Autor Wątek: Kołowrotki bezkabłąkowe  (Przeczytany 11528 razy)

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 55
Odp: Kołowrotki bezkabłąkowe
« Odpowiedź #15 dnia: 14.05.2016, 22:59 »
     Interesuje mnie czy w UK spotyka się na łowiskach wędkarzy łowiących kołowrotkami bezkabłąkowymi, czy to już raczej historia? Niegdyś w naszej literaturze (Wędkarstwo Jeziorowe T. Andrzejczyka, czy czasem artykuły w starych numerach Wiadomości Wędkarskich) tego typu kołowrotek był przedstawiany jako idealny do np. metody odległościowej (waggler method). Sam posiadam dwa takie kołowrotki ale tylko z "przyczyn" sentymentalnych.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1272
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #16 dnia: 15.05.2016, 01:40 »
Interesuje mnie czy w UK spotyka się na łowiskach wędkarzy łowiących kołowrotkami bezkabłąkowymi, czy to już raczej historia?

Użytkowników bezkabłąkowców spotyka się wśród wędkarzy rzecznych, choć w mniejszym procencie niż dawniej i raczej nie w kręgach wyczynowych (wspominany w tym wątku Dave Harrell już ich nie stosuje). Co ciekawe, w użyciu nadal są stare (produkowane w Szwecji) modele ABU sprzed kilku dekad. Obecnie produkowane wersje, pod pewnymi względami wyraźnie ulepszone, najpewniej tyle nie pociągną :)

Offline rush1221.dkl

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #17 dnia: 30.06.2016, 19:41 »
Witam , mam bezkabłąkowe Abu 503, 505 i współczesny 506 mk 2 i jest to bardzo udana maszynka która na pewno przeżyje lata. można śmiało stosować je do połowów rzecznych czy jeziorowych gruntowych. Można również użyć do lekkiego spiningu za kropkowanym lub do metody UL gdzie bez najmniejszego oporu schodzi żyłka przy paprochach .

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #18 dnia: 10.03.2019, 14:33 »
Odkopuję temat :) ktoś podpowie na jakiej zasadzie działa tam te wysuwanie żyłki ? czy szpula się obraca ,czy też żyłka ''spada''ze szpuli jak w kabłąkowcu ? przydał by mi się drugi kołowrotek do wędki Float którą przeważnie używam do przystawki , zawsze to trochę taniej jak za centrepina :thumbup:
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

Offline Lohi

• Ekspert
  • Reputacja: 128
« Odpowiedź #19 dnia: 10.03.2019, 14:38 »
Odkopuję temat :) ktoś podpowie na jakiej zasadzie działa tam te wysuwanie żyłki ? czy szpula się obraca ,czy też żyłka ''spada''ze szpuli jak w kabłąkowcu ? przydał by mi się drugi kołowrotek do wędki Float którą przeważnie używam do przystawki , zawsze to trochę taniej jak za centrepina :thumbup:
szpula sie nie obraca, obraca sie nad nia 'klosz'' z ktorego wystaje pin . Wlasnie ten pin odpowiada za ukladanie zylki na szpule . Gdy chcemy zarzucic, wciskamy pierscien , pierscien powoduje, ze pin chowa sie w ''klosz'' i mozemy zarzucac.
Co do zastosowania bezkablakowca do wedki float , ktora kojarzy mi sie z wiekszymi rybami, to uwazam to za sredni pomysl. Bezkablakowce maja dwie wady: pierwsza to to, ze przy holu wiekszej ryby zylka zakleszcza sie na szpuli, drugi to slaby hamulec walki.

Edycja moderatora:
Bardzo, bardzo prosimy o używanie polskich znaków diakrytycznych - "ogonków".
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0