Witam, ja mogę polecić Feeder shimano super ultegra AX - 366/90g. Posiadam tą wędkę i po testach na komercji coś tam się o niej dowiedziałem. Złapałem na ten kij ok. 10-12 szt. karpi w przedziale od 1,5 do 3 kg. Pod takimi rybkami kij pracuje świetnie, może nie jest to pełna parabola ale z akcji kija jestem bardzo zadowolony, myśle że karpie do 5-6 kg - będzie pełna kontrola, gorzej już jak weźmie coś 8+, ale na moich zbiornikach taka ryba trafia się dość rzadko (może 3 brania w sezonie). Wędka wykonana jest świetnie, leciutka, miękka akcja, cienki blank, u mnie współpracuje z kołowrotkiem baitruner X-areo, 4000 FA. Najczęściej łapię koszykami 45g + towar, szczytówka 1oz dobrze sobie z tym ciężarem radzi. Jak bym się miał do czegoś przyczepić to brakuje mi trochę bardziej czułych szczytówek (np. 1 oz od feedera GF method cormoran jest dużo bardziej czuła), ale te oz. w różnych firmach oznacza coś innego, pewnie shimano jest bliżej prawdy. Za wędkę dałem 780zł + mały gratis, ale jak się potargujesz (tak zrobił mój kumpel i wyrwał ją za równe 700 zł), polecam i pozdrawiam!