Autor Wątek: Rejestry połowów  (Przeczytany 66463 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Rejestry połowów
« Odpowiedź #105 dnia: 06.08.2015, 23:55 »
Bo nikt tym ludziom nie wytłumaczył po co jest ten rejestr u nas poprzez czasy komuny przyjęło się że lepiej nic nie mówić niczego nie wypełniać i do niczego się nie przyznawać bo może to posłużyć do inwigilacji.
Przecież nawet w tym rejestrze niema kilku zdań czemu to ma służyć. A wystarczyło by nawet jedno banalne i trochę naiwne zdanie. Wypełniony przez ciebie rejestr pozwoli nam określić ile ryb zostało zabranych w danym roku i uzupełnić ich ilość poprzez zarybienie. Czy coś w tym stylu         

Dyzma, kolejny raz :thumbup: Dokładnie - na rejestrach brak zwykłych i prostych informacji! Jakie to niby proste! :D

I znowu ciut jaśniej :)

Odnośnie samych rejestrów - trzeba powolutku zaczynać pisać o nich i nakłaniać ludzi do ich wypełniania. Nie trzeba wcale naciskać i mówić, że tak trzeba - bardziej chodzi o to, aby uzmysłowić, że pełne rejestry to większe zarybienia. Jeżeli to zrozumieją - to już jesteśmy w domu... :)
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #106 dnia: 07.08.2015, 07:40 »
Ja ponawiam swoją propozycję, byśmy na naszych łowiskach rozwieszali kartki z taką informacją.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #107 dnia: 07.08.2015, 08:15 »
Też dobry pomysł! :thumbup:
Lucjan

Offline dominik9166

• Ekspert
  • Reputacja: 31
  • Tylko C&R!
« Odpowiedź #108 dnia: 07.08.2015, 08:19 »
W moim okręgu od tego roku nie ma już rejestru połowu :D
~Dominik

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #109 dnia: 07.08.2015, 08:22 »
Ciekawe jak przeskoczyli ten temat w RZGW. Wątpię aby zarybiali lepiej przez to, natomiast pytanie brzmi na podstawie czego ustalony zostanie operat na najbliższe lata? Ja i tak sądzę, że będą polegać na danych z rejestrów...
Lucjan

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: 07.08.2015, 10:40 »
W moim kole najlepsze i zdecydowanie najbardziej bogate zarybienia miały miejsce w czasie lat 90tych. Nie przypominam sobie wówczas jakichkolwiek rejestrów.
A od kilku lat wody praktycznie już się nie zarybia...Hmmm

Ale ok, niech będą rejestry. Tylko przynajmniej u mnie te rejestry , jakby to powiedzieć....Powinien czytać i analizować ktoś inny.

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 07.08.2015, 11:15 »
Jeżeli się ,mylę to mnie proszę oświećcie..

Bo tak myślę że rejestry maja jedną istotną wadę. Jeżeli dany zbiornik, na którym nie jest prowadzona żadna działalność rybacka (np. mała powierzchnia) a od wielu lat wędkarze prawie już omijają ten akwen, bo od 10 lat jest niemal bezrybny, to jak obecnie na podstawie rejestrów połowów można ustalić wysokość zarybień?
Przecież wg rejestrów z 10 lat ryby z tego zbiornika prawie nie ubywa.

Jest jeszcze jedna niedoskonałość rejestrów. Mam na myśli przyduchy. A problem ten dotyczy wielu zbiorników.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #112 dnia: 07.08.2015, 13:27 »
Panowie bardzo mi się podobają wasze pomysły z tym że nie każdy nasz rodak to cywilizowany człowiek i dobrymi checiami lub pomysłami do pewnej grupy ludzi nigdy nie trafimy.
Ileż to akcji społecznych w naszym kraju było na temat pijanych kierowców
piłeś nie jedź -i pytam czy zmniejszyła sie liczba zabitych na drogach ....... sami sobie odpowiedźcie
dopiero restrykcyjne prawo karne wprowadziło poprawę sytuacji.
Osobiście uważam że dopóki nie będzie bolało przekroczenie dopuszczalnych limitów, wymiarów przez wędkarzy to nic sie nie zmieni.
Polacy to naród który przez ból uczy się pokory , mało osób zanim poczuje ból skorzysta z własnej głowy a szczególnie część wędkarzy lubiących białko.
Także w prowadzenie odpowiednich kar za łamanie przepisów poprawianie przepisów , uczciwe zarybianie , odłowy kontrolne , częste kontrole , uczciwość samych wedkujacych to przepis na poprawe sytuacji.
Maciek

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 07.08.2015, 14:34 »
Zdecydowanie masz rację. Dopóki nie zaostrzymy przepisów, limitów, i nie wprowadzimy górnych wymiarów ochronnych w naszych wodach nadal będzie mało ryb. Choćbyśmy zarybienia zwiększyli 5-krotnie. Wędkujących w skali kraju raczej cały czas przybywa. A jeżeli do wody będzie trafiać więcej ryb  z zarybień, jestem przekonany że liczba wędkujących jeszcze się zwiększy. Także tych łowiących bardzo skutecznie.
Przepisy muszą być restrykcyjne, a sankcje za ich łamanie mocno odczuwalne. Choćby dwuletnie zawieszenie w prawach członka + konkretny mandat.

Może i fajnie byłoby wziąć przykład z czechów. Ale polska to nie czechy. Mniej więcej wiem jaka tam jest mentalność i kultura większości wędkujących...

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #114 dnia: 07.08.2015, 18:09 »
Mam wrażenie (i cichą nadzieję), że wędkarzy jednak ubywa.
A co do reszty... wymyślanie nowych przepisów nic nie da, dopóki nie będzie codziennych kontroli i egzekwowania prawa. Obecnie wymyślają coraz to nowe przepisy, a większość obywateli ma to w de... Bydło nie przestrzega wymiarów, limitów, okresów ochronnych... bo nic im nie grozi. Jak to mawiał imć Zagłoba, chama trzeba lać po mordzie. Do chama nic innego jak surowa kara nie przemówi. Ale tego PZW nie zrobi, bo działa, a w zasadzie nie działa, w całym kraju. Tylko kluby opiekujące się kilkoma zbiornikami mogłyby naprawdę o nie zadbać. Wynajęłoby się np. taką Renomę, co to w pociągach bilety sprawdzali. Z nimi nie ma absolutnie dyskusji...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #115 dnia: 30.12.2015, 11:55 »
Odświeżam temacik. Mamy koniec roku , zapewne kilku z was już opłaciło kartę na kolejny sezon. Pozwolę sobie zapytać , ilu z was sumiennie wypełniło i zdało rejestr połowu ryb?

Grzegorz > Kołobrzeg

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #116 dnia: 01.01.2016, 20:14 »
Ja wypełniłem sumiennie wszystkie daty i numery łowisk. Zastosowałem jednak metodę podobną, jak w zeszłym roku, czyli wpisałem do rejestru wszystkie złowione przez siebie ryby, mimo że wróciły one do wody. Dodałem jeszcze drugie tle. Myślę, że w ten sposób odrobiłem zadanie za jednego wędkarza, który w ogóle nie wpisał żadnych danych.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #117 dnia: 01.01.2016, 20:18 »
Ja zastanawiałem się nad tym czy coś dodatkowo dopisywać. I postanowiłem pozostać tylko na swoim wpisie. Wszystkie daty uzupełnione i ryby wraz z wymiarami , oczywiście wszystko w rubryce "wypuszczone". Podpytywałem kolegów ,jednak nadal większość jest tego zdania że nikt tego nie sprawdzi...
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #118 dnia: 02.01.2016, 18:30 »
Ja wypełniłem sumiennie wszystkie daty i numery łowisk. Zastosowałem jednak metodę podobną, jak w zeszłym roku, czyli wpisałem do rejestru wszystkie złowione przez siebie ryby, mimo że wróciły one do wody. Dodałem jeszcze drugie tle. Myślę, że w ten sposób odrobiłem zadanie za jednego wędkarza, który w ogóle nie wpisał żadnych danych.

Bardzo dobry pomysł. :thumbup:

Dzisiaj z niego skorzystałem. Wypełniłem wszystkie rubryki w moim rejestrze co dało łącznie 154 wymiarowe karpie.

Zajęło mi to 20 minut i myślę, że warto było.

Zwrócę na to uwagę  podczas zdawania rejestru przy opłatach na 2016 rok, zobaczymy reakcję skarbnika.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #119 dnia: 02.01.2016, 18:33 »
W przypadku karpia to chyba nie ,lepiej by było okoń,szczupak,sandacz lin
Staś