Autor Wątek: Maksymalne rozmiary leszcza  (Przeczytany 76438 razy)

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Maksymalne rozmiary leszcza
« Odpowiedź #60 dnia: 21.12.2015, 14:41 »
O to mi chodziło zakładając ten temat. Potwierdzenia ,że rekord Polski  jest jak najbardziej do pobicia i ,że w naszych bezrybnych wodach żyją jeszcze potwory jak te na zdjęciach a nawet większe. Najbardziej  w leszczu podoba mi się to ,że można je łowić cały sezon. Fajnie jak by na forum powstał mały ranking naszych leszczowych okazów było by to fajną motywacją do pobijania swoich własnych rekordów i opracowywania taktyk zasiadek :)

Offline Jumperradom

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #61 dnia: 21.12.2015, 14:50 »
Zbyszku nie ma problemu, żebyś założył właśnie taki wątek. Na pewno miło będzie podzielić się swoimi wynikami połowu leszka.
Tomek

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 21.12.2015, 17:43 »
O to mi chodziło zakładając ten temat. Potwierdzenia ,że rekord Polski  jest jak najbardziej do pobicia i ,że w naszych bezrybnych wodach żyją jeszcze potwory jak te na zdjęciach a nawet większe. Najbardziej  w leszczu podoba mi się to ,że można je łowić cały sezon. Fajnie jak by na forum powstał mały ranking naszych leszczowych okazów było by to fajną motywacją do pobijania swoich własnych rekordów i opracowywania taktyk zasiadek :)

Również twierdzę że rekord kraju jest do pobicia. Myślę że 8-10kg leszcze pływają w niejednej wodzie.
Tylko z leszczem ciężki temat. W dużych jeziorach bardzo trudno go zlokalizować. Bo z tego co wiem te największe, najstarsze łopaty mają swoje szlaki. I raczej rzadko żerują wspólnie z młodszymi rocznikami. Namierzenie ich jest bardzo trudne.
Natomiast w mniejszych zbiornikach, wielkie leszcze są niesłychanie ostrożne i płochliwe. To wiem na pewno. Wiadomo że prawie każda duża ryba jest płochliwa, ale wielkie leszcze w relatywnie małej wodzie to jedna z najpłochliwszych ryb. Nie specjalizuję się w łowieniu leszczy, ale mam ciekawe doświadczenia, a konkretniej obserwacje dotyczące wielkich leszczy w małych jeziorkach. Tylko dzięki tarle wiedziałem o ich istnieniu w wodzie którą często odwiedzałem od około 20 lat...
Raczej nie pasjonuje mnie łowienie leszczy, ale do ogromnych łopat mam wielki respekt. To jedna z najtrudniejszych do złowienia ryb.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #63 dnia: 21.12.2015, 19:42 »
Ta fakt, łatwo się ich nie łowi...Na pewno pomagają dłuższe sesje nad wodą i dobre nęcenie. Mam nadzieję, ze uda mi się w przyszłym sezonie zrobić kilka podwójnych nocek, właśnie w pogoni za leszczem XXL...
To co ja zauważyłem, to fakt, że działają odpowiednio dobrane zestawy. Angole masę leszczy 70+ cm łowią na imitacje kukurydzy pływające, moczone w betalinie. Mam zamiar tego spróbować właśnie.
Lucjan

Offline Jumperradom

« Odpowiedź #64 dnia: 21.12.2015, 19:50 »
Dokładnie zauważyłem to samo, kiedy dodałem do peletu imitacje kukurydzy leszki lepiej podchodziły, coś w tym jest
Tomek

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #65 dnia: 21.12.2015, 20:11 »
Może to mieć związek z wielokrotnie podkreślanym na forum wpływem żółtego koloru na leszcze ;)

Wysłane z moje Huawei P8 Lite przy użyciu Taptalka

Dawid

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #66 dnia: 21.12.2015, 20:12 »
Dokładnie zauważyłem to samo, kiedy dodałem do peletu imitacje kukurydzy leszki lepiej podchodziły, coś w tym jest

Co to jest ta imitacja kukurydzy ? Sztuczna kukurydza ?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #67 dnia: 21.12.2015, 20:15 »
Jest jej kilka rodzajów. Są mniejsze i większe (corn i maize). Na dywanach zanętowych zestaw z dwoma ziarnami (sztuczna i prawdziwa) kukurydzy daje super efekty. Ja na Walthamstow trafiłem tak jedną łopatę, ale bez betaliny :D
Lucjan

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #68 dnia: 21.12.2015, 20:15 »
Ta fakt, łatwo się ich nie łowi...Na pewno pomagają dłuższe sesje nad wodą i dobre nęcenie. Mam nadzieję, ze uda mi się w przyszłym sezonie zrobić kilka podwójnych nocek, właśnie w pogoni za leszczem XXL...
To co ja zauważyłem, to fakt, że działają odpowiednio dobrane zestawy. Angole masę leszczy 70+ cm łowią na imitacje kukurydzy pływające, moczone w betalinie. Mam zamiar tego spróbować właśnie.

Dzisiaj znajomy na Rybniku łowił na pellet z betainą i miał dwie wielkie rybki na haku . Niestety przegrał oba hole .

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #69 dnia: 21.12.2015, 20:17 »
Jest jej kilka rodzajów. Są mniejsze i większe (corn i maize). Na dywanach zanętowych zestaw z dwoma ziarnami (sztuczna i prawdziwa) kukurydzy daje super efekty. Ja na Walthamstow trafiłem tak jedną łopatę, ale bez betaliny :D

Rozumiem , czyli imitacja to kuku z tworzywa sztucznego . To znam :)

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #70 dnia: 21.12.2015, 20:18 »

To teraz się mocno zdziwiłem . Kolego , sypiesz do pelletu plastikową kuku i karmisz tym ryby ?

Offline Jumperradom

« Odpowiedź #71 dnia: 21.12.2015, 20:23 »
Osobiście używam sztucznej kukurydzy, która działa jak pop up unosi mi lekko pelet i wtedy jest lepiej widoczny tak sadze bo wyniki miałem lepsze niż bez,ale to tylko moje skromne zdanie
Tomek

Offline Jumperradom

« Odpowiedź #72 dnia: 21.12.2015, 20:24 »
Nie kolego zakładam na włos :thumbup:
Tomek

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #73 dnia: 21.12.2015, 20:25 »
Osobiście używam sztucznej kukurydzy, która działa jak pop up unosi mi lekko pelet i wtedy jest lepiej widoczny tak sadze bo wyniki miałem lepsze niż bez,ale to tylko moje skromne zdanie

No teraz rozumiem , myślałem , że do zanęty dosypujesz plastikową kuku heheh :D

Offline Jumperradom

« Odpowiedź #74 dnia: 21.12.2015, 20:26 »
;D
Tomek