Ankieta

Który fotel byście wybrali?

Korum Deluxe Accessory Chair
18 (45%)
Preston Monster Feeder Chair
22 (55%)

Głosów w sumie: 35

Autor Wątek: Deluxe Accessory Chair vs Monster Feeder Chair  (Przeczytany 44979 razy)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Deluxe Accessory Chair vs Monster Feeder Chair
« Odpowiedź #120 dnia: 27.09.2015, 23:02 »
Monster ma oparcie o wysokości 63 cm. Korum 67 cm. Więc jest 4 cm różnicy.
Siadając na różnych krzesłach, wyznaczyłem sobie minimalną wysokości oparcia, która pozwala mi (179 cm wzrostu) oprzeć co najmniej pól głowy, a przy lekkim zsunięciu się w krześle, nawet całą głowę. Wyszło mi, że jest to 63-64 cm.
Dlatego jestem prawie pewien, że Monster byłby dla mnie wystarczający. Kiedy wybierałem krzesło, to pomyślałem, że skoro Korum ma 67 i dodatkowy wałek pod głowę, to będzie jeszcze lepiej. Jednak wałek ten dość mocno odstaje i jest dość twardy. Nie dopasowuje się do głowy pod uciskiem. Jakoś mnie on drażni.
Monster i Korum to ta sama rama. Różnica to jedynie ten wałek oraz wygląd obszycia. Mnie jakoś bardziej podobało się krzesło Korum. Kiedy więc kolega, będący w Drapieżniku, zadzwonił i powiedział, że lepiej mu się siedzi na krześle Korum, to zdecydowałem się na Korum. Nie wziąłem jednak pod uwagę, że kolega jest ode mnie niższy. Być może nawet jego głowa spoczywała pod tym wałkiem.

W ostatnich swoich wyprawach nie korzystam z krzesła, bo muszę sporo maszerować przez las do łowiska. Próbowałem nosić to krzesło na plecach wraz z plecakiem z Korum, ale to już trzeba mieć naprawdę mocne plecy, żeby to targać. Tak więc biorę zupełnie inny stołek kupiony w Praktikerze.

Ja nie kupowałem w Drapieżniku, tylko w UK, ale wiem, że w Drapieżniku mają ten najnowszy model (również z naklejkami na pokrętłach).

Sam często przeglądam sieć w poszukiwaniu nowych krzeseł. Gdybym znalazł coś z równie wysokim oparciem, ale dużo lżejszego i w dodatku z podłokietnikami, to pewnie bym wymienił swoje obecne krzesło.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #121 dnia: 27.09.2015, 23:32 »
Ja mam Prestona ale jestem niższy bo 173 cm wzrostu Spokojnie mi starcza i mogę spać. U mnie za Prestonem o czym nie wspomniał Mateo było jeszcze to że jest lżejszy. Niby niewiele ale zawsze (chyba 1 kg). Ja bym swojego fotela nie wymienił :D

W ostatnich swoich wyprawach nie korzystam z krzesła, bo muszę sporo maszerować przez las do łowiska. Próbowałem nosić to krzesło na plecach wraz z plecakiem z Korum, ale to już trzeba mieć naprawdę mocne plecy, żeby to targać. Tak więc biorę zupełnie inny stołek kupiony w Praktikerze.
Trochę mnie zmartwiłeś. Własnie zamówiłem ten plecak bo chcę w końcu porządek zrobić i wielkim plusem było podpięcie plecaka. Mam nadzieję jednak że dam radę to jakoś nosić i nie będę już targał ze sobą mojego rumuńskiego wózeczka ;)
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #122 dnia: 27.09.2015, 23:43 »
Ja myślę, że odległość noszenia jest tu istotna. Ja do najbliższego stanowiska mam 400 metrów. Mierzyłem właśnie na Google Earth. Czasem muszę iść dodatkowe 200 metrów, jeśli uznam, że lepiej będzie łowić na innej miejscówce. Gdyby to było połowę z tych odległości, to myślę, że bym nosił to większe krzesło.
Poza tym Korum jest rzeczywiście trochę cięższy.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #123 dnia: 28.09.2015, 09:59 »
Użytkuję Monstera od początku tego sezonu i mogę powiedzieć, że to jest naprawdę świetne krzesło. Jednak tak jak mówią pozostali jest dość ciężkie do noszenia na dodatek nawet po złożeniu jest dość duże przez co bardzo nieporęczne. Dlatego zaczynam się teraz rozglądać za lekkim koszem bo na sesje takie 3-4 godzinne nie chce mi się tego monstera targać.
A teraz żeby rozwiać kilka wątpliwości które kiedyś się tu pojawiły. Siedzenie na Monsterze w słońcu wcale nie jest uciążliwe jak grzeje w plecy to oparcie jest na tyle grube, że się nie nagrzewa, krzesło świetnie spisuje się podczas wiatru i nie chłonie wody. 
Ogólem jestem mega zadowolony z tego zakupu i wszystkim mocno polecam.
Pozdrawiam
Marcin

Offline Martines

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #124 dnia: 28.09.2015, 11:03 »
Witam, ja mam 186 i zastanawiam się czy Monster dla mnie nie będzie za niski, bo prawdę mówiąc oba fotele mi się podobają a szczególnie możliwość ich rozbudowy. 

elvis77

• Gość

Offline Martines

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #126 dnia: 28.09.2015, 15:55 »
Faktycznie cena atrakcyjna, tylko zastanawiam się czy przy moim wzroście 186cm oparcie nie będzie za niskie, Korum oferuje wyższe.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #127 dnia: 28.09.2015, 17:39 »
No to może rzeczywiście parę centymetrów Ci brakować, żeby położyć swobodnie głowę. Chyba że nie jest dla Ciebie ważne, żeby podczas łowienia opierać głowę często.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Martines

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #128 dnia: 28.09.2015, 18:46 »
A może znasz krzesło innej firmy, które mógłbyś polecić. Oczywiście zależy mi na tym żebym mógł je rozbudować....

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #129 dnia: 28.09.2015, 19:03 »
Z takich typowych krzeseł pod akcesoria to nie znam żadnych, które miałyby wyższe oparcia. Można by jedynie kupić zwykłe krzesło z wyższym oparciem i dołączać do niego akcesoria za pomocą specjalnych adaptorów.

Z innych krzeseł pod akcesoria można wziąć pod uwagę również:

Matrix Deluxe Accessory Chair

Fox Adjusta Level Accessory Chair
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Martines

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #130 dnia: 28.09.2015, 20:14 »
Dzięki za propozycje, ale najbardziej podobają mi się krzesła z Koruma i Prestona. Jak widzę tylko one w tym przedziale cenowym mają 4 nogi regulowane. Skoro pisałeś, że tak naprawdę to te same krzesła różniące się tylko obiciem, to decyzja zależy które komu bardziej podoba się wizualnie.

Pozdrawiam

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #131 dnia: 28.09.2015, 20:25 »
Ja bym tak to określił.
W sumie 186 cm, to nie oznacza, że na przykład w porównaniu do kogoś 180 cm, całe 6 cm przypada na tułów, bo zapewne jest to rozłożone proporcjonalnie, więc można przyjąć, że Twoja górna połowa ciała (od pasa w górę) jest np. 3 cm wyższa. Myślę, że spokojnie będzie Ci wygodnie na obu krzesłach. Ja sam nie wiem czy teraz nie wybrałbym Monstera. Faktem jest, że bardziej podoba mi się Korum, ale ten sterczący zagłówek i większa masa sprawiają, że czasem zastanawiam się czy dobrze zrobiłem.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Greg

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: mucha
« Odpowiedź #132 dnia: 28.09.2015, 20:56 »
Witam. Dołączę się do dyskusji, gdyż niedawno również stałem przed wyborem krzesła. Nie miałem czasu jeździć po sklepach, kupowałem przez internet, więc wybór mój był podyktowany przede wszystkim opiniom z Forum. In minus w Korumie zaliczyłem podgłówek - z reguły przeszkadzają mi takie udogodnienia, a po drugie waga- Preston lżejszy. Z kolei  Korum wyższy :D,  (mam 180 cm. wzrostu). I weź człowieku wybierz :) Padło na Prestona i nie zawiodłem się, gdyż jakiś czas później pojechałem do sklepu, akurat mieli Koruma, usiadłem i... tak jak myślałem : krzesło bardzo wygodne, tylko ten wałek pod głową ... jak dla mnie obniża komfort. Na Prestonie mogę swobodnie oprzeć głowę. No i waga też robi swoje - człowiek zmierza na łowisko objuczony jak wielbłąd i każdy kilogram mniej jest ważny. Nie mniej podkreślam, iż jest to moja subiektywna ocena. Jeżeli istnieje tylko taka możliwość, to najlepiej usiąść na obydwu i wtedy wybrać.
Pozdrawiam
Nic wystarczająco głupiego nie przychodzi mi do głowy

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #133 dnia: 28.09.2015, 21:01 »
Dzięki za opinię Greg.
A ciekaw jestem czy Monster też ma pasek do noszenia na ramię. Na zdjęciach nie zauważyłem.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Greg

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: mucha
« Odpowiedź #134 dnia: 28.09.2015, 21:03 »
Dzięki za opinię Greg.
A ciekaw jestem czy Monster też ma pasek do noszenia na ramię. Na zdjęciach nie zauważyłem.
Nie ma za co Mateo. Tak ma, dosyć wygodny.
Nic wystarczająco głupiego nie przychodzi mi do głowy