Autor Wątek: Maksymalne rozmiary leszcza  (Przeczytany 76466 razy)

Offline perforek

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
    • iledefrance.pl
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Maksymalne rozmiary leszcza
« Odpowiedź #45 dnia: 19.12.2015, 16:23 »
Moj rekord leszcza to 74 cm niestety wagi nie miałem przy sobie ani aparatu 1999 rok jeziorko niedaleko Paryża. Dos specyficzny zbiornik 42 h. Głębokość ok 6 m, bez dużej presji wedkarskiej spowodowanej tym ze mimo dość dużej populacji ryb nie każdy zwraca uwagę na warunki głębokości oraz specyfikę zbiornika. Od 1999 roku miałem dość długą przerwę w wędkowaniu w tym zbiorniku ze względu na powrót do kraju. Ponownie tam zaczolem wędkować od 2013 niestety popelenilem wiele błędów min za lekkie koszyczki zbyt mało klejąca zanęta i wyniki były ale tylko plocie takie od 30 cm do 40 cm. Dopiero zmiana taktyki dość ciężka zanęta denna Sensas Fond zmieszany z Sensab Breme lub Super Breme oraz atraktory leszczowe lub Carmel zaczęły działać. Koszyczki nawet 50 g. Brak czasu na wielodniowe nęcenie i tak dawał oczekiwane efekty. Wyniki 20 szt i więcej w wymiarze 50-65 cm. Zbiornik znany jest z potężnych karpi i sumów. Podczas rozmów z karpiniarzami dowiedziałem się ze podczas zasiadek w nocy łowili na kulki 22 mm i większe leszcze pomiędzy 80- 90 cm.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
« Odpowiedź #46 dnia: 19.12.2015, 20:50 »
Leszcze potężne :)
Luk co do zestawów nie używam rurek anty splątaniowych najczęściej łowie na zwykły przelot z fragmętem skręconej żyłki lub na asymetryczną pętle rzadziej pater noster. Do tej pory moje główne łowiska miały około 10-12m głębokości więc metoda odpadała. Dopiero od tego sezonu łowię na większej ilości wód i powoli testuje metodę w dużej mierze dzięki twoim filmom. Siatki z pva nigdy nie używałem ale na pewno zaczne.

Na zalewie Rybnickim najlepszy okres połowu wielkich leszczy to koniec stycznia i luty więc sezon leszczowy na dobre zaczynam już nie długo. (Teraz biorą głównie sztuki 40 cm od czasu do czasu 50-55)

A co do Polskich wód z jednej strony ciężko nie przyznać racji ,że ryb nie przybywa ale z drugiej odkąd pamiętam (łowie od 15 lat) wędkarze narzekają i mówią że 5 czy 10 lat temu to były ryby. A efekty tak naprawdę mają podobne. Obserwując swoje wyniki to z sezonu na sezon są lepsze wraz z poprawą techniki i strategi łowienia. Wiadomo do wyników Angielskich czy Holenderskich mi daleko ale kilka sesji w tym sezonie gdzie łowiłem po 10-15 łopat 50-58 cm i blisko kilkudziesiąt sztuk leszczowej drobnicy dodają motywacji.

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #47 dnia: 19.12.2015, 21:26 »
Zbyszku powidasz, że na Rybniku dopiero się zacznie ? :) Miód dla moich uszu ;D

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #48 dnia: 19.12.2015, 21:30 »
Zbyszku powidasz, że na Rybniku dopiero się zacznie ? :) Miód dla moich uszu ;D

Sprawdzimy to stary  ;)

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #49 dnia: 19.12.2015, 21:32 »
Przynajmniej tak twierdzą miejscowi. Ale nawet teraz można do bólu nałowić się leszczyków do 40 cm i płoci 25-30 i jest szansa na bonus w postaci karpika lub leszcza 50+. Ale łopat o jakich tutaj piszemy na razie nie widać.

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #50 dnia: 19.12.2015, 21:45 »
Tak jak Jędrek pisze sprawdzimy to w terenie :D Nie żebym reklamę robił ale Zbyszku musisz wiedzieć, że Jędrula na dużych leszczach zęby stracił ;D
Tak więc jego nos wędkarski plus Twoje doświadczenia na tej wodzie dają nam przewagę :) :) :)

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #51 dnia: 19.12.2015, 21:54 »
W takim razie czekam na wspólne polowanie na łopaty :). Ja będe łowił jutro jeśli złapie coś godnego uwagi na pewno wstawię fotki.

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #52 dnia: 19.12.2015, 22:00 »
Trzymam brachu kciuki :thumbup: i czekam na relację ;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #53 dnia: 20.12.2015, 11:25 »
No to powodzenia na Rybniku, ryba ta ma rozmiary XXL podobno, więc jest na czym bić rekordy!

Zbyszek, co do wyników to w Polsce wiele osób ma je lepsze, bo technika wędkarska idzie do przodu. Ilość sprzedanych podajników do Metody przenosi się na ilość odławianych ryb, niestety tych nie przybywa w wodzie. Całe szczęście, że wielu z nas wypuszcza połów! :D Pomimo tego ja uważam, że z roku na rok ubywa ryb dużych, dających najwięcej potomstwa, co się odbija ujemnie na kolejnych populacjach, co odczujemy za kilka lat, co mamy już teraz... Zarybia się na potęgę karpiem, który się nie rozmnaża, przeszkadza natomiast inny rybom w tarle.
Za złą politykę płacimy już teraz, a to nie jest jeszcze dno...
Lucjan

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #54 dnia: 20.12.2015, 15:25 »
Największe łopaty widziałem na Rzeczycach. Koledzy takie po 5 kg mieli jako przyłów podczas zasiadek karpiowych.
Przed powodzią w 2010 można było obserwować je na tarle i na moje oko wiele było tam okazów > 80 cm.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #55 dnia: 20.12.2015, 16:51 »
Co do polityki zarybieniowej to racja zupełnie nie rozumiem ciągłego zarybiania karpiem. Żeby to zmienić musi chyba dojść do zmiany pokoleniowej bo większość emerytów w moich stronach aż trzęsie się za karpiem i nie chce słyszeć o zarybieniu czym innym niż karp, sandacz, szczupak. Jeśli mówisz, że to nie dno to boję się myśleć jak może być.

Co do leszczy w Rzeczycach, mówisz wiele sztuk 80 + czyli były, ale nie chciały brać przynajmniej to jakaś nadzieja okazy są tyle trzeba je podejść.

Co do elektrowni Rybnik i tamtejszych okazów byłem tam może z 10 razy od listopada tego roku i nie widziałem żeby ktoś złowił coś godnego uwagi. Dzisiaj na około 30 wędkarzy którzy łowili w zasięgu wzroku padło parę leszczyków i płotek + szczupak 42 cm. U mnie płotka za płotką plus leszczyki więc cały czas coś się działo ale trudno to nazwać sukcesem jak żadna ryba nie przekroczyła 500 g. Chociaż można się było pobawić.

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #56 dnia: 21.12.2015, 07:52 »
Co do leszczy to prawda miedziane są krótsze a grubsze
Rekord szwecji 8,34 kg

A poniżej nie zgłoszony rekord polski 76 cm

Polska Łopata zaatakowała na spina na 3 cm gumę

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #57 dnia: 21.12.2015, 08:48 »
Dwa lata temu widziałam na moim zalewie tarło leszcza w trzcinach. Na początku myślałem, że to jakiś pies tam wparował. To były potwory...
A przez cały ten rok poza karpiami złowiłem 3 wypierdki. Fajnie mieć świadomość, że one tam są :)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #58 dnia: 21.12.2015, 09:11 »
Dwa lata temu widziałam na moim zalewie tarło leszcza w trzcinach. Na początku myślałem, że to jakiś pies tam wparował. To były potwory...
A przez cały ten rok poza karpiami złowiłem 3 wypierdki. Fajnie mieć świadomość, że one tam są :)

Fakt , to jest wkurzające . Niestety na wodach PZW dużego leszcza jest mało , dodatkowo ta cholera ma humory jak kobieta w ciąży . Najważniejszą rzeczą przy łowieniu łopat na jeziorze , to poznać dno zbiornika i obserwować wodę przy zmierzchu i świcie . Jak już znajdziemy ich skrzyżowanie i stołówkę , to jest naprawdę wielkie prawdopodobieństwo sukcesu . Już się nie mogę doczekać wiosny  :'(

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #59 dnia: 21.12.2015, 12:01 »
Ja też, jest już plan bicia rekordu leszcza, po tegorocznych doświadczeniach z PVA i Hybridem, łopaty są bez szans :D
Lucjan