Autor Wątek: Żyłka feeder, method feeder - podsumowania roku 2015  (Przeczytany 35500 razy)

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Żyłka feeder, method feeder - podsumowania roku 2015
« Odpowiedź #30 dnia: 09.01.2016, 19:04 »
Ja jestem bardzo zadowolony z XPS plus od Trabucco. Nawinięta koło marca ubiegłego roku. Na Dragon Baitfeeder wielkości 2500 żyłka grubości 0.25 (akurat 147 m wchodzi), więc swoje przeszła. Pod koniec sezonu zaczęła się zwijać w sprężynę, lecz po zarzucie i ściągnięciu ma tendencję do prostowania się.
Marcin

Offline dominik9166

• Ekspert
  • Reputacja: 31
  • Tylko C&R!
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 09.01.2016, 19:28 »
I jak się sprawdza ta Daiwa Sensor przy feederze ?
~Dominik

Offline dalglish7

• Ekspert
  • Reputacja: 87
« Odpowiedź #32 dnia: 09.01.2016, 19:37 »
A ja kupiłem u Kacpra żyłkę Rive Feeder 0,234 i w tym roku będę ją testował.Na sucho robi bardzo dobre wrażenie.
Zbyszek

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
« Odpowiedź #33 dnia: 09.01.2016, 19:50 »
A ja kupiłem u Kacpra żyłkę Rive Feeder 0,234 i w tym roku będę ją testował.Na sucho robi bardzo dobre wrażenie.

Też zastanawiałem się nad zakupem w/w żyłeczki , ale w końcu wybór padł na P.P.Max. Ale żyłeczka z Rivera bardzo mnie zaciekawiła .
Z poważaniem Marcin

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #34 dnia: 10.01.2016, 08:55 »
Ja kiedyś używałem żyłki MVD ale od czasu jak się pojawiła Browning Cenex Feda łowie nią jest wg mnie najlepsza świetnie sprawdza mi się ma odrze grubsza średnica 0,22 na starorzecza 0,18 bardzo polecam.

Ja również potwierdzam dobrą opinię o żyłce Browninga,ale Cenex Plummet Method Line (dość duża szpulka, w plastykowym przeźroczysto białym pudełku,na etykietkach dominują zielone kolorki i koszyk do metody).Żyłka jest trój-kolorowa.Kupiłem ją w sumie tak dość przypadkowo.
Używałem jej do połowów gruntowych , przez cały sezon 2015.Głównie sprężyna i ciężarek (do metody dopiero się przygotowuję). Skręcenie żyłki minimalne,nawet po katowaniu sprężyną.Nie wiem czy jest przegrubiona czy nie (mam 0,24) ale jest naprawdę masakrycznie mocna! Zarówno na zerwanie jak i otarcia,jakieś zagniecenia i tego typu rzeczy. Takie na nią zaczepy wyciągałem :P ,że głowa boli. O wędzisko się bałem ,a żyła nic. Jeśli wytrzyma kolejny sezon ,to chyba znów sobie kupię ;) 
Czesiek

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #35 dnia: 10.01.2016, 09:16 »
Kolego Wonsik81, żyłki Browninga nie są przegrubione w zeszłym roku pojawił się jeszcze jeden świetny model Sub żyłka ta jest sygnowana do połowów feederowych i na match kolor jasno brązowy ale jeszcze jej nie testowałem mam zamiar sprawdzić na wiosnę :)
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #36 dnia: 10.01.2016, 10:49 »
Kolego Wonsik81, żyłki Browninga nie są przegrubione w zeszłym roku pojawił się jeszcze jeden świetny model Sub żyłka ta jest sygnowana do połowów feederowych i na match kolor jasno brązowy ale jeszcze jej nie testowałem mam zamiar sprawdzić na wiosnę :)

Czesiek jestem (tak przy okazji ;) ) . Widziałem tą żyłeczkę również. Skrót "Sub" może się bierze z jakiegoś "submersible",gdzieś na takie informacje się natknąłem, czyli zatapialna (?). Coś mi tam facet w sklepie wędkarskim zagadywał na jej temat,że się nada na wagglera, ale jakoś tak nie miałem odwagi zakupić. Głównie przez to,że firma Browning strasznie się "zeszmaciła" w moich oczach. Niegdyś(miałem długą przerwę w wędkowaniu) to same "och i ach" na  słowo Browning ,a teraz... ? :-\
Czesiek

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
« Odpowiedź #37 dnia: 10.01.2016, 21:30 »
Czesiek co cię zrazilo do browninga bo mam te firmę od ładnych paru lat i daje rade może mogę Ci jakoś pomóc :)
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
  • Reputacja: 66
    • Paweł Zuziak Fishing
« Odpowiedź #38 dnia: 10.01.2016, 22:52 »
 Koledzy Cały poprzedni sezon łowiłem na Browning Cenex ... dla mnie bomba, zużyłem jej chyba 2 km, ale były na 6 kołowrotkach i w niektórych przypadkach zmieniałem 3 razy.. Bardzo polecam, ja naprawdę sporo nimi nakręciłem w tysiącach kg trzeba to liczyć i dodatkowo przy łowieniu methoda , podajnik co kilka minut wyciągany z wody..

Niestety nie mogę jej nigdzie dostać w dużych nawojach >:O

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #39 dnia: 11.01.2016, 01:18 »
Czesiek jestem (tak przy okazji ;) ) . Widziałem tą żyłeczkę również. Skrót "Sub" może się bierze z jakiegoś "submersible",gdzieś na takie informacje się natknąłem, czyli zatapialna (?). Coś mi tam facet w sklepie wędkarskim zagadywał na jej temat,że się nada na wagglera, ale jakoś tak nie miałem odwagi zakupić. Głównie przez to,że firma Browning strasznie się "zeszmaciła" w moich oczach. Niegdyś(miałem długą przerwę w wędkowaniu) to same "och i ach" na  słowo Browning ,a teraz... ? :-\

Mam to samo. Bob Nudd jest 'twarzą' tej firmy, uwielbiam gościa. Ale po konfrontacji z pewnymi produktami odpuściłem sobie. Trochę taki Jaxon, dużo tanizny z Chin. Ich podajniki do Metody w kompletach po 4 sztuki ma kilka firm, biją swoje logo, zmieniają nazwy, tandeta i szmelc. Od tego zaczynałem przygodę z Metodą, na dzień dobry trzeba było wycinać środkowe żeberko :) Od tego się zaczęło, kilka jeszcze rzeczy od nich i podziękowałem. W UK Browninga rzadko spotyka się w sklepach, z prostej przyczyny - jakość. Robią fajne tyczki, kije, kręcioły (chyba, nie sprawdzałem) - ale mam coś takiego, że jak widzę, że firma sprzedaje akcesoria o niskiej jakości (kupuje chinskie patenty i firmuje swoim logo - dokładnie jak Jaxon) - to nie mam zaufania do niczego od nich. Pewnie inni myślą podobnie i dlatego Browning tak dostał po tyłku od konkurencji, Drennan zawsze był mocny, ale Korum i Guru się wybiło w ostatnich latach, właśnie dzięki złej według mnie polityce Browninga ( i innych - Shakespeare chociażby). Mam wrażenie, że teraz Browning próbuje odrabiać straty, ale jest trochę za późno. O ile można mówić o tym, że Korum to silna firma, bo to Preston, to jednak startowali od samego dołu. Guru zaś to maleńka firma, mało produktów ale za to jakie. Świetnie pomyślane i zaprojektowane.
Lucjan

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
« Odpowiedź #40 dnia: 11.01.2016, 07:20 »
Dzamukka nie ma Cenex feeder w dużych nawojach tylko po 150 m
Luk masz rację zestaw foremka plus 4 koszyki browninga to kiszka ale skierowana dla niedzielnych wędkarzy zobacz nowe formy i koszyki hydrus
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #41 dnia: 11.01.2016, 07:35 »
Czesiek co cię zrazilo do browninga bo mam te firmę od ładnych paru lat i daje rade może mogę Ci jakoś pomóc :)

Ano właśnie razi mnie teraz ten bardzo nierówny poziom.Luk coś tu o tym również wspomniał.
Niegdyś nawet najzwyklejszy ,najtańszy produkt to była jakość.Teraz cóż...Wykonanie(czy może raczej kontrola jakości)na ładnym poziomie,ale żałosne wpadki w stylu "trzeszczących" wędek, zacierających się hamulców,skręcających żyłkę kołowrotków,spławików nabierających wodę ,prostujących się haków itp... Niegdyś to było nie do pomyślenia i sądzę,że stracili na tej "masowej" polityce.Sam mam wędkę Browninga(syntec force match) z pierwszej serii,złego słowa nie powiem. Ojciec ma jakiś teleskop ,chyba 25-letni(dostał od wujka z Włoch) i kołowrotek z wolnym biegiem,który też ma ze 20lat,a jego konserwacja polega na kąpieli w jeziorze ;)
Natomiast Browning dziś to już nie "pewniak" ,tylko "trzeba uważać". Przynajmniej ja mam takie odczucia.
Czesiek

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #42 dnia: 11.01.2016, 13:11 »
A jakie średnice żyłek stosujecie? Ja przyznam, że 0.25 to minimum do metody jaką używam. Głównie przez gotowe przypony wiązane np hak 10 na 0.23.
Marcin

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
« Odpowiedź #43 dnia: 11.01.2016, 19:52 »
Ja daje 0,22
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #44 dnia: 11.01.2016, 20:07 »
0,22 i przypon 0,18
Krzysztof