniej, i często rabaty oferuje Fishing Republic. Ogólnie jednak może chodzić o to, że mają starszy towar. Pytanie, czy zanęta traci na wartości przed upływem terminu ważności. To dość dyskusyjna sprawa :)

Na kiedy potrzebujesz takich zanęt? Polecam ci zerknąć na oferty specjalne. Mam znajomych, co kupują wiele w Fishing Republic i korzystają z rabatu jaki się pojawia tam co pewien czas. Ale zostali przejęci przez Go Outdoors, i może być inaczej. Jak masz kartę zniżkową w tym storze, to wtedy MMM z Sonubaitsa kosztuje 9 funtów (zniżka 10%). Przy zakupie po wyżej pewnej kwoty masz przesyłkę za darmo. Ale w AD wysyłka za free jest przy produktach powyżej 25 fuli.

Ogólnie nie wiem czy wiele oszczędzisz na takich zakupach, w AD też masz kartę lojalnościową :) Ogólnie jednak ceny zanęt trzymają się tego samego poziomu, i chyba większość producentów pilnuje cen, aby nie niszczyć rynku. Za 2 kilo zanęty zapłacisz więc 10 funtów. Pytanie czy nie lepiej wejść w troszkę tańszego Dynamite Baitsa czy też oferty specjalne, jak zanęta Ringersa, gdzie za trzy paczki po 1 kg masz cenę 10 fuli. Mi ta słodka zanęta Ringersów doskonale działa. Na dodatek masz trzy paczki po 1 kg a nie jedną, czyli nic ci nie wietrzeje. Jeżeli startujesz w zawodach i musisz mieć towar najlepszy, to wtedy inaczej bym się kierował wyborem :)
Lucjan

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 02.02.2025, 11:12 »
Pytanie, czy zanęta traci na wartości przed upływem terminu ważności. To dość dyskusyjna sprawa :)

Termin ważności nazywany też terminem przydatności to minimalny czas w jakim produkt zachowuje swoje właściwości z procesu produkcji. Oczywiście przy zachowaniu odpowiednich warunków magazynowania.
Pytanie brzmi czy czy zanęta została zmieszana ze świeżych produktów.

Na kiedy potrzebujesz takich zanęt? Polecam ci zerknąć na oferty specjalne. Mam znajomych, co kupują wiele w Fishing Republic i korzystają z rabatu jaki się pojawia tam co pewien czas. Ale zostali przejęci przez Go Outdoors, i może być inaczej. Jak masz kartę zniżkową w tym storze, to wtedy MMM z Sonubaitsa kosztuje 9 funtów (zniżka 10%).

Kartę rabatową można kupić przy.kasie i najpierw pytają czy masz a potem proponują zakup. Kiedyś kosztowała £5 na rok i opłacało się kupić nawet przy niewielkich zakupach.

Online golad

« Odpowiedź #21 dnia: 02.02.2025, 11:50 »
Dziękuje za odpowiedzi.:).Zależy tylko na jakości i swieżości .Towar potrzebny na zawody.Tak myśle ze moze poczekam jeszcze z miesiąc i dopiero zamówie żeby te starsze pogonili

Online Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 148
« Odpowiedź #22 dnia: 02.02.2025, 12:17 »
Na tą kartę rabatową to był jakiś patent - wpisywało się jakiś ciąg liczb, nie pamiętam, ale na hotdealuk było, sam się w to nie bawiłem, kartę zazwyczaj mam bo opłaca się nawet przy jednostkowych zakupach, chociaż dawno mnie TDM nie było.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 02.02.2025, 14:45 »
Dziękuje za odpowiedzi.:).Zależy tylko na jakości i swieżości .Towar potrzebny na zawody.Tak myśle ze moze poczekam jeszcze z miesiąc i dopiero zamówie żeby te starsze pogonili

Od dawna znam właściciela sklepu wędkarskiego i zawsze mówi, że sezon trwa od zmiany czasu na letni do zmiany na zimowy. Miesiąc to może być za mało ale producenci przygotowują się wcześniej i sklepy z dużymi obrotami powinny mieć świeższy towar.

Online golad

« Odpowiedź #24 dnia: 02.02.2025, 15:16 »
Przed zakupem myślałem żeby do nich napisać,że chce towar ze świeżej dostawy

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 02.02.2025, 15:36 »
Sprzedadzą Ci to co mają na stanie i powiedzą, że jest świeże. Nie ma szans żebyś mógł to sprawdzić.

Widział ktoś przynęty lub zanęty z podaną datą produkcji?

Online golad

« Odpowiedź #26 dnia: 02.02.2025, 16:13 »
No masz racje.Moze kupie ze 2,3 paczki na probe i zobacze co przyślą

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2198
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #27 dnia: 02.02.2025, 16:44 »
Sprzedadzą Ci to co mają na stanie i powiedzą, że jest świeże. Nie ma szans żebyś mógł to sprawdzić.

Nie chce mi się teraz schodzić do garażu, ale tak. Każda paczka ma datę przydatności. Bo to jest pasza dla zwierząt, a taka ma narzuconą odgórnie jakąś datę graniczną. Coś jak leki. Piszę to bez dogłębnego riserczu, ale jakoś tak to wygląda. Więc np. zanęta może mieć dwa lata przydatności, a tak naprawdę to i po 5 będzie miała takie same właściwości.

W ogóle bym się tym nie przejmował. Temat nie raz był już poruszany.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Online golad

« Odpowiedź #28 dnia: 02.02.2025, 20:14 »
Jasne.Tylko w tamtym roku kupował mi kumpel w UK na ebayu i daty były ztarte.W tym roku jednak chce wiedziec mniej wiecej do kiedy 🙂

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 02.02.2025, 22:14 »

Nie chce mi się teraz schodzić do garażu, ale tak. Każda paczka ma datę przydatności. Bo to jest pasza dla zwierząt, a taka ma narzuconą odgórnie jakąś datę graniczną. Coś jak leki. Piszę to bez dogłębnego riserczu, ale jakoś tak to wygląda. Więc np. zanęta może mieć dwa lata przydatności, a tak naprawdę to i po 5 będzie miała takie same właściwości.

W ogóle bym się tym nie przejmował. Temat nie raz był już poruszany.

Poniosło Cię z tymi pięcioma latami :) Moim zdaniem max kilka miesięcy i trzeba dwa razy pomyśleć czy warto używać. Chyba, że ktoś idzie na ryby dla kontaktu ze świeżym powietrzem.

Z pewnością zamrożona do conajmniej-18C poleży nawet kilka lat bo taka temperatura znacznie spowalnia procesy rozkładu. To może być sposób na przechowanie większej ilości.

Leki i daty ważności to całkiem inna sprawa. Nie powinno się brać po dacie ważności i kropka.