Autor Wątek: Maksymalne rozmiary leszcza  (Przeczytany 76472 razy)

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Maksymalne rozmiary leszcza
« Odpowiedź #135 dnia: 24.12.2015, 10:07 »
Rekord UK jest podobny, około 9 kilogramów. Spodziewam się, że może zostać pobity w 2016, bo karpiarze dokarmiają łopaty skutecznie ;) Teraz wiele zbiorników ma leszcze powyżej wagi 7 kilogramów, i co roku są tam zasiadki gości specjalizujących się w łopatach właśnie. Karpiarze oczywiście też takie łowią.
Ogólnie ryby rosną i rosną w UK. Okoń i kleń tuczone na rakach sygnałowych, karpiowate na pelletach i kulkach.

I tak myslę, że we Francji są największe sztuki. Oni mają jednak świetny klimat i nie przepadają za jedzeniem ryb słodkowodnych. To sprzyja 'okazom'...

Luk, tak trochę z innej beczki ale takie pytanie mi od dawna po głowie chodzi. Czy w UK wędkarze biorą ryby? Są jakieś limity czy wszędzie jest no kil ?

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #136 dnia: 24.12.2015, 10:07 »
Poszperałem troszeczkę i przepraszam za w prowadzenie w błąd ,nie jest to leszcz złowiony w Rosji , tylko w Anglii w 2013  w tym artykule jego waga jest potwierdzona.

http://www.gofishing.co.uk/Angling-Times/Section/News--Catches/General-News/Monster-20lb-bream-taken/
Maciek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #137 dnia: 24.12.2015, 10:19 »
Poszperałem troszeczkę i przepraszam za w prowadzenie w błąd ,nie jest to leszcz złowiony w Rosji , tylko w Anglii w 2013  w tym artykule jego waga jest potwierdzona.
W takim razie to ten sam leszcz który jest zgłoszony jako aktualny rekord tylko zlowiony w innym terminie.
Tutaj też ten sam ma pounda mniej

Swoją 25 nocek blank i dalej jeździł ma tytanową psyche koleś :)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #138 dnia: 24.12.2015, 10:49 »
Luk, tak trochę z innej beczki ale takie pytanie mi od dawna po głowie chodzi. Czy w UK wędkarze biorą ryby? Są jakieś limity czy wszędzie jest no kil?

Raczej nikt nie bierze ryb oprócz imigrantów... Wątpię aby ktoś ruszył leszcza, jego ilość śluzu sprawia, że dla Angola byłaby to ostatnia ryba do wzięcia.

Co do leszcza, to jednak musimy miec tez na uwadze, że w Polsce mamy kilka razy więcej wód niż w UK, zwłaszcza głębszych jezior, które są zamieszkiwane przez ten gatunek. W UK wiele leszczy XXL zostaje złowionych na dużych odległościach (zobaczcie - ten rekord UK złowiony został na prawie 300 metrrach), w Polsce grunciarze jednak rzadko kiedy łowią dalej niż na 50 metrach. Duży leszcz to głównie noc, a z łódki na spławik, tak jak bardzo skutecznie łowi Bogdan Barton, łowi się za dnia. Kto wie, czy dużych leszczy najwięcej w Polsce nie łowią spinningiści... ;D
Lucjan

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #139 dnia: 24.12.2015, 17:14 »
108 cm i 11,2 kg :D Nie wykluczam ale póki nie zobaczę to nie uwierzę. Mam nadzieje ,że w przyszłym sezonie ktoś z naszego forum złowi jakiś okaz pond 6 kg chociaż :D I ,że ruszy ranking rekordów na naszej stronce.

Offline Jumperradom

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #140 dnia: 24.12.2015, 18:08 »
Będziemy się starali
Tomek

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #141 dnia: 24.12.2015, 18:29 »
"108 cm i 11,2 kg :D Nie wykluczam ale puki nie zobaczę to nie uwierzę. "

To bardzo prawdopodobne.
Ja również słyszałem o leszczu bodaj 106 cm złowionym w tym roku w Polsce. Informację taką przekazał mi karpiarz ze śląska od którego kupowałem wędki. Wędki kupiłem w pięć minut, ale później chyba z godzinę rozmawialiśmy o rybach. Między innymi pojawił się temat leszczy. Wędkarz ten podał mi nawet nazwę jeziora w którym owe monstrum było złowione. Jednak nie pamiętam jego nazwy (Nie że nie chcę powiedzieć. Naprawdę nie pamiętam). Ryba była złowiona przez karpiarza. Oczywiście możliwie "po cichu" wróciła do wody. Chodziło rzecz jasna o ochronę miejscówki.
Kilka miesięcy temu, na naszym forum ktoś wspominał o leszczu 95cm. Chyba Gieniu. I co ciekawe o tym leszczu, także wspominał karpiarz z którym rozmawiałem.
Myślę że człowiek ten nie miał żadnych powodów, aby koloryzować i robić tzw. "wrażenie"...Różnie to bywa, ale w tym przypadku to raczej mało prawdopodobne.

W opowieściach o ponad 100cm leszczach w naszych wodach, moim zdaniem jest bardzo duże ziarno prawdy.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #142 dnia: 24.12.2015, 18:41 »
To torchę polowanie na potwora z Loch ness :D Niby dużo ludzi twierdzi ,że widziało :)
Absolutnie nie kwstionuje tylko szkoda ,że nikt takich potworów nie zgłasza. Rekord długości w wędkarskim świecie to marne 76 cm. Na Polskich forach ineternetowych np. na rybki net rekordy też w granicach 75 cm. A tutaj nagle przeskok na metr. Rozumiem ochronę miejscówek ale sama informacja że ktoś złowił takiego leszcza w akwenie 1000 ha nic nie daje.
Z drugiej strony  nie każdy łowi dla rekordów i chce się afiszować. Dla mnie cała zabawa w pobijaniu swoich życiówek(w leszczu niestety tylko 66 cm ) robieniu im zdjęciu planowaniu strategi na przyszły sezon itp. Cóż każdy czerpie radość z czegoś innego.

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: 24.12.2015, 18:49 »
Odpowiem Ci, przykładem bardziej z mojego podwórka. W latach 80tych nasz oficjalny krajowy rekord suma wynosił nieco ponad 60kg. Ryba była złowiona w okolicach Szczecina. Łowcą był bodajże Jan Marzec z Gryfina.
A "wszyscy" sumiarze wiedzieli że są łowione znacznie większe ryby. I to w zasadzie na tym samym łowisku, czyli w delcie Odry. Z całą pewnością już wówczas padły wąsacze ponad 100kg. Podobnie na Wiśle. Tylko nikt ich wtedy nie zgłaszał.

Nie upieram się tym samym, że ponad metrowe leszcze w polskich wodach są prawdziwe. Uważam jedynie że to dość prawdopodobne.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #144 dnia: 24.12.2015, 19:19 »
Ciężko mi to zanegować bo wiele wiarygodnych osób mi to mówiło. Nawet mjmaciek w tym temacie zresztą pisał ,że złapał w Żywieckim leszcza 95 cm około 4,5kg.
Ciekawi mnie to z tego względu bo przeglądając rekordy Anglii ,Niemiec itp pojawiają się leszcze blisko 10 kg tyle że wszystkie poniżej 85 cm. Poza tym żadna encyklopedia czy opracowanie ichtiologiczne nie podaje ,że taka długość jest możliwa. Myśle ,że wyczerpaliśmy temat w 100 % teraz nie pozostajnie nic innego jak tylko złowić taką łopate i wstawić zdjęcie na forum. Od długiego czasu jest to mój wędkarski cel.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #145 dnia: 24.12.2015, 21:43 »
Ja dodam przykład z życia moi koledzy w dawnych czasach gdy karpiowali zabierali jedna , dwie ryby z miejscówki w celach badawczych. Po sekcji okazywało się że karp np. 12 kg po dokonaniu sekcji w środku miał około 2 kg ikry , około 1kg muszli , o tłuszczu nie wspomnę.
I teraz jak to zestawie z lechem złowionym przed tarłem a w  tedy dużo dużych leszków łowi to masa tarłowej mamy jest o ileś kg cięższa od wytartej mamusi.......
Maciek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #146 dnia: 24.12.2015, 21:55 »
Muszli?
Arek

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #147 dnia: 24.12.2015, 21:58 »
Muszli?

Tak niestrawionych skorup muszli czarnego małża pisali chlopaki jak sie nazywa u nas mowia na to malze tak po góralsku ...... :P
Maciek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #148 dnia: 24.12.2015, 22:00 »
Czyli żrą ślimaki bez względu na skorupę! :)
Arek

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #149 dnia: 24.12.2015, 22:06 »
Czyli żrą ślimaki bez względu na skorupę! :)

Arku przecież jest sporo kulek tzw. Chrupek w srodku w kuli sa skorupki z kurzych jak pokruszone....
Takie kule w smaku , zapachu, konsystencji maja przypominac wlasnie naturalne muszle...
u mnie te malrze dorastaja do wielkosci dłoni pytaniem jest jak karpiszon potrafi to wciagnac bo rozgrysc to na 100% rozgryzie zebem gardlowym
Maciek