Autor Wątek: Rzucanie petard nad lód - co o tym sądzicie? - to jest humanitarne?  (Przeczytany 10409 razy)

Offline 0lek09

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Witam, w 2013 roku wpadłem na pomysł aby pozostałościami petard rzucać nad wodę. Efekty były oszałamiające - znaczy piękny rozprysk lodu oraz huk (fani pirotechniki sylwestrowej wiedzą co to znaczy). Jak myślicie jakie są następstwa ów działań, jaki wygląda tutaj aspekt humanitarny, czyli czy rybo to nie szkodzi?

Offline dfq

• Ekspert
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: method feeder
Jako fan wszelkich zyjących na ziemi stworzeń i własciciel aktualny i były psów,kotów, etc uważam ze to skończona głupota.
Zwierzeta z racji swoich naturalnych instynktów są bardziej wrażliwe na bodźce zewnętrzne niz na m sie wydaje.
Najczesciej przekraczanie doznan ekstremalnych to dla nich gigantyczny stres, lęk i panika.
Wiele psów i kotów z trudem przezywa okres "około sylwestrowy" a ty sobie walisz petardy na lód bo to ładnie wygląda.

Kilka lat temu czytelnicy alarmowali o "samobójstwach" karpi w jednym z warszawskich sklepów Tesco: ryby w panice wyskakiwały z basenu na podłogę. Zoolodzy wyjaśnili: w wodzie były poranione ryby i krew, więc inne usiłowały uciekać. Bo ryba czuje całym ciałem. Nawet ta pokryta twardą łuską, jak karp. Czuje wszystkie bodźce: ruch, dotyk, czynniki chemiczne, fale dźwiękowe. Badając reakcje biochemiczne rybiego mózgu, naukowcy stwierdzili, że odpowiada on na bodźce bólowe podobnie jak mózg ssaków.
Znów jestem

Offline cumbajszpil

• Ekspert
  • Reputacja: 40
  • Volenti non fit iniuria...
Ręce i nogi się uginają ...
Pierwszy post usera i taka kontrowersja
Co to ma wnosić dla forum?
Niech moderator to zamknie.

Offline MichalZ

• Ekspert
  • Reputacja: 38
    • https://posciel.to
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Lepszy efekt pirotechniczny będzie jak sobie wsadzisz w tylną część ciała. Moja rada dla lepszego efektu proponuję usiąść....
Michał

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
Wsadź se swojego "mikrusa" do szklanki z lodem a następnie wrzuć tam petardę :thumbup: Gwarantuje że efekt będzie nie z tej ziemi .
Z poważaniem Marcin

Offline Luuki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Martinus taki efekt, że Jaja urywa :)  :thumbup:
Łukasz

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
No to koledzy dali pokaz elokwencji.
Młody chłopak robił coś (być może głupiego), miał wątpliwości (i dobrze), chciał się dopytać starszych panów wędkarzy. W odpowiedzi zaś usłyszał, że to, co robi, to skończona głupota, a także dowiedział się, gdzie może sobie wsadzić petardę i swojego "mikrusa".

Nie obawiajcie się, młody człowiek, już poprosił mnie o skasowanie tematu i usunięcie jego konta.

Pamiętajcie - to, w jaki sposób odpowiadacie, świadczy tylko o Was.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
Racja Mateo ... Chłopak chciał dowiedzieć się opinii innych, wiadomo każdy popełnia błędy w życiu , a natrafił na fale obrazy.
Krzysztof

Offline MichalZ

• Ekspert
  • Reputacja: 38
    • https://posciel.to
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Mateo pokaz pokazem ale co myslec o czlowieku ktory zadaje takie pytanie? człowiek który potrafi obsługiwać komputer zalogować się na forum ( forum tematycznym a nie jakimś tam onecie)  raczej jakas wiedzę o świecie posiada i raczej wie co można robić a czego nie. Przepraszam ze napisałem żeby wsadził sobie w dupe tą  petarde, może należało mu uświadomić ze na forum wędkarskim wśród ludzi kochających wodę i ryby to pytanie nie jest właściwe. Na głupie pytania są głupie odpowiedzi.
Michał

Chub

• Gość
Mateo mnie tylko uprzedził. :bravo:

Myślę dokładnie tak jak On.
To, że chłopak robił źle chyba jest oczywiste ale to, że zaczął w końcu myśleć, że robi źle to chyba bardzo dobrze?
Zawsze się odzywają wszyscy święci, którzy nigdy nic głupiego nie zrobili.
Znam takich nie jednych np. do krytykowania sąsiadów jacy to oni nie są to pierwsi ale jak sami chodzili np. kraść z pól  ziemniaki! rolnikom to cicho sza... Chyba jeszcze wiele wody musi upłynąć, żeby ktoś dostał odpowiedź na tego typu pytanie bez zbędnych komentarzy...A i czasem komentarz jest a odpowiedzi brak...

Offline 0lek09

• Nowy użytkownik
  • *
Dziękuje za wszelkie odpowiedzi. Chciałem po prostu spytać się o wrażliwość ryb w zakresie słuchowym, jaki i ciała.
W mojej intencji było to aby dopytać forumowiczów o konsekwencje ów działań.
Co prawda, prawdą jest to, iż "na głupie pytania są głupie odpowiedzi".

Pozdrawiam Olek. :D

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
Ale na całe szczęście żyjemy w kraju gdzie jest wolność słowa i każdy może się wypowiadać to co myśli. Szkoda że nikt nie sfilmował tego co robiłeś nad wodą z petardami , i nie poniosłeś ku temu konsekwencje , to już wtedy byś wiedział co i jak i nie było by głupiego pytania.
Z poważaniem Marcin

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
Cytat: 0lek09
Dziękuje za wszelkie odpowiedzi. Chciałem po prostu spytać się o wrażliwość ryb w zakresie słuchowym, jaki i ciała.
W mojej intencji było to aby dopytać forumowiczów o konsekwencje ów działań.
Co prawda, prawdą jest to, iż "na głupie pytania są głupie odpowiedzi".

Pozdrawiam Olek. :D

Olek, podobno nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi...

Więc odpowiem tak: Siedzisz sobie nad wodą, na Twoje stanowisko zajeżdża pan X i pizga drzwiami od auta tak, że 100 m dalej w panice wyskakują wszystkie ukleje. A Pan X pyta, czy biorą  ??? I to jest moja głupia odpowiedź. Resztę dopowiedz sobie sam  :-X

Offline 0lek09

• Nowy użytkownik
  • *