Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2016  (Przeczytany 1873361 razy)

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Wyniki nad wodą 2016
« Odpowiedź #1080 dnia: 14.03.2016, 19:58 »
Kolego Krzysztofie dzięki ;) Maciej ze szwagrem i Jędrulą było by trio hehe, ale my skromne chłopaki jesteśmy, i szumu nie lubimy ;D :P
Ja tez jestem bardzo skromnym chlopakiem z gor ... i z tej skromnosci zapytam moze by sie spotkal kiedy na jakim stawku i jakie skromne karpiki polowil wy nawet macie blizej odemnie na fajne stawki.
W skromnosci mogli by my sie poznac i jakie skromne :beer: dziabneli na leb.

Wiem Arku :) Wszystkie Maćki to równe chłopaki ;D

Maćku bardzo chętnie :D Przyznam szczerze, że przyszło mi to już nawet na myśl ;D Ja wiem, że masz też kontakt z Mirkiem e-Mariobros, może też byłby chętny.Ja z ekipą na pewno :D
Maciek z Maćkiem! Kucus. Myślę że nie pożałujecie. Mj. to cicha woda. ;) Wiele wiedzy zamkniętej w skromnej osobie. :-[

Wiem Arku, wszystkie Maćki to fajne chłopaki :D :D ;D

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #1081 dnia: 14.03.2016, 19:59 »
Kolego Krzysztofie dzięki ;) Maciej ze szwagrem i Jędrulą było by trio hehe, ale my skromne chłopaki jesteśmy, i szumu nie lubimy ;D :P
Ja tez jestem bardzo skromnym chlopakiem z gor ... i z tej skromnosci zapytam moze by sie spotkal kiedy na jakim stawku i jakie skromne karpiki polowil wy nawet macie blizej odemnie na fajne stawki.
W skromnosci mogli by my sie poznac i jakie skromne :beer: dziabneli na leb.

Maćku bardzo chętnie :D Przyznam szczerze, że przyszło mi to już nawet na myśl ;D Ja wiem, że masz też kontakt z Mirkiem e-Mariobros, może też byłby chętny.Ja z ekipą na pewno :D
Maciek z Maćkiem! Kucus. Myślę że nie pożałujecie. Mj. to cicha woda. ;) Wiele wiedzy zamkniętej w skromnej osobie. :-[

Arku nie przesadzaj , :P przecież ja nie u miem łowić a na rybki chodze kijek w ręku potrzymać 8)
Maciek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #1082 dnia: 14.03.2016, 20:03 »
Mj. Proszę! Nie zmuszaj mnie bym zaczął kląć na tym forum. Znalazł się skromniś! ;) Góral jeden! :D
Arek

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #1083 dnia: 14.03.2016, 20:10 »
Moje Gratulacje Panowie :bravo:

P.S. Niedługo będzie trzeba pomyśleć o konkursie filmowym :-\
Robert

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #1084 dnia: 14.03.2016, 20:33 »
Byłem w sobotę, 12 na karpiach z tyczką. Pogoda fatalna, zimno strasznie, wiało, padał deszcz. Wymarzłem. Ryby jako tako brały, 9 karpików, 2 leszcze i 1 płotka się uwiesiła.
Karpiki weszły dopiero po godzinie od zanęcenia. Brały bardzo delikatnie. Zdecydowanie jeszcze nie żerowały. Stały bliżej środka zbiornika, żeby je zwabić trzeba było mocno się napracować a to nie było łatwe. Ręce zmarznięte, brak czucia w palcach u nóg. Generalnie nic się nie chciało, nawet z procy strzelić.

Nagrałem jakiś tam filmik ale nie potrafię tego zmontować bo nie obługują mi programy jakości 2k. Muszę to poogarniać wszystko.
Ale na razie coś tam wrzucam, wycięte z kontekstu urywki z głupią muzyczką :D
Dziękuję za film :thumbup: mam nadzieje że kolejne będą znacznie dłuższe jak dla mnie to mógłbyś wrzucać cały materiał z sesji bez montażu wtedy widać co spowodowało że ryba zaczęła żerować lub dlaczego odskoczyła.
Krzysztof

Offline damiannn1993

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #1085 dnia: 14.03.2016, 20:35 »
:bravo: za :fish:
Aż się nie mogę doczekać weekendu i wyjazdu na rybki! :D

Offline dominik9166

• Ekspert
  • Reputacja: 31
  • Tylko C&R!
« Odpowiedź #1086 dnia: 14.03.2016, 20:41 »
Kucus, brawo!
Po prostu pozamiatałeś.

Wysłane z mojego LG-H320 przy użyciu Tapatalka

~Dominik

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #1087 dnia: 14.03.2016, 20:42 »
Byłem w sobotę, 12 na karpiach z tyczką. Pogoda fatalna, zimno strasznie, wiało, padał deszcz. Wymarzłem. Ryby jako tako brały, 9 karpików, 2 leszcze i 1 płotka się uwiesiła.
Karpiki weszły dopiero po godzinie od zanęcenia. Brały bardzo delikatnie. Zdecydowanie jeszcze nie żerowały. Stały bliżej środka zbiornika, żeby je zwabić trzeba było mocno się napracować a to nie było łatwe. Ręce zmarznięte, brak czucia w palcach u nóg. Generalnie nic się nie chciało, nawet z procy strzelić.

Nagrałem jakiś tam filmik ale nie potrafię tego zmontować bo nie obługują mi programy jakości 2k. Muszę to poogarniać wszystko.
Ale na razie coś tam wrzucam, wycięte z kontekstu urywki z głupią muzyczką :D
Dziękuję za film :thumbup: mam nadzieje że kolejne będą znacznie dłuższe jak dla mnie to mógłbyś wrzucać cały materiał z sesji bez montażu wtedy widać co spowodowało że ryba zaczęła żerować lub dlaczego odskoczyła

Jak będzie cieplej to będzie lepiej. Ostatnio nie byłem w stanie wymienić nawet baterii w kamerce bo nie czułem palców :D A filmik generalnie jest mało atrakcyjny, bo w zasadzie to nic tam nie robiłem, ani nie prowokowałem za dużo ani nie nęciłem procą, ani nie robiłem nic specjalnego. Coś tam z kubka podawałem i czekałem aż weźmie. Brań też za wiele nie było więc taki długaśny film gdzie oglądacie tylko moje plecy i zmarzniętą dupę raczej byłby nudny :D ;)
Grzegorz

Offline HUNTI

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #1088 dnia: 14.03.2016, 21:10 »
Byłem dziś na dzikim łowisku ze szwagrem...
Złowiłem 4 plotki, rozmiaru mizernego.
Załamane pogody, ochłodzenie, barometr znacząco w dół....
Widoki wspaniałe. Relaks był........

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #1089 dnia: 14.03.2016, 21:24 »
Widoki wspaniałe. Relaks był........

I o to chodzi! :)
Krzysztof

Offline meteo76

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #1090 dnia: 14.03.2016, 21:47 »
Dzisiaj również byłem na rybach, od godziny 11 do 16 ani jednego wskazania, szukałem wszędzie "pod nogami", w nurcie, pod drugim brzegiem i nic, cisza. Przechodzący wędkarze też mówili, że bez brań dzisiaj, zobaczymy następnym razem ;).

Wojtek

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #1091 dnia: 15.03.2016, 07:05 »
Gratulacje , dla wszystkich co nad woda :thumbup: Ale te płocie co łowicie piękności :o
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #1092 dnia: 15.03.2016, 07:56 »
Gratulacje Panowie - Kucuś - rozbiłeś bank tego dnia! :thumbup: Ładny karpiszon! :bravo:

Ja z Mariuszem (forumowy maniek), jak przystało na fanów rzeki Wye, zakończyliśmy wczoraj sezon na tej pięknej rzece (teraz przez 3 miesiące na rzekach UK jest zakaz jakiegokolwiek łowienia - lokalnie dopuszcza się poławiać pstrąga tylko).
To była super sesja, ponieważ wiele się nauczyliśmy o rybach. Ciśnienie wysokie (1036 hPa) i mocny wschodni  wiatr nie napawały optymizmem, spodziewaliśmy się ciszy. Rano kilka stopni tylko, więc ryba miała prawo nie żerować aż do zmroku. Ale Mariusz na białe i zestaw z dociążonym koszykiem do białych, zaliczył brzanę, zerwał następną. Ja zacząłęm łowić z torebkami PVA z pelletami, wyszukaną mieszanką o różnych rozmiarach. U mnie zero. Mariusz zaś miał brania i kosił. Ja po dwóch godzinach oprócz torebek dodawałem zanętę do koszyka, aby sprawdzić czy to pomoże. Zero. Po trzech godzinach więc, zaczynam łowić mając cztery białe na haku i około 30 sztuk w torebce PVA. No i od razu były brania!  Brzana, druga, zerwana kolejna...

Do końca próbowaliśmy jeszcze zmian na pellety, na hak trafiały nowości - Sonubaits S-pellety krylowe i czosnkowo-konopne, oczywiście pikantna kiełbasa, inne pellety w paście i takie tam. Goo, Yum-Yumy i inne dipy... Miałem tylko jedną rybę na to. Zmiana na białe (jak już się zmierzchało) - i znowu brania! To samo u Mariusza. Co ciekawe - on miał białe w kolorze białym, doprawione czosnkowo, ja zaś w kolorze czerwonym doprawione krylem. Obydwoje mieliśmy brania - zarówno klenie jak i brzany chciały po prostu robactwa!

Niestety zerwaliśmy sporo ryb i przyponów, Mariusz stracił dwa zestawy ja 'tylko' jeden, a z przyponów około 10 na głowę. Brzany były strasznie mocne, i pomimo rozmiarów do 70 cm dawały popalić na lekko podniesionej wodzie.

Wyniki - Mariusz 6 brzan i 3 klenie, u mnie 5 brzan i jeden kleń. U Mariusza jedna klucha miała solidne wymiary  55 cm i solidną wagę, ozdoba tej sesji. Obydwoje zaliczyliśmy dużą ilość spinek, rzadką dość przy takim łowieniu, ale spowodowane to było łowieniem na białe robaki prawdopodobnie, skuteczność zacięć jest o wiele mniejsza.

Świetna lekcja łowienia na rzekach - co ciekawe bez białych nasze wyniki byłyby kiepskie. Znajomi byli na rzece Trent (dwa dni i dwie noce) i zblankowali. Jestem pewien, że stosowali grube pellety i kulki, a kluczem do sukcesu byłyby białe :) Użycie torebek PVA z robakami, gdzie daje się wpierw ich określoną ilość, a potem zamyka to zanętą, ma sens. Brania były po określonym czasie, zależnym od rozpuszczania się siatki w zimnej wodzie (5-10 minut zazwyczaj). Jestem pewien, że to dobry sposób na wszelkie rzeki - co też będzie badane dokładniej po ponownym 'otwarciu' rzek w czerwcu :D

Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2225
  • MFT
« Odpowiedź #1093 dnia: 15.03.2016, 08:18 »
Piękne rybki. A jakie okoliczności przyrody...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
« Odpowiedź #1094 dnia: 15.03.2016, 08:19 »
Gratulacje panowie :bravo: :beer: :bravo: Piękne rybki i super zdjęcia :thumbup: :bravo: :thumbup:
Z poważaniem Marcin