Autor Wątek: Złów i wypuść - czy zawsze powinno być przestrzegane?  (Przeczytany 35129 razy)

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Złów i wypuść - czy zawsze powinno być przestrzegane?
« Odpowiedź #15 dnia: 05.12.2015, 15:16 »
Temat głupi. Jedzmy ryby ale, jak pisali przedmówcy, hodowlane. Akurat lina jest bardzo mało a to piękna ryba i nigdy bym jej nie zabrał z łowiska.

Tak z innej beczki. Jest możliwość edycji postów wiec nie trzeba pisać 5 po kolei.
Dawid

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 05.12.2015, 15:16 »
Jeśli chcesz poznać naszą opinię na ten temat to ja uważam, że ryby powinno się wypuszczać. Przy obecnym rybostanie drapieżniki powinny być wypuszczane absolutnie zawsze. Białoryb, jeśli już brać, to na bank nie tak piękne rybki jak liny, płocie czy karasie pospolite. Karp, japoniec czy tam jakiś leszcz od czasu do czasu, ale też z głową, im większa wcale nie znaczy, że tym lepsza.
Odpowiadając zaś na Twoje pytanie czy Ty możesz zabrać czasem złowioną rybę to cóż. Masz takie prawo, nikt nie może Ci zabronić. To tylko i wyłącznie Twoja decyzja i tylko od Ciebie i Twojego sumienia zależy jak się będziesz z tym czuł. Jedyne o co my możemy prosić to rób to z głową.
Pozdrawiam
Marcin

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 05.12.2015, 15:24 »
Marcin i o taką odpowiedz mi chodziło.
Nic ująć nic dodać.
Dbajmy o ryby, aby ich było mnóstwo. Aby nasze dzieci też mogły cieszyć się nimi.
Marek
Marek

Offline makaro

• Ekspert
« Odpowiedź #18 dnia: 05.12.2015, 16:06 »
Nasunęło mi się następne pytanie: czy jecie ryby słodkowodne kupione w sklepie?

Oczywiście że nie kolego Długi (jeżeli mogę Cię tak nazwać)
Marek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 05.12.2015, 16:17 »
Witaj makaro na S&G. Chciał bym żebyś się tu poczuł jak u siebie w domu. Co do mnie ? Nie ,nie kupuję ryb słodkowodnych. Właściwie w domu z wyjątkami jadam tylko ja. I jadam ryby które złowię, zgodnie z regulaminem i wszelkimi normami. Nie tylko normami RAPR ale i moimi,moralnymi. Nie widzę powodu bym musiał jeść przemrożonego Leszcza,łowionego w każdym możliwym okresie i tylko dlatego że się tam grupuje. Oraz SZczupaczka którego okres jak i wymiar. sporo różni się od narzuconego wędkarzom,a kupowany to złowiony w sieci. Każdy ma swój pogląd na życie i wędkowanie.  Mój jest chyba trochę dziwny!
Arek

Offline makaro

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 05.12.2015, 16:29 »
Widzę że północ z południem może się dogadać (lubuskie). Też się z Toba Arku zgodzę. Tylko chcę niektórym uświadomić, że ryba ze sklepu też gdzieś pływała i na pewno nie na komercji tylko w jeziorku, gdzie ktoś siecią je odłowił, więc mówienie wypuść, a kup to też nie jest tak do końca. Ryba złapana w sieć więcej traumy przechodzi niż nasza.
Nie chcę namawiać do zabierania. Proszę się tylko zastanowić.
Marek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #21 dnia: 05.12.2015, 16:40 »
Makaro, witaj na forum... :D

Jak widzisz, temat wzbudza wciąż duże kontrowersje... Polskie wody to przykład braku odpowiedzialności, wiedzy i typowo polskiej (niestety) pazerności. To, że ryb jest coraz mniej chyba widzi każdy, jeżeli łowisz już tyle lat to na pewno tez masz jakąś skalę porównawczą.
Niestety takie gatunki jak lin czy węgorz, pomimo, że smaczne, są coraz rzadsze. Jeżeli zabierzesz jedną czy dwie ryby w ciągu roku, to myślę, że nic sie nie stanie. Jeżeli jednak będzie to więcej, to może to oznaczać, że te gatunki będą miały się coraz gorzej. Lin ma teraz dużą konkurencję, japoniec lub karp wypierają go z jego siedlisk. Sam karp się nie rozmnaża w polskich warunkach, więc nie jest on korzystny w większej ilości.

Myślę, że spokojnie możesz pomyśleć o zabieraniu karpi do 60 cm, japońców, byczków, leszczy jeżeli jest ich więcej... Linom bym odpuścił, ewentualnie zrobił sobie coś jakby postanowienie, że nie wezmę więcej niż ...x sztuk.

Najgorszą rzeczą w Polsce jest to, że wędkarze nie chcą zrozumieć skąd się biorą ryby, dlaczego ich nie ma. Wielu żąda, uważa, że trzeba brać, bo tak każe im 'natura', tradycja, bo  pozwala na to polskie prawo. Niestety, przez to polskie łowiska to w wielu przypadkach to jałowe pustynie. Zarybienia karpikiem w pażdzierniku i listopadzie skutkują w masowych odłowach. Z roku na rok jest coraz gorzej. A bez siania nie ma plonów. Zarybienia są zbyt małe, na dodatek techniki wędkarskie są coraz skuteczniejsze, przynęty i zanęty bardziej przemyślane. Ryby mają coraz mniej szans.

Jeżeli wiesz o tym, że ryb jest coraz mniej, zwłaszcza pewnych gatunków - to samemu możesz zapytać się co będzie jak zabierzesz kilka ryb... Najważniejszy jest zdrowy rozsądek i umiar :)
Lucjan

Offline Długi

• Ekspert
  • Reputacja: 11
  • Darek
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 05.12.2015, 16:50 »
Widzę że północ z południem może się dogadać (lubuskie). Też się z Toba Arku zgodzę. Tylko chcę niektórym uświadomić, że ryba ze sklepu też gdzieś pływała i na pewno nie na komercji tylko w jeziorku, gdzie ktoś siecią je odłowił, więc mówienie wypuść, a kup to też nie jest tak do końca. Ryba złapana w sieć więcej traumy przechodzi niż nasza.
Tak tylko Arek łowi na Odrze łowisku granicznym i z tego co wiem nie może być tam rybaków z sieciami z jednej jak i drogiej strony. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.
Mazovia Fishing Team

Offline makaro

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 05.12.2015, 16:55 »
Chciałem włożyć kij w mrowisko.
Od 12 lat nie byłem na PZW, byłem kilka razy w ostatnich kilku latach na komercji, wiem jakie jest ogólne motto forum złap i wypuść, ale chciałem poznać zdanie na temat selektywnego brania złowionych ryb.
Wiem Luk, że zarybienia nic nie dają. U mnie po zarybieniu na następny dzień zaroiło się od wędkarzy a straży jakoś nie było. Oczywiście zarybienie dotyczyło w ogólnej większości karpia, mało lina i karasia  :'(. I po co czy wszyscy chcą łapać karpie. :'(
To od nas zależy czy nasze dzieci czy wnuku będą łowić.
Marek

Offline makaro

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 05.12.2015, 16:56 »
Darku na Odrze też są odłowy sieciowe.
Marek

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #25 dnia: 05.12.2015, 17:03 »
Nie wielę mogę tu dodać. :thumbup:
Arek

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #26 dnia: 05.12.2015, 17:04 »
Tak tylko Arek łowi na Odrze łowisku granicznym i z tego co wiem nie może być tam rybaków z sieciami z jednej jak i drogiej strony. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.

Wg mojej wiedzy, to znaczna część niemieckiej strony Odry, na odcinku ujście Nysy Łużyckiej do Odry Zachodniej, znajduje się w dzierżawie rodziny S..., zawodowych niemieckich rybaków. Zielonogórski okręg kilka razy prowadził z tym użytkownikiem rozmowy nt. ich partycypacji w zarybieniach, bądź nieodławianiu łososia, którego program przywrócenia rzece jest realizowany. Tak więc odłowy w Odrze są prowadzone. Zresztą, wystarczy poszukać w necie.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
« Odpowiedź #27 dnia: 05.12.2015, 17:05 »
Nie wielę mogę tu dodać. :thumbup:
Oczywiście. Dlatego na wodach PZW nie powinno być sieci. C&R na wodach z odłowami sieciowymi to jakaś kpina...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #28 dnia: 05.12.2015, 17:08 »
Oczywiście. Dlatego na wodach PZW nie powinno być sieci. C&R na wodach z odłowami sieciowymi to jakaś kpina...

Jedno zdanie , jedna myśl   , prosta a jakże przełomowa :thumbup: Dlatego śmieję się do rozpuku gdy czytam , iż jakiś dygnitarz z PZW zaczyna coś bredzić o wypuszczaniu okazów :D

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #29 dnia: 05.12.2015, 17:12 »
Kilka km. Od moich miejscówek jest rzeczka Myśla. Od tej rzeczki rozciągają się tereny w kierunku Szczecina, które ma we władaniu Spółdzielnia rybacka Regalica! Na ich wody dopłacam 125pln. by móc tam łowić. Nie ma w tym nic złego. Choć to tereny rybaka, i tak wędkarsko atrakcyjne.
Arek