Autor Wątek: Kup i wypuść  (Przeczytany 18064 razy)

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
Kup i wypuść
« dnia: 15.12.2015, 03:55 »
Panowie zapraszam do akcji :)
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline MaciejK

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
Odp: Kup i wypuść
« Odpowiedź #1 dnia: 15.12.2015, 07:03 »
....A pleśniawki, inne france gratis dla wody. Zastanowiłbym się nad tym zanim wypuszczę. Ryby z handlu są mocno poobijane, nikt się z nimi nie certoli. Jeżeli pomagać, to nie męczyć i szybko uśmiercić, a jeżeli wpuszczać cokolwiek do wody, to z pewnego źródła i w dobrym zdrowiu. Tak bym to widział.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 15.12.2015, 07:08 »
Ja chciałem tylko zauważyć, że w Polsce od wielu lat istnieje przepis nakazujący zabijanie ryby zaraz po jej sprzedaży. Będąc w sklepach, zobaczcie, jak jest on przestrzegany. I tak działa prawo w naszym pięknym kraju...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #3 dnia: 15.12.2015, 07:30 »
Słusznie Panowie , nie wolno na własna rękę wypuszczać ryb , zwłaszcza tych handlowych spod sklepu . Można narobić więcej szkody niż pożytku .

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
« Odpowiedź #4 dnia: 15.12.2015, 07:32 »
Od kilku lat kupuje już tylko filety  karpiowe i głowy na zupe. :)

Wysłane z mojego GT-S5830

Robert

Offline AdamTym

• Reputacja: 32
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 15.12.2015, 08:10 »
Jestem zwolennikiem "...złów i wypuść..." ale ludzie, wszystko ma swój umiar! Nie dajmy się zwariować!
Równie dobrze wypuśćmy inne zwierzęta by miały szczęśliwą wigilie. Wypuśćmy krowy, świnie, kury, kaczki, konie a nawet psy bo w chinach wiecie, że psy i koty to codzienność. Czemu one nie mogą mieć szczęśliwej wigilii?!
Dla mnie takie akcje to po prostu jakaś ludzka paranoja. Czy ktoś kto opublikował ten rysunek jest weganinem?? Czy nie je w ogóle ryb?
Zwierzęta stają się bardziej ważne niż ludzie. Drogi nie wolno zrobić bo żabki, autostrady kosztują 20 % przez przejścia dla zwierząt, wszędzie natura 2000, wszędzie decyzje środowiskowe (bo jelenie mają tutaj szlak).
Szkoda tylko, że dużo ludzi krzyczy a nad wodą sami wiemy jak jest. Obraz Polskiego wędkarza został już na forum poruszony. Nikt nie zabiera ryb, z kim bym nie rozmawiał. To gdzie te ryby są ??

Na prawdę jestem bardzo tolerancyjnym człowiekiem i rozumiem wszystko. Ale jak widzę takie akcje to się du... przewraca!
Widzieliście takie akcje w innych krajach??

To tylko moje zdanie.

Moja akcja (ironia)

Szlachetna Kaczka! - nie jedzmy jej przez święta! Czy nie może mieć Szczęśliwego Bożego Narodzenia ??
Adam

Offline s7

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 15.12.2015, 08:48 »
Adam, masz rację to jest lekka przesada, ja tylko na przykład napisałem, że kupuję filety z powodu tego że jest mi wygodniej.

PS  Co do ryby złapanych nad wodą to złapałem w tym roku troszkę ponad 300 karpi i żadnego nie zabiłem i nie zabrałem do domu :)

Robert

Offline AdamTym

« Odpowiedź #7 dnia: 15.12.2015, 08:51 »
Adam, masz rację to jest lekka przesada, ja tylko na przykład napisałem, że kupuję filety z powodu tego że jest mi wygodniej. Co do ryby złapanych nad wodą to złapałem w tym roku troszkę ponad 300 karpi i żadnego nie zabiłem i nie zabrałem do domu :)

Robert. Każdy robi jak lubi. Dla mnie też OCZYSZCZONY jest "wygodniejszy" :)
U mnie na wigilijnym stole musi znaleźć się Sandacz. Którego sam złowię. Wtedy się poświęcam i czyszczę rybę.

Robert. Jeszcze jedno. Nie jadłem nigdy zupy rybnej. Ale bardzo bym spróbował. Dobra ?? :)
Adam

Offline s7

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 15.12.2015, 09:08 »
Osobiście bardziej bym popierał akcje - Nie kupuj żywych ryb. Oczywiście to tylko moje zdanie i nie wszyscy muszą się z nim zgodzić
 :-\

Robert

Offline s7

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #9 dnia: 15.12.2015, 09:35 »
...Robert. Jeszcze jedno. Nie jadłem nigdy zupy rybnej. Ale bardzo bym spróbował. Dobra ?? :)
Powiem tak, że możesz na pewno żałować. Teściowa moja robi taką pyszną zupę rybną z głów karpia i makaronem własnej roboty, po prostu pychotka :D

Robert

Offline AdamTym

« Odpowiedź #10 dnia: 15.12.2015, 09:35 »
...Robert. Jeszcze jedno. Nie jadłem nigdy zupy rybnej. Ale bardzo bym spróbował. Dobra ?? :)
Powiem tak, że możesz na pewno żałować. Teściowa moja robi taką pyszną zupę rybną z głów karpia i makaronem własnej roboty, po prostu pychotka :D

To mi smaka narobiłeś !! :)
Adam

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #11 dnia: 15.12.2015, 09:53 »
Wszystko jest dla ludzi. Ryby, jak zwierzęta hodowlane, są od urodzenia przeznaczone do zjedzenia. Na wodach ogólnych powinien panować c&r, żebyśmy nie łowili jak w wannie. To chyba oczywiste dla osób, które chodzą na ryby, nie po nie.
A żywe ryby w sklepie powinny od razu dostawać w łeb. Taka jest logika i takie jest prawo. I co z tego...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 15.12.2015, 09:54 »

Szlachetna Kaczka! - nie jedzmy jej przez święta! Czy nie może mieć Szczęśliwego Bożego Narodzenia ??
Z kaczkami akurat wolałbym by jedną ktoś zabrał i wypuścił gdzieś daleko...  Chociaż nie bo i tam mogłaby zatruć wszystko wokoło.  Jednak ustrzelić ale nie jeść żeby się nie otruć.  :)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #13 dnia: 15.12.2015, 10:00 »
Temat był już poruszany rok temu... Niestety - zarówno prawnie wypuszczanie karpia do wody jest zakazane (jeżeli narzekamy na nieprzestrzeganie prawa - to sami tego nie róbmy), po drugie karp to wcale nie jest ryba dobra dla danej wody, po trzecie nie jest to towar przebadany pod kątem zarybiania, nie musi być w dobrej kondycji (choc mięso musi być badane). Ostatnią rzeczą na 'nie', jest fakt, że ryby trzeba umieć wypuszczać. To nie jest tak, że bierzemy rybę z wiadrem wody w temperaturze 10-15 stopni i tę wpuszczamy do wody co ma 4 stopnie. Bo jest to wstrząs dla ryby i może skończyć się śmiercią bądź chorobami. A zarażenie innych nie jest wskazane...
Ale jest tez i jeden plusik. Są wody tak nikczemnie bezrybne, że taki karp tam nie zrobiłby żadnej różnicy na minus

Swojego czasu Lucio wygłupił się z wpuszczeniem karpia, myślę, że jakaś grupa ludzi podchwyciła to, ale ich zapał już wygasł. Nie powinno się tak robić, zwłaszcza, że narażamy na zakażenie się chorobami populację zamieszkującą dany zbiornik.

Ja byłbym za nawoływaniem do niekupowania ryb słodkowodnych w ogóle, za wyjątkiem karpia. Jeżeli parcie na mięso rodzimych ryb byłoby mniejsze, wielu rybaków mogłoby pójść z torbami, lub co wolałbym, mogliby przekwalifikować się i zająć hodowlą danych gatunków na wybranych zbiornikach, działając na zasadach prowadzenia biznesu, gdzie musi być zysk lub jest plajta, bez możliwości kombinowania na lewo, jak to ma teraz miejsce (historie o polskich uczciwych rybakach są takie jak o Wandzie lub Kraku - jest w nich ziarenko prawdy). Karp może odwrócić uwagę od ryb w naszych wodach. W przeciwieństwie do innych ryb, rzekomo lepszych łowionych a nie hodowlanych, to ten przechodzi przez fazę oczyszczania i nie daje mułem. Fajnie więc jakby to była ryba non stop do kupienia w sklepach. To co się nie sprzeda można wtedy wpuścić z powrotem lub starać się sprzedać później. Ale na pewno nie wchodzi w grę zarybianie nim przez 'klienta'. Chociaż szczerze Wam powiem, że jeżeli dana partia byłaby zdrowa, to spokojnie można by uzupełniać tym braki po zarybieniach jesiennych :D
Lucjan

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 15.12.2015, 10:26 »
Choć trzeba przyznać, że jak ktoś chciałby wpuścić do własnego stawu to cena przez konkurencję jest dobra. U mnie sprzedają po 7zł za kg
Marcin