Autor Wątek: Składanie wędki segmentowej  (Przeczytany 20098 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Składanie wędki segmentowej
« dnia: 03.01.2016, 10:04 »
A odbiegając delikatnie od tematu jak składacie zestaw po wędkowaniu ? Jest na to jakiś sposób czy będę zmuszony robić zestaw za każdym razem od nowa?

Ja robię tak, przy wędce 3.90 metra:

Ściągam spławik i obniżam stopery z adaptorem, a także ze śrucinami w okolice przyponu (10-20 cm powyżej). Haczyk zaczepiam o drugą przelotkę od dołu, i zwijam do napięcia żyłki. Składam trzy elementy, i wtedy haczyk zaczepiam o rękojeść korka (długość żyłki jest dopasowana do transportu). Kij w trzech składach spinam u dołu i góry gumkami, składam korbkę kręcioła i kij gotowy do transportu. Czynność ta zajmuje przy wprawie do minuty, robi się to szybciej niż przy teleskopie ;D
Korek nie uszkadza się w ogóle, takie ma właściwości, hak zaś nie tępi. Robię tak od dawien dawna i wszystko gra i buczy :D
Lucjan

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Składanie wędki segmentowej
« Odpowiedź #1 dnia: 03.01.2016, 10:33 »
Ja wędki składam w tak zwaną harmonijkę;  /\/

Tylko przy feederach odpinam koszyki do transportu, przy spławikówkach nic nie odpinam. I tak w domu szykuję od nowa całą wędkę na następny wypad.

_luwro

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03.01.2016, 10:42 »
W takim razie spróbuje waszych sposobów i zobaczę który mi najbardziej odpowiada :D

Offline MATCH 2000

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Wędkarstwo to moja pasja
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #3 dnia: 03.01.2016, 10:51 »
Ja składam tak jak Luk,z małymi zmianami tj. haczyk zaczepiam o skuwkę uchwytu do kołowrotka i gumką ściągam tylko na dole.Przed złożeniem kija haczyk zaczepiam o trzecią przelotkę od dołu i napinam żyłkę.Tak odmierzona żyłka pasuje z małymi korektami do moich "patyków".

Offline Shiemano

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #4 dnia: 03.01.2016, 11:02 »
Przy spławikówce (match) ściągam stoper maksymalnie do dołu ( w stronę haczyka ) i zahaczam haczyk o ostatnią przelotkę górnego składu i składam w /\/

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
« Odpowiedź #5 dnia: 03.01.2016, 11:36 »
Ja match'ówkę składam tak, że wszystkie składy kija są skierowane w jednym kierunku. Hak zaczepiam za oczko do tego przeznaczone, umieszczone zaraz przed górną częścią rękojeści. Wcześniej cały ołów i stopery z adapterem zsuwam tak nisko, alby zmieściły się na jednym składzie. Po zaczepieniu haczyka naprężam żyłkę i wędkę związuję gumkami na dole i górze. Muszę pokombinować z tym składaniem w harmonijkę, podejrzewam, że lepiej się sprawdzi bo łatwiej będzie naprężyć żyłkę i nie będzie ona ulegać dodatkowym odkształceniom jak w przypadku mojego sposobu. ;)
Dawid

Offline Shiemano

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 03.01.2016, 12:05 »
Jak składasz w harmonijkę mniej żyłki jest wysunięte z kołowrotka.

Offline pio19681

• Ekspert
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 03.01.2016, 19:23 »
Cały zestaw zwijam na drabinkę do zestawów. Potem składam kij. W ten sposób mam już nawet ustawiony  grunt , jeśli wrócę w to samo miejsce. :)
"Dopóki nie było internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów..."
S. Lem.

Offline Maro81

• Ekspert
  • Reputacja: 60
    • Drennan
« Odpowiedź #8 dnia: 03.01.2016, 21:25 »
Ja także zwijam zestaw na drabinkę. Następnie składam wszystkie składy, oraz napina żyłkę kołowrotkiem.Demontuje kołowrotek, ściągam szpule, zakładam pojemnik na szpule Preston Innovations i umieszczam w nim szpule.Całość spinam rzepami w dwóch punktach.

https://www.prestoninnovations.com/Products/Rods-Reels/Accessories/PRRSS-Ready-Rod-Spool-Safe

Całość można umieścić w tubie plastikowej na wędki segmentowe.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #9 dnia: 03.01.2016, 21:41 »
Ja 3-częściową spławikówkę składam w ten sposób, że:
- zsuwam stopery (ew. również ołów), tak aby wraz z długością spławika nie było tego więcej niż długość segmentu;
- zapinam haczyk za pierwszą przelotkę szczytowego segmentu;
- napinam żyłkę;
- ustawiam dość luźno hamulec, żeby żyłka oddawana była z niewielkim oporem;
- zaczynam składanie od segmentu szczytowego, idąc w dół (potrzebna żyłka wyciągana jest z kołowrotka);
- po złożeniu wszystkie składy skierowane są w tę samą stronę.

Spławik wsuwam do kapturka Preston Rod Tip Protector i całość do sztywnego pokrowca.

Po przeczytaniu Waszych postów wprowadzę chyba małą modyfikację. Po złożeniu i ponownym rozłożeniu wędki sprawdzę dokąd sięga haczyk i zapamiętam ten punkt.
W ten sposób nie będę musiał gimnastykować się z wędką, żeby zapiąć haczyk za pierwszą przelotkę ostatniego segmentu. Wtedy będę mógł złożyć wędkę od dołu.
Muszę to jednak sprawdzić w praktyce. Obawiam się czy wtedy nie powstanie zbyt dużo luzu. Opisane przeze mnie składanie z rozwijaniem żyłki z kołowrotka daje fajne napięcie wszystkiego.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Shiemano

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 03.01.2016, 21:48 »
Przy spławikówce (match) ściągam stoper maksymalnie do dołu ( w stronę haczyka ) i zahaczam haczyk o ostatnią przelotkę górnego składu i składam w /\/

Żeby było dobrze zrozumiałe co napisałem powyżej to dodam że; pierwsza przelotka w segmencie szczytowym to przelotka szczytowa.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #11 dnia: 03.01.2016, 21:51 »
Mateo - mi przy kiju 3.90 metra wychodzi, że druga przelotka od dołu - za która zaczepiamy haczyk, da nam długość żyłki idealną do złożenia, haczyk wbija się w korek rękojeści, niedaleko kołowrotka...
Lucjan

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #12 dnia: 03.01.2016, 22:51 »
W ten sposób, co pokazał Sławek też składałem kiedyś. Też dobry sposób.

Pewną niedogodnością przy zaczepianiu haczyka o przelotkę na szczytowym segmencie jest to, że trzeba kij gdzieś oprzeć i przemieścić się do szczytowej sekcji. Na niektórych stanowiskach jest to czasem niewygodne.

Co do wbijania haczyka w korek, to też kiedyś tak robiłem, ale parę razy mi się dziury w korku porobiły. Dlatego teraz staram się tego unikać.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 27.06.2020, 14:14 »
W jaki sposób najlepiej składać feedera 3 elementowego z zamontowanym kołowrotkiem i zestawem method feeder tak, aby przy ponownej wyprawie na to samo łowisko nie trzeba było wszystkiego na nowo uzbrajać? W jaki sposób ustawić względem siebe każdy blank? Podajnik method feeder można zostawić na wędce?

Przydatny link: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=8971.0

//Edit: Dodano linka.

Marcin

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #14 dnia: 27.06.2020, 14:16 »
Nie znam specjalnego sposobu składania wędek. Skladasz razem z zestawem lub całość rozmontowujesz...