Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2016  (Przeczytany 1967613 razy)

Offline wasiu13

• Ekspert
  • Reputacja: 16
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wyniki nad wodą 2016
« Odpowiedź #825 dnia: 07.03.2016, 09:09 »
Gratulacje dla tych co połowili :thumbup: Ja niestety z blankowałem. >:( Zwalam to na pogodę.
Spławik i Grunt - od kołyski, aż po grób ;)
PB:Kleń 54cm, Płoć 36cm, Lin 43cm, Wzdręga 31cm, Leszcz 60cm, Szczupak 60cm, Okoń 35cm, Karaś 39cm, Karp 50 cm

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #826 dnia: 07.03.2016, 09:14 »
Wow, ale ryb! :o :D :D :o  Pięknie połowione Panowie, marzec dopiero, ale ryb od groma! :bravo: :bravo: :bravo:  Sprawdzają się różne miksy i kompozycje, to dobrze - kukurydzę waniliową będę miał na uwadze! :D

Ja wczoraj wziąłem udział w zawodach spinningowych, jako sędzia brzegowy. Impreza jaką okazał się Predator Fishing Cup i pierwsze eliminacje, bardzo się udała, było aż 76 startujących, pomimo trudnego łowiska. Wpadło ponad 50 szczupaków, z czego dwa największe miały 99 i 98 centymetrów. Ten 99 cm ważył aż 11 kilogramów! Pojawiła się spora ekipa Litwinów, kilku w mundurach 'Lucky John' - to litewska firma robiąca sztuczne przynęty. Łowią naprawdę dobrze, aczkolwiek w pierwszej szóstce, która zakwalifikowała się do finału, było pięciu Polaków i jeden Litwin. Nasi jednak dawali sobie radę lepiej :)

Jako, że Ferry Meadows będzie arena jednych z eliminacji do zawodów feederowych Prestona, rozmawiałem zarówno z bailiffem jak i kilkoma wyczynowcami tam. Impreza będzie na 80 pegów (peg - stanowisko), co ważne to naturalna, wcale nie łatwa woda, posiadająca sporą ilość leszcza głównie. Oprócz zawodów Prestona będzie też puchar Ringersa tam rozgrywany (braci Ringersów oczywiście) - tez na 80 stanowisk. To chyba w ogóle najpopularniejsza woda w UK do tego typu zawodów (nie jest to komercja).
Pogadałem z kilkoma wyczynowcami, większość łowi na zestawy na trokach ze skrętką, ale było dwóch 'metodowców'. Co ciekawe łowili na 4 metrowej wodzie, używając pelletów 2 mm - nie mam pojęcia jak im się to nie rozpadało :o Inny wyczynowiec podpowiedział mi jak łowi tam, dał kilka cennych wskazówek. Najważniejsza - on obcina dendrobenę dawana na włos nad siodełkiem a nie pod... Ponadto dał mi namiary na 'Irish feeders' - czyli na koszyki robione garażową metodą, ale przeznaczone do dalekich zarzutów i dostarczania towaru na głębokości powyżej 3-4 metrów. Nie ma żadnych dziurek tam... Muszę sobie sprawić takich kilka, bo taśmą się odkleja zawsze, zaburzając opad... Mógłbym tam siedzieć z tymi goścmi godzinami, spinning to taka nuda... :)

Lucjan

Offline wasiu13

• Ekspert
  • Reputacja: 16
    • Galeria
« Odpowiedź #827 dnia: 07.03.2016, 09:21 »
A kiedy wideo-relacja??
Spławik i Grunt - od kołyski, aż po grób ;)
PB:Kleń 54cm, Płoć 36cm, Lin 43cm, Wzdręga 31cm, Leszcz 60cm, Szczupak 60cm, Okoń 35cm, Karaś 39cm, Karp 50 cm

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #828 dnia: 07.03.2016, 09:27 »
Super że mogles porozmawiać z kimś od  metody gruntowej i dowiedziec sie cennych rad, wskazówek  :) obrób film i poka, poka  :)
Krzysztof

Offline lester

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #829 dnia: 07.03.2016, 09:28 »
Luk, tak sobie pomyślałem że zamiast taśmy izolacyjnej można wykorzystać rurkę termokurczliwą..

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #830 dnia: 07.03.2016, 09:43 »
Z czego te pierścienie na obciążenie zrobili?
Nie stanie to na baczność na dnie?
Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #831 dnia: 07.03.2016, 09:47 »
To koszyki wbijaja się w dno, na pewno dobrze jest lekko przeciągnąć zestaw. Ołów wygląda na odlewany jakąś prostą metodą...

Luk, tak sobie pomyślałem że zamiast taśmy izolacyjnej można wykorzystać rurkę termokurczliwą..

A jak byś to zrobił? Można dostać taką rurkę o takiej średnicy?
Lucjan

Offline lester

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #832 dnia: 07.03.2016, 09:53 »
Można dostać.A ogrzewamy nad gazem lub opalarką elektryczną.

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
Krzysztof

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
« Odpowiedź #834 dnia: 07.03.2016, 11:36 »
Panowie takie koszyki ma w ofercie Browning. Nazywają się Jet Feeder.

Darek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #835 dnia: 07.03.2016, 11:57 »
Dzięki Darek! Faktycznie są takie - cholernie trudno dostępne w UK ale są, wyglądają super, wchodzę!  :thumbup:
Lucjan

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
« Odpowiedź #836 dnia: 07.03.2016, 12:05 »
Dzięki Darek! Faktycznie są takie - cholernie trudno dostępne w UK ale są, wyglądają super, wchodzę!  :thumbup:

Lucjanie zawsze możesz zamówić z Polski ;)

http://multifishing.pl/browning/15545-koszyk-zan%C4%99towy-40g-l-jet-feeder-4029569662081.html
Darek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #837 dnia: 07.03.2016, 12:28 »
Nie sądzicie, że przy obciążeniu w dolnej części to przy pionowym spadaniu towar szybciej zostanie wypłukany niż z normalnego koszyczka obklejonego taśmą, który spada bokiem?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #838 dnia: 07.03.2016, 12:49 »
Problem w tym, że mało kto ma pełną rozmiarówkę - w jednej firmie są takie a w innej takie. Bo chodzi mi głównie o rozmiar 60 gram. Ale znalazłem już :)
Właśnie siedzę i robię zamówienie :D

Nie sądzicie, że przy obciążeniu w dolnej części to przy pionowym spadaniu towar szybciej zostanie wypłukany niż z normalnego koszyczka obklejonego taśmą, który spada bokiem?

Według mnie trzeba mieć odpowiedni miks, uzależniony od głębokości (czyli lekko klejący). Właśnie wersja z siatką według mnie często opada opróżniona, dlatego potrzeba koszyka bez żadnych otworów bocznych. Te siatkowe będą OK jak jest płytko...
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #839 dnia: 07.03.2016, 12:57 »
Ale jak masz oblepiony taki koszyk siatką, a obciążenie wzdłuż, to tym obciążonym bokiem do dołu opada, więc woda nie napiera bezpośrednio na zanętę. Tutaj jak opada, to woda napiera na jeden wielki otwór i wypycha zanętę z koszyka. A co się dzieje na dnie? Jeśli doleci taki koszyk pełen, bo będzie dobrze miks sklejony, to woda działa tylko na górę i nic się nie dzieje. A nawet jeśli by go rozpuszczała, to i tak towar zostaje w środku.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!